torstai 7. kesäkuuta 2018

Vanhojen rakennusten rakennusluvat

Taajamien ulkopuolelta löytyy yllättävän paljon luvattomia rakennuksia. Ennen vanhaan esimerkiksi maatilojen suurten talousrakennusten rakentaminen onnistui ilman lupaa. Vanhempien rakennusten kohdalla luvattomuus saattaa mennä myös tietämättömyyden piikkiin, arvioi johtava rakennustarkastaja Jukka Laaksonen Tammelasta.


Eräälle noin vuotta vanhalle mökille haetaan Tammelassa. Oleme erikoistuneet vanhojen rakennusten inventointimittaukseen (mittaamme ja piirrämme vanhat rakennukset digitaaliseen muotoon). Digitoimme myös vanhoja rakennuspiirustuksia.

Voi teitä kommentoijia ja neuvojen antajia! Jos tontilla luvattomia rakennuksia, jotka normaalisti pitäisi olla luvallisia ja olleet jo kauan, niin tuskin Rakennusvalvonta niitä enää purattaa, MUTTA jos yksikin niistä luvattomista rakennuksista syttyy palamaan ja samalla palaa talosikin, jossa on lupa ja lopputarkastus pidetty, niin vakuutusyhtiö levittää kätensä, etkä tule saamaan. Luvat, kuvat ja lain edellyttämä suunnittelu saunamökille ” Mauri Virsu 25. Niiin, miten menee luvattoman saunan vakuutus jos se palaa.


Uudisrakennuskohteissa perustukset yleensä salaojitetaan. Vanhojen rakennusten salaojituksessa sitä vastoin on usein puutteita. Kohteesta riippumatta pelkkä salaojitus ei kuitenkaan yksin riitä suojaamaan rakennusta.


Hulevedet tulee ohjata pois rakennuksen vierestä kallistamalla maan pinta rakennuksesta poispäin.

Mahdollisten uusien, valmiiden rakennusten aiheuttamasta meluhaitasta naapurirakennusten sisätiloissa voi ottaa yhteyttä Espoon ympäristöterveydenhuoltoon. Myös vanhojen rakennusten asumisterveyteen liittyvät asiat kuuluvat terveystarkastajalle. Mikään ei muutu luvalliseksi sen perusteella että se on ollut siinä 1vuotta.


Tuossa naapurissa on ykinäinen aitta. Se on kyllä kaikilla kartoilla ollut jo jokusen sukupolven. Rekisteritiedot täydentyvät viiveellä, mikä heikentää niiden luotettavuutta.


Siksi luvut ovat ennakkotietoja ja pikemminkin suuruusluokkaa osoittavia, kuin tarkkoja lukuja. Luvuissa on mukana ainoastaan uustuotanto, ei vanhojen rakennusten laajennuksia ja muutoksia. Rakennuskulttuuritalo Toivo on Satakunnan Museon korjausrakentamiskeskus, joka neuvoo vanhojen rakennusten korjaajia kunnostamaan talojaan niin, että niiden pitkän iän todistama hyvä laatu, arvo ja ominaisluonne säilyvät. Rakennusluvat ja aloitetut hankkeet ovat vähentyneet koko maassa.


Vanhojen osakeasuntojen kauppa oli tammi–huhtikuussa viime vuottakin hiljaisempaa. Toukokuussa kauppa piristyi alustavien tietojen perusteella. Asuntojen hinnoissa polarisaatio jatkuu, myös pääkaupunkiseudun sisällä. Mikäli nurkkia halutaan täydennystilkitä, leikataan pahvikerrokset siististi puukolla nurkista auki ja avataan alareunan naulaukset, jolloin pahvi voidaan nostaa yhtenäisenä, seinän levyisenä, yläreunastaan kiinni olevana levynä auki. Rakennusten ulkoasun ja luonteen kannalta vanhojen parvekkeiden lasitus vaatii huolellista harkintaa, koska julkisivun jäsentely muuttuu.


Eräs lasituksen toteuttamiseen vaikuttava tekijä on ilmanvaihdon korvausilmareittien säilyminen. Teemme ammattitaidolla sekä pienemmät remonttihommat että laajemmat saneeraustyöt, kuten vanhojen rakennusten perusparannustyöt.

Sinun ei tarvitse miettiä, mistä mikäkin tarvike remonttiisi tulee ja kuka hoitaa putkityöt. Kauttamme saat kaikki tarvikkeet sekä sähkö- ja LVI-työt. Kivivuoren mukaan tehorakentamisella on muitakin harmillisia seurauksia vanhojen rakennusten häviämisen lisäksi: Vuosikymmenien aikana kehittynyt puusto ja muu kasvillisuus sekä luonnolliset maastomuodot tuhoutuvat ja autoille varattu osuus maapinta-alasta moninkertaistuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit