keskiviikko 27. kesäkuuta 2018

Riitatilanne taloyhtiön kanssa

Sellainen on listassa esim. On myös nopeampi, kuin kyselyt täällä. Tosiasiassa taloyhtiö ei ollut kustantanut yhdessäkään tapauksessa laatoitusta.


Omistajat saivat ennen käräjille menoa oikean tiedon, mutta halusivat kuitenkin nostaa kanteen taloyhtiötä vastaan, koska pitivät yhtiökokouksen päätöstä kunnossapitovastuusta asunto-osakeyhtiölain säädösten vastaisena ja vaativat sen kumoamista Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa. Aikataulu, suunnittelu ja vastuukysymykset. Asiantuntijat kertovat, mitä näistä kolmesta aiheesta pitää tietää, jotta turhat remonttiriidat vältetään.


He olivat ilmoittaneet urakasta isännöitsijälle ja hyväksyttäneet suunnitelmat taloyhtiöllä. Urakkaa oli myös taloyhtiön puolesta valvottu. Vikaa ei havaittu yhtiön remontin jälkeen tekemässä kuntoarviossa, ja jopa vaurion havaitsemisen jälkeen tehdyssä vahinkokartoituksessa vaurion syytä oli vaikea löytää. Eli kyseessä on riita taloyhtiön ja isännöitsijän kanssa.


Riidanratkaisutapojen hyötyjä ja haittoja kannattaa punnita avoimin mielin mahdollisimman pian kiistan synnyttyä. Kun riita pitkittyy, asiat mutkistuu. Uusi hallitus peräsi taloyhtiön kanteella vastuuseen niin vanhaa hallitusta, isännöitsijää, suunnittelijoita, urakoitsijaa kuin valvojaakin. Vain pieni osa vaatimuksista johti tuomioon, mutta oikeudenkäyntikulut nousivat satoihin tuhansiin euroihin ja valtaosa kuluista jäi taloyhtiön maksettaviksi. Taloyhtiön järjestyssäännöt antavat raamit, mutta mahdollisuuksien mukaan on hyvä sopia asioista naapurin kanssa molempien tarpeet huomioiden.


Vuorotyöläisen tarvetta käydä yöllisessä suihkussa tai koliikkivauvan itkua on helpompi ymmärtää, jos naapuri on ottanut asian esille jo etukäteen ja siitä on yhdessä puhuttu. Naapuri pitää kynsin ja hampain kiinni autopaikasta, vaikka ei omista itse autoa. Toinen taas makuuttaa paikalla menopeliä, josta renkaat ovat puhki ja vihertävä kasvusto leviää helmoista kohti konepeltiä. Taloyhtiön isännöitsijä Fred Packalen tilasi paikalle kosteusmittauksia tekevän yhtiön, joka totesi kylpyhuoneen pinnoissa kosteutta.


Mittausten perusteella arvioimme yhdessä korjausmiesten kanssa , että kosteutta oli vain osakkaan vastuulle kuuluvissa pintamateriaaleissa ja sovimme remontin jatkamisesta”, Packalen sanoo. Yhtiön hallituksen jäsen ja tämän puoliso, hallituksen varajäsen, hävisivät jutun jo Espoon käräjäoikeudessa. Taloyhtiöiden erilaisissa remonteissa mahdollinen riitatilanne aiheutuu useimmiten kustannuksien karkaamisesta tai aikataulujen pettämisestä. Siksi olisi tärkeää, että ennen kuin taloyhtiössä ryhdytään miettimään tulevaa kattoremonttia yhtään pidemmälle, taloyhtiön hallitus perehtyisi tarkoin tarjolla oleviin eri urakkamalleihin yhdessä ammattitaitoisen isännöitsijän kanssa. Meillä riitatilanne myyjän kanssa , joka myi asunnon meille alle 2v sitten.


Onko meidän siis otettava yhteys johonkin lakimieheen ja hän alkaa tilannetta selvittää, vai miten tällaisissa tapauksissa edetään? Vuokranantajille merkittäviä riskejä ovat vahinkotilanteet, joiden vuoksi asunto on asuinkelvoton. Korjauskustannukset, vuokratulojen keskeytyminen ja mahdollinen riitatilanne asukkaan tai taloyhtiön kanssa voivat aiheuttaa useiden tuhansien yllättävän kuluerän. Käyttäjänä voit lukea ja kopioida Palvelun tietoa omaan, ei-kaupalliseen käyttöösi, mutta et koskaan saa julkaista, uudelleenmyydä, vuokrata, lisensoida tai muutoin hyödyntää Palvelun tietoa taloudellisesti ilman erikseen Palvelun kanssa tehtävää kirjallista sopimusta. Asuntosijoittajilta.


Hallinnanjakosopimuksia voidaan tehdä sellaisille kiinteistöille, joissa omistetaan kiinteistö yhdessä toisten kanssa. Jos kaava mahdollistaa voidaan kiinteistö tietysti jakaa (halkoa tai lohkoa) omistajille ja muodostaa niistä itsenäiset kiinteistöt ja hallinnanjakosopimusta ei tarvita. Huomattava osa suomalaisista ei haluaisi puuttua naapurinsa tekemisiin, mutta noin joka neljännellä suomalaisella on naapuri, jonka kanssa on hankala tulla toimeen. Noin kolmella prosentilla väestöstä naapuririita haittaa merkitsevästi arkea.


Hyvin moni suomalainen on joskus elämässään kokenut vaikeuksia naapurinsa kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit