tiistai 26. kesäkuuta 2018

Onko hautajaiset pakko järjestää

Juttelin erään seurakunnan kirkkoherran kanssa tästä. Hän mainitsi, että tällaiset toivomukset ovat omaisille yleensä vaikeita. He kun yleensä toivoisivat, että olisi se hautakivi tms. Ne voivat koskea esim. Minusta ei ole pakko mennä, jokainen päättäköön asian itse, kuinka tärkeää oma läsnäolo hautajaisissa on.


Jos joku hautajaisvieraista ottaa nokkiinsa tulemattajättämisestä, niin mitä sitten.

Vainajaa voi kunnioittaa, muistaa ja muistella monella tapaa. Voihan järjestää muistotilaisuuden vaikka vain omassa päässään. Asia riippuu paljon myös hautaustavasta, eli jos arkun lisäksi tarvitaan vielä tuhkaus ja uurna, nostavat ne kustannuksia. Jos on valmis hautapaikka eikä tarvita paljon muuta niin alle tuhannella eurolla järjestää hautajaiset jo helpostikin, Hellman summaa. Hautajaisethan ne ovat, jos lapset perheineen ovat paikalla jättämässä jäähyväisiä.


Se, mikä on typerää ja mikä ei, on jokaiselle eri juttu. Pakko ei ole järjestää mitään tilaisuutta. Voitte ottaa yhteyttä hautaustoimistoon jo nyt ja sopia kirjallisesti, millaiset hautajaiset haluatte.


USKONNOTTOMAT HAUTAJAISET.

Jos vainaja ei ole kuulunut mihinkään seurakuntaan, voidaan järjestää täysin uskonnosta vapaa saattotilaisuus. Tilaisuus voidaan pitää paikkakunnasta riippuen kappelissa, haudalla tai vaikka kotona. Arvokkaat hautajaiset ovat sellaiset, joissa ihmiset ovat aitoja.


Kaikki, mikä auttaa surevia eteenpäin ja tuntuu hyvältä on sallittua ja se pitää tehdä, sanoo Mikkelin Tuomiokirkkoseurakunnan pappi Heikki Karasti. Hautajaiset ovat siis tulossa ja mieheni on ensimmäisenä laskemassa kukkalaitetta arkulle. Aivan uusi tilanne meille ja nyt ihmetyttääkin mihin kohtaan arkkua tuo kukkalaite lasketaan? Onko olemassa jokin tietty järjestys siinä, minne nuo kukat laitetaan?


Bela, armoitettu sanaseppo. Romy yrittää torjua Belan rakkaudentunnustuksen lempeästi ja kehaisee samalla miehen kirjoittajanlahjoja. Niinpä Bela innostuu kokeilemaan siipiään sanoittajana.


Evan paluu Fürstenhofiin saa yhden jos toisenkin sydämen pamppailemaan. Denise ihmettelee, onko Christophilla ja Henryllä yhteisiä salaisuuksia. Mutta onko hautajaiset mahdollista järjestää ilman Jumalaa? Ei hautajaistilaisuus ole mikään uskon julistushetki tai vainajan uskonnollisuuden arviointipaikka. Siellä surraan, kiitetään ja muistetaan poistunutta”, sanoo Helsingin Kallion seurakunnan kirkkoherra Teemu Laajasalo, kun otan häneen yhteyttä.


Siunauspäivänä suruliputetaan vainajan kodissa ja muistotilaisuuspaikassa aamulla klo 8:sta alkaen. Siunaustilaisuuden jälkeen lippu nostetaan ylös. Muistotilaisuutta ei ole pakko järjestää.


Iissä on käytäntönä, että pappi ja kanttori osallistuvat myös muistotilaisuuteen, mikäli omaiset niin toivovat.

Omaisetkin voi olla varattomia,ja milläs he maksaa jos ei pesässä ole varoja. Jos itse jolla varaa on haluaa osallistua kuluihin,se on oma päätös ja laskua ei voi muille omaisille siitä laittaa. Olishan se kauheeta jos pitäs säästää kaikenvaralle jos läheinen kuolee,kun ei tiedä onko pesään jäänyt varoja. Perinteisesti suomalaiset eivät puhu hautajaisista ennen, kuin on aivan pakko.


Tällöinkin asiat hoidetaan pitkälti jälkikäteen, eli vasta kun itse kuolema on jo tapahtunut. Usein omaiset löytävät itsensä miettimästä, millaiset hautajaiset vainaja olisi halunnut. Halusiko hän tuhkauksen vai arkkuhautauksen? Oliko vainajalla joku lempi virsi tai muu musiikki, jonka hän olisi.


On tärkeää, että hautajaiset ovat henkilön näköiset. Se on vainajan viimeinen perhejuhla. Persoonaa ja elintapaa voi tuoda esille puheenvuoroissa, arkussa, vainajalle puettavissa vaatteissa, kukkalaitteiden valinnassa sekä hautakivien symboleissa, Forsius sanoo. Perunkirjoituksen järjestää tavallisesti puoliso tai lapsi – se, joka tuntee parhaiten vainajan varallisuustilanteen.


Perukirjoja laativat esimerkiksi pankit, lakitoimistot ja oikeusaputoimistot. Ne myös kokoavat puolestasi perunkirjoituksessa tarvittavat asiakirjat vainajan varoista ja veloista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit