keskiviikko 27. kesäkuuta 2018

Kuluttajansuojalaki

Markkinoinnin sääntely (luku) Lain mukaan ensinnäkään markkinoinnissa ei saa käyttää hyvän tavan vastaista tai muutoin kuluttajien kannalta sopimatonta menettelyä, kuten harhaanjohtavaa mainontaa tai antaa virheellistä informaatiota tuotteen ominaisuuksista. Kuluttajansuojalaki. Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: luku.


Yleiset säännökset. Tämä laki koskee kulutushyödykkeiden tarjontaa, myyntiä ja muuta markkinointia elinkeinonharjoittajilta kuluttajille. Lakia sovelletaan myös, kun elinkeinonharjoittaja välittää hyödykkeitä kuluttajille.

Milloin kuluttajansuojalaki soveltuu? Pääasiallinen kuluttajia suojaava laki oikeusjärjestyksessämme on kuluttajansuojalaki. Lain mukaisesti ostaja on velvollinen maksamaan ostamastaan tavarasta osapuolten kesken sopima kauppahinta sovittuna ajankohtana. Lisäksi tuotevastuusta sekä tuotteiden ja tavaroiden turvallisuudesta on oma lainsäädäntönsä.


Se on ihmiselle, joka ostaa tavaroita ja palveluja itselle tai perheelle. Kaupan tekee tavallinen ostaja ja yrittäjä. KKV:n tehtävät liittyvät kilpailu- ja kuluttajapolitiikan toteuttamiseen, markkinoiden toimivuuden varmistamiseen, kilpailulain ja EU:n kilpailusääntöjen täytäntöönpanoon sekä kuluttajan taloudellisen ja oikeudellisen aseman turvaamiseen.


Koti- ja etämyynneissä tuotteille annetaan lakisääteinen vuorokauden palautusoikeus. Onko kuluttajankaupassa lakisääteinen tavaran palautusoikeus?

Usein kuvitellaan, että liikkeiden tulee ottaa myös ehyitä tavaroita takaisin. Missään ei ole kuitenkaan määrätty, että liikkeillä olisi tällaista yleistä velvollisuutta ottaa virheettömiä tavaroita takaisin. Lain mukainen vuorokauden palautusoikeus koskee vain ja ainoastaan koti- ja etämyyntiä.


Lautakunnan jäsenet edustavat tasapuolisesti kuluttajia ja elinkeinonharjoittajia. Ota huomioon, että kuluttajaneuvonta ei ota käsittelyyn yksityishenkilöiden välisiä riita-asioita. Annamme neuvontaa asuinhuoneistojen huoneenvuokrasuhteisiin (mukaan lukien vuokranvälitys) liittyvissä asioissa vuokralaisille ja vuokranantajille, asunto-osakeyhtiöön liittyvissä asioissa osakkaille ja asumisoikeusasumiseen liittyvissä kysymyksissä asumisoikeuden haltijoille sekä osaomistusasukkaille. Takuu on myyjäliikkeen, maahantuojan tai valmistajan antama vapaaehtoinen lisäetu.


Laki ei määrää antamaan takuuta, vaan takuun antaminen on vapaaehtoista. Jo kuluttajansuojalaki turvaa kuluttajalle tietyt perusoikeudet virhetilanteissa. Takuuta kuitenkin käytetään yleisesti mm. Mitä on kuluttajansuoja?


Hyvin rankasti tiivistettynä, kuluttajansuoja on joukko oikeudellisia keinoja ja toimijoita, joilla yritysten ja kuluttajien välistä oikeudellista toimintaa pyritään säätelemään kuluttajan etujen turvaamiseksi. Aluehallintovirasto (AVI) valvoo yhdessä Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) kanssa kuluttajaluottojen markkinoinnin ja luottosopimusten lainmukaisuutta. Edilexin hakutoiminnot ohjaavat löytämään helposti relevantit sisällöt.


Kaikkiin aineistoihin kohdistuvissa hakutuloslistauksissa näet vasemman reunan rajaa hakua -navigaatiossa koko ajan, mitä hakuun löytyvää sisältöä palvelussa on. Ostajan ja myyjän oikeuksista ja velvollisuuksista säädetään kuluttajansuojalaissa. Lain mukaan elinkeinonharjoittajalla on etämyynnissä kaksivaiheinen tiedonantovelvollisuus. Autokaupassa voidaan lähteä siitä ajatuksesta, että vähänkin suuremman osan rikkoutuminen ylittää vähäisyyden vaatimuksen.


Katso, mitä muut ajattelevat, ja osallistu keskusteluun.

Suomi- tuhansia aiheita. Selvitä apurilla kuluttajansuojaan perustuvat oikeutesi. Ongelmatilanteessa tee aina ensin valitus kirjallisesti (esimerkiksi sähköpostilla) yritykselle. Jos kauppahinta on maksettu luottokortilla ja vaadit maksun palautusta, sinulla saattaa olla mahdollisuus maksunpalautukseen kuluttajansuojalain luvun §:ään. Tilaa uutiskirjeemme ja saat aina ensimmäisten joukossa kuulla ajankohtaisista aiheista sekä vetovoimaisista tarjouksista.


Hemmottelemme toisinaan kaikkia uutiskirjeemme tilanneita myös mukavilla arvonnoilla. Maistraateissa toiminut valtakunnallinen kuluttajaneuvonta on siirtynyt osaksi Kilpailu- ja kuluttajavirastoa (KKV) 1. Fiva työllistää yli 2rahoitus- ja vakuutusalan asiantuntijaa. Toimintamme tavoitteena on finanssimarkkinoiden vakauden edellyttämä luotto-, vakuutus- ja eläkelaitosten ja muiden valvottavien vakaa toiminta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit