perjantai 29. kesäkuuta 2018

Työkyvyttömyyseläke masennus kokemuksia

Suuren valikoima kirjakauppa. Kokemuksia leikkauksesta. Työkyky ja masennus. Välillä henkilö voi olla työkyvytön ja välillä työkykyinen.


Ritva jäi määräaikaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle 43-vuotiaana masennuksen vuoksi. Hän osallistui useisiin työkokeiluihin, joista yksi onnistui kohtuullisen hyvin, sillä työ oli kevyttä toimistotyötä ja työaikaa pystyi säätelemään itse. Eläkeyhtiö Varman ylilääkäri Jukka Kivekäs on kiitellyt masennuseläkkeiden harvenemisesta johtamista ja työpaikkojen asennemuutosta, mutta Eläketurvakeskuksen tilastot paljastavat myös paljon yksinkertaisemman syyn. Osatyökyvyttömyyseläke on puolet täyden työkyvyttömyyseläkkeen määrästä.


Mitä ovat työkyvyttömyyseläke ja kuntoutustuki? Mulla on pari kipua tuottavaa sairautta jotka estää normaalin elämän ja vie voimat ja niiden aiheuttama masennus. Pdykiatrin mielestä nähtän liian hyvältä ollakseni kipeä ja masrntunut ja sain vain osa-tk eläkkeen. Pahinta mitä mulle on tapahtunut!


Eläke ei riitä elämisern ja osa-aikatyötä en saa enkä pysty tekemään. Kuntoutustuki on määräaikainen työkyvyttömyyseläke. Sen aikana tai jo sitä ennen Kela ja työeläkelaitoksesi selvittävät mahdollisuutesi kuntoutua työelämään tai vaihtaa ammattia ammatillisen ja lääkinnällisen kuntoutuksen avulla.


Ne ohjaavat sinut tarvittaessa myös muuhun kuntoutukseen. Omakohtaisella kokemuksella voisin toki huudella tuota samaa ja varmaan moni minut tunteva näin luuleekin. Vakuutusoikeus ei päätä kenekään eläkkeestä paskan vertaa. Vaikka työkyvyttömyyseläke onkin määräaikaisena aivan muista syistä.


Se häpeä ja tyhjänpanttina eläminen ei mitään herkkua ole. Eläkeiässä työkyvyttömyyseläke muuttuu vanhuuseläkkeeksi. Masennus on tullut ns.


Jos tulee työkyvyttömäksi täytettyään 6 on mahdollista päästä suoraan vanhuuseläkkeelle. Yksityisten alojen työkyvyttömyyseläkkeistä vastaavat eläkeyhtiöt, julkisen alan eläkkeistä Kuntien eläkevakuutus ja Valtiokonttori. Meillä siirtyy vuosittain sellainen määrä nuoria ihmisiä esim.


Käydyssä keskustelussa on osa totuutta: eivät lääkkeet ”masennusta” paranna. On totta, että terveellinen ruokavalio, raitis ulkoilma ja lyhytterapia auttavat usein, jos masennus on enintään lievähköä, terapiaan pääsee heti ja elämässä on mielekästä tekemistä heti kun siihen pystyy. Tämä pätee myös masennuspotilaisiin: vaikka naispuolisia masennuspotilaita on lähes kaksi kertaa enemmän kuin miehiä, heille myönnetään vain hiukan miespotilaita useammin kuntoutustuki tai työkyvyttömyyseläke.


Sairauspäivärahaa maksetaan yleensä enintään 3arkipäivää. Jos työkyky ei ole parantunut, saattaa tämän jälkeen olla oikeus työkyvyttömyyseläkkeeseen. Ei ole oikein, että sairaan pitää olla vuosittainkin jännityksessä myönnetäänkö kuntoutustuelle jatkoa vaiko ei myönnetä. Monenkin sairauden kanssa voi elää hyvääkin arjen elämää. Siten myös siis täysi työkyvyttömyyseläke.


Kesän kuntoutustuesta tuli hylkäävä päätös, koska nivelissä ei ole turvotusta ja masennus on luonnollinen reaktio sairaustilanteeseen. Molemmat ovat tällä hetkellä heidän arvionsa mukaan hyvässä kunnossa eivätkä aiheuta estettä koulutusta vastaavan työn tekemiseen. Täysi työkyvyttömyyseläke tai kuntoutustuki alkaa sairauspäivärahan ensisijaisuusajan päättymistä seuraavan kuukauden alusta tai työkyvyttömyyden alkamista seuraavan kuukauden alusta. Osakuntoutustukea maksetaan täyden työkyvyttömyyseläkkeen tai täyden kuntoutustuen alkamiseen saakka.


Vierailija: Olen ollut siinä käsityksessä että näissä tapauksissa yleensä vain haetaan eläkettä heti uudelleen. Poliklinikan sosiaalityöntekijä, nuori jätkä, oli kuitenkin sitä mieltä että kannattaa hakea sairaspäivärahaa kun sitä saa nopeammin. Keskeisiä hoitomuotoja ovat masennuslääkkeet ja vaikuttaviksi osoitetut psykoterapiat.


Alle 20-vuotiaalle nuorelle kansaneläkelain mukainen työkyvyttömyyseläke voidaan myöntää vain, mikäli selvitysten perusteella todetaan, ettei mahdollisuuksia ammatilliseen kuntoutukseen ole, tai jos ammatillinen kuntoutus on sairauden vuoksi keskeytynyt tai päättynyt tuloksettomana. Pelko, masennus ja huoli siitä, kuka pitää läheisistäni huolen, jos käy huonosti. Erilaiset kivut ovat tulleet elämääni ja tunnen vanhentuneeni. Ei elämän näin pitänyt mennä.


Kriisireaktiot ovat yksilöllisiä! Syöpään sairastuminen oli minulle shokki. Menin rutiinileikkaukseen, jonka yhteydessä löytyikin syöpä. Helmikuun alusta työkokeilussa, ensimmäisenäpäivänä lumienpudotusta katolta josta minun osuus oli siivota pudotetut lumet talojen rappusilta ,pari kolallista lunta ja jäätä sain niskaan. Lääkäri lähetti minut vielä Hyksin neuropolille, koska haluttiin selvittää, onko sairastamani masennus ADD:n syy vai seuraus.


Vastausta tuohon kysymykseen ei virallisesti selvinnyt, mutta sain saman ADD-diagnoosin myös neuropolilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit