tiistai 5. kesäkuuta 2018

Vuokranantajan velvollisuudet

Vuokranantajan velvollisuudet. Jos vuokralainen on vuokranantajan luvalla suorittanut huoneiston arvoa kohottavia muutos- tai korjaustöitä, on vuokranantajan korvattava ne niin kuin on sovittu. Jos korvaamisesta ei ole ennalta sovittu, on vuokralaisella oikeus kohtuulliseen korvaukseen huoneiston arvoa olennaisesti kohottavista muutos- ja korjaustöistä.


Tästä oppaasta löydät helposti tiedot omistamasi asunnon turvalliseen ulosvuokraukseen, kuten ohjeet vuokrasopimuksen laatimiseen sekä neuvoja vuokrattavan asunnon remonteista, avainten hallinnasta ja verotuksesta. Toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa vuokranantajan irtisanomisaika on kolme kuukautta alle vuoden kestäneessä vuokrasuhteessa ja kuusi kuukautta yli vuoden kestäneessä suhteessa. Määräaikaista sopimusta ei voi irtisanoa, vaan se päättyy sovittuna päivänä. Osa huolellista hoitoa on asunnon säännöllinen siivoaminen sekä puhtaanapito.


Jos korjausten aikana on vaikeaa tai mahdotonta asua asunnossa, sinulla on oikeus irtisanoa vuokrasopimus tai saada vuokran alennusta. Sinun täytyy kuitenkin aina sopia tästä vuokranantajan kanssa. Oikeudet ja velvollisuudet omistusasunnossa.


Hän ei saa silti tehdä remonttia asuntoon ilman vuokranantajan lupaa. Jos vuokra-asunnossasi hajoaa jotakin, ota heti yhteyttä vuokranantajaan ja huoltoyhtiöön. Vuoranantajalla on oikeus saada vuokralaiselta sovittu vuokra. Tämä on koko vuokrasuhteen ydin. Joskus eteen tulee tilanne, jossa vuokranantaja päättää myydä omistamansa asunnon.


Tällöin herää kysymys siitä, miten myynti vaikuttaa asunnossa asuvan vuokralaisen ja vuokranantajan väliseen vuokrasuhteeseen. Käynneistä on aina sovittava vuokralaisen kanssa etukäteen. Säännönmukaisista tarkastuksista on hyvä sopia jo vuokrasopimusta solmittaessa. Remonttien tavoitteena on parantaa asumisen laatua ja turvallisuutta. Lain mukaan vuokranantajalla on oikeus suorittaa vuokratussa huoneistossa korjaus- ja muutostöitä.


Laaja tietopaketti mm. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että vuokranantajan pitää hyväksyä se, että kun asunnossa asutaan pitkään, se ajan myötä kuluu. Jos vuokralainen ja vuokranantaja ovat lopputarkastuksessa yhtä mieltä siitä, että asunto on siisti ja kunnossa, vuokranantajan pitää palauttaa vakuus muutaman päivän kuluessa. Isoilla vuokranantajafirmoilla vakuuksien palauttaminen tosin kestää usein jonkin verran kauemmin. Aloitetaan pelottelulla.


Lähtökohtaisesti: vuokralaisen todelliset oikeudet ovat huonot. Näin ei välttämättä ole, jos tulkitaan asumisesta annettuja ohjeita ja määräyksiä - kyse on käytännöistä, joiden pohjalta voi odottaa homeasian esille nostamisestasi, että tulet saamaan osaksesi lähinnä huonoa kohtelua, luulosairaaksi leimaamista, vähintäänkin epäilystä. Alle vuoden kestäneissä vuokrasuhteissa vuokranantajan irtisanomisaika.


VUOKRALAISEN ERÄÄT OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET. Kun vuokra on myöhässä, vuokranantajan kannattaakin heti olla. Ero elämisen aiheuttaman vahingon ja sellaisten vaurioiden, jotka vuokralaisen itse täytyy korvata, välillä tapaa olla aika: Jos vahinko on aiheutunut nopeasti (esim. joku on mennyt rikki hetkessä vuokralaisen huolimattomuuden vuoksi) täytyy vuokralaisen itse korvata se, mutta jos joku hitaasti kuluu rikki, on vuokranantajan korvattava.


Ote talonkirjasta on maksullinen ja siitä peritään yhtiön hallituksen kulloinkin vahvistama maksu. Yllä selostetut velvollisuudet koskevat soveltuvin osin myös vuokralaisen käytössä olevia kiinteistön tai rakennuksen yhteisiä tiloja ja laitteita. Asutko Turun ylioppilaskyläsäätiön (TYS) asunnossa?


Onko asuntosi luteiden valloittama? Oletko joutunut hävittämään omaisuuttasi luteiden vuoksi? Onko TYS todennut sinulle, ettei heillä ole mitään korvausvelvoitteita? Jos vastaat myöntävästi, lue tämä kirjoitus loppuun.


Rakennuksen omistajan, muun haltijan tai vuokranantajan velvollisuudet. Työnantajan velvollisuutena on myös vuokratuissa tiloissa huolehtia siitä, että rakennus ja sen työ- ja toimitilat täyttävät työturvallisuuslain mukaiset vaatimukset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit