perjantai 15. kesäkuuta 2018

Lainhuuto pankin kautta

Kiinteistölle tehdään lainhuuto eli sen omistusoikeus kirjataan lainhuuto - ja kiinnitysrekisteriin. Rekisteriin merkitään myös kiinteistöön kohdistuvat ulosmittaukset. Lainhuutotodistuksen voi tilata pankilta esimerkiksi asuntokaupassa, josta käyvät ilmi kaikki rekisteriin merkityt asiat.


Lainhuudon tärkein merkitys on sen oikeudellisessa asemassa, sillä se on laillisesti pitävä. Lainhuuto on pankin mukaan tosi aikaa vievä ja monimutkainen juttu - ja PAH! Kirjaudu Aktian verkkopankkiin toisen pankin tunnuksilla Tarkista ja tee muutoksia palveluihisi tai hae asunto­lainaa kirjautumalla verkko­pankkiin Nordean, Danske Bankin, OP:n, säästöpankkien, POP Pankin tai Handelsbankenin tunnuksilla. Pankin riskinhallinnan kannalta on välttämätöntä, että lainhuuto - ja kiinnityshakemukset tulevat vireille viimeistään samanaikaisesti kuin luotto nostetaan, koska (1) lainhuudon oikeusvaikutukset alkavat hakemuksen jättöpäivästä, (2) kiinteistö on ulosmitattavissa myyjän veloista lainhuudon hakemiseen asti, (3) viivyttely. Joten todistus lainhuudon myöntämisestä on siellä pankin holvissa tallessa, samassa paikassa kuin teidän panttikirjannekin.


Yleensä pankki ei erikseen ilmoittele asiakkaalle siitä, että lh on nyt myönnetty. Jopa Vantaalla luulisi käräjäoikeuden käsittelyaikojen olevan sellaiset, että lainhuuto on jo myönnetty. Vielä yksi neuvo, kun olet ostamassa kiinteistöä (tonttia) niin tarkista onko kyseiseen kiinteistöön haettu kiinnityksiä ja jos on niin onko ne vapaat, ne kuuluu tulla ostajalle tai sitten ne mitätöidään. Asianmukainen lainhuuto kiinteistöllä kyllä on ja rakennukset näkyvät maanmittauslaitoksen karttaotteessa. Verottajalle toimitetut tiedot ovat epäselvät, todennäköisesti puutteelliset.


Jos kiinteistökauppa tehdään verkkopalvelussa, kiinnityksiä voi hakea heti kaupanteon jälkeen. Halutessasi voit valtuuttaa esimerkiksi kiinteistövälittäjän tai pankin tekemään kiinteistökaupan puolestasi. Kiinteistövaihdannan palvelussa voit myydä tai ostaa omakotitalon, kesämökin, pellon tai metsäpalstan. Mies on perinyt vuosia sitten mökin ja siitä jäi perintöhässäkässä lainhuuto hakematta.


Nyt oltais sitä hakemassa, mutta mietin tuleeko jotain sakkoa. Se on toimintaperiaatteeltaan futuurin kaltainen, mutta toisin kuin futuuri, sillä ei ole jälkimarkkinoita eikä se ole vakiomuotoinen sopimus. Panttikirjat vastaavat kiinteistön kiinnityksiä eli näitä vastaan esim pankki antaa lainaa.


Termiini voidaan sopia esim. Pantteja on nykyään uudehkoissa kiinteistöissä tarpeeksi ja niitä saa pankin kautta lisää. Vanhoissa panttikirjoja voi joutua hakemaan lisää pientä maksua vastaan.


Tai voi, mutta kenenkään ostajan ei pitäisi hyväksyä sellaisia kauppoja, koska pantinhaltijan oikeus esim. Toinen homma minkä pankki hoitaa puolestanne maanmittauslaitokselle on lainhuuto. Mikäli hinnastossa mainitun palvelun hoitaminen edellyttää laajan asiakirja-aineiston tutkimista tai palvelua ei ole hinnastossa erikseen mainittu, palvelusta veloitetaan todellisen työhön käytetyn ajan mukaan tuntiveloitusta kultakin alkavalta tunnilta Aktia Pankin yleisen palveluhinnaston mukaisesti.


Voit hakea kiinnityksiä ja tarkastella omistamasi kiinteistön perustietoja. Pyydä ostajaa varaamaan aika pankista kaupantekoa varten. Ole myös yhteydessä omaan pankkiisi ja tiedota heitä myyntiaikeestasi. Asunto-osakkeen omistusasiakirjat, jotka tarvitaan kaupantekoon, ovat yleensä asuntolainan vakuutena ja pankkisi hallussa.


Sovi pankin kanssa osakekirjan toimittamisesta kaupantekotilaisuuteen. Mobiilisovelluksen huoltokatkon aikana viranomaispostin voi katsoa osoitteessa Suomi. Lakipalvelut helpommin. Hoidamme kaikki lakiasiat ammattitaidolla ja luottamuksella.


Laadimme avioehdot, perunkirjat, testamentit ja muut asiakirjat, räätälöidyt sopimukset, vaatimukset sekä vastineet niihin. Edustamme neuvotteluissa, riita-asioissa ja oikeudenkäynneissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit