maanantai 11. kesäkuuta 2018

Osakkeiden osto yritykselle

Osakkeiden ostosta Antti on maksanut välityspalkkiota markkaa. Luovutusvoitto on pääomatuloa, ja verotetaan prosentin verokannalla. Lainaa yritykselle voi hakea esimerkiksi pankeista tai netin kautta.


Osakassopimus ja kauppakirja. Yhtiökumppanini on minulle ennestään tuttu, mutta osakassopimus on silti hyvä tehdä tulevaisuuden varalle. Tärkein osakassopimuksen kohta on mielestäni osakkeiden myyntiä koskevat rajoitukset. Tarkista aina osakkeiden ostotoimeksiannossa määrittämäsi osakkeiden kpl-määrä ja rajahinta vielä kerran ennen toimeksiannon hyväksymistä! Jos taloyhtiöllä on velkaa, ostajalla on yleensä mahdollisuus valita, lyhentääkö yhtiölainaa kuukausittain rahoitusvastikkeena osakeyhtiölle vai maksaako oman osuutensa yhtiön lainasta kerralla pois.


Ilmoita kaupparekisteriin osakepääoma ja osakkeiden lukumäärät sekä mahdolliset yhtiöjärjestyksen määräykset osakkeiden nimellisarvosta ja niiden kuulumisesta arvo-osuusjärjestelmään. Yrittäjälainalla voidaan rahoittaa myös jo toimivan yrityksen osakkeiden ostoa. Kun myydään osakeyhtiön osakkeita tai henkilöyhtiön yhtiöosuuksia, kaupan kohteena olevan yrityksen tasetta voidaan järjestellä ennen osakkeiden tai osuuksien luovuttamista. Myyjänä oleville osakkaille voidaan siirtää ylimääräisiä rahavaroja ennen kauppaa esimerkiksi voitonjaon avulla. Suurempien kauppasummien kyseessä ollessa voi olla taloudellisempaa mitätöidä hankitut osakkeet ja antaa uudet osakkeet suunnatulla osakeannilla, jolloin säästetään toinen varainsiirtovero.


Omien osakkeiden hankinta nostaa osakekohtaista tulosta koska osakkeiden määrä laskee. Mutta samalla omien osakkeiden osto vähentää yhtiön kassavaroja ja siis sen nettovarallisuutta. Tuottava pitkän ajan sijoituskohde Osakesijoittaminen tarjoaa yrityksesi ylimääräisille varoille pitkällä aikavälillä hyvät tuottomahdollisuudet.


Tämä on kolikon toinen puoli. Optio-ohjelmatkin voivat olla osto -ohjelman taustalla: yritysjohdon optiot on yleensä sidottu osakekohtaiseen tulokseen, ja jos omien osakkeiden ostaminen korottaa osakkeen hintaa, saattaa optio-ohjelma laueta. Jäljellejääville osakkeenomistajillekin omien osakkeiden osto on melko suotuisa asia. Yritysriskiä voi vähentää hajauttamalla useisiin yhtiöihin ja markkinariskiä sijoittamalla osan varoista korkokohteisiin.


Rahastot ovat oiva apu hajauttamiseen. Lisäksi kannattaa muistaa ajallinen hajautus. Se tarkoittaa sitä, että osakkeiden ostot ja myynnitkin kannattaa tehdä useina erinä pitkällä aikavälillä. Yrityksen arvonmääritys tulee kysymykseen yhtiön osto - tai myyntitilanteissa. Kun osakkuus yrityksessä on tulossa ajankohtaiseksi, uuden osakkaan on syytä tehdä, ainakin jollain tasolla, arvonmääritys ostamalleen yhtiölle ennen osakassopimuksen laatimista.


Mikäli hankinta tehdään yritykselle , ja se annetaan vapaasti työntekijöiden käyttöön, on TJ yhtä oikeutettu käyttämään sitä kuten muutkin. Palveluksessa keskimäärin yli kolme henkilöä. Kuten huomaat, aivan pieni yritys ei näitä ehtoja täytä.


Vero voi olla näitä pienempikin, jos osakkeiden hankintameno on ollut yli kymmenen vuoden tapauksessa enemmän kuin kauppahinnasta tai alle vuoden tapauksessa yli kauppahinnasta. Tällöin kauppahinnasta vähennetään ensin todellinen hankintameno ja lopusta maksetaan veroa. Annissa yhtiö liikkeelle laskee lisää osakkeita ja jakaa tällöin myös riskiä uusien osakkeiden omistajien kanssa.


Näin on melko harvoin asianlaita. Anti voi myös olla suunnattu. Suunnattu osakeanti on anti, jossa poiketaan osakkeenomistajien etuoikeudesta merkitä osakkeita osakepääoman korotuksessa. Tälläisessa annissa raha menee yritykselle. On suositeltavaa, että yksi tutkii tämän aiheen verkossa tai hankkii viittauskirjan ennen kaupankäyntiä.


Voit myös perustaa pilkka kaupankäyntitiliä monilla kauppapaikoilla harjoitella maksutta. Asunto- osakkeiden ja kiinteistöjen lisäksi pankit hyväksyvät vakuudeksi esimerkiksi talletuksia ja pörssissä listattuja osakkeita. Näidenkin vakuusarvoja laskiessaan pankki vähentää tapauskohtaisen varmuusmarginaalin omaisuuden käyvästä arvosta.


Mitä minun tulee takaajana tai pantinantajana tietää?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit