keskiviikko 27. kesäkuuta 2018

Nollasopimus 2018

Se on yleensä nollasta tunnista. Nollatunti- ja tarvittaessa töihin kutsuttavien sopimukset. Työnantaja päättää, kuinka paljon tarjoaa työtä työntekijälle. Jos teet nollasopimuksen, sinulle siis ei.


Tämän päivän työelämässä puhekielen termi ”nollatuntisopimus” alkaa olla meille kaikille tuttu. Laki ei ole tähän asti nollatuntisopimuksia tuntenut, mutta 1. Tuosta päivästä alkaen laki tuntee kyseiset sopimukset vaihtelevan työajan sopimuksina. Viikkotunneiksi saattaa olla määritelty esimerkiksi 0–tuntia. Nollasopimuksia etenkin sosiaalialalla. Käsite ei ole Suomessa juridinen, vaan lakikielessä puhutaan vaihtelevan työajan järjestelyistä.


Työsopimuslakiin, työaikalakiin ja työttömyysturvalakiin tulee 1. Kesäkuun alusta tulivat voimaan lakimuutokset, joilla pyrittiin parantamaan nollatuntisopimuksiin liittyviä epäkohtia. Toistaiseksi voimassa oleva työsopimus Määräaikainen työsopimus. Jos vaihtelevaa työaikaa koskevan ehdon sisältävä työsopimus on tehty ennen tämän lain voimaantuloa, työnantajan on annettava luvun §:n momentin kohdassa tarkoitettu selvitys työajasta kuuden kuukauden kuluessa lain voimaantulosta. Vanhoissa sopimuksissa selvitys on annettava ennen 30. Selvitys on annettava vain, kun sopimus tehdään työnantajan aloitteesta.


SuPer vastustaa jyrkästi nollasopimusten ja puitesopimusten käyttämistä työnantajavelvoitteiden ja työsuhdeturvan kiertämiseen. Tällainen sopimus työajasta voi käytännössä johtaa siihen, ettei työntekijälle tarjota lainkaan tunteja. Ammattiliitto, sopimuskausi, kattavuus ja mukanaolo kilpailukykysopimuksessa. Työehtosopimukset liitoittain.


Elatustuen määrä ja maksaminen. Kela maksaa elatustuen vähennettynä, jos elatusapu on vahvistettu täyttä elatustukea pienemmäksi elatusvelvollisen taloudellisen tilanteen takia. PAMin tärkein tehtävä on neuvotella palvelualoille työehtosopimukset.


Niissä sovitaan työssä noudatettavista vähimmäisehdoista, kuten palkasta, työajasta, sairausajanpalkasta, arkipyhäkorvauksista jne. Vastaus MankiKyse on kaupan alan yrityksestä ja työsopimuksesta. Lataaminen on ilmaista.


Sopimuksen luonne on siis tarvittaessa työhön kutsuttava ”nollasoppari” eli 0-1tuntia kuukaudessa. Sopimus on ollut yli vuotta voimassa, mutta vuoroja on ollut. Vuorotteluvapaa Vuorotteluvapaa hyödyttää monia osapuolia.


Se edistää työntekijän jaksamista. Työtön työnhakija saa mahdollisuuden kerryttää työkokemusta määräaikaisesta työstä. Kela voi maksaa elatustukea erotilanteessa, jossa lapsi ei saa elatusta elatusvelvolliselta tai jos elatusapu on pienempi kuin elatustuki.


Kesäkuun alusta voimaan tulevat lakimuutokset täsmentävät nollatuntisopimuksella ja muitten vaihtelevalla työajalla työtä tekevien asemaa. Kyseessä on siis tietynlainen ” nollasopimus ”, joka voi johtaa jatkuvaan epävarmuuteen työn ja toimeentulon riittävyydestä, ellei palvelussuhteen ehtoja tarkenneta viranhoitomääräyksessä, Urpilainen sanoo. Työstä kertyy vuosilomaa, jos työtä on vähintään päivää tai tuntia kalenterikuukaudessa.


Sinulla on oikeus esittää oma toiveesi vuosiloman ajankohdasta, ja työnantajan tulisi mahdollisuuksien mukaan huomioida tämä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit