torstai 14. kesäkuuta 2018

Velkojien kuulutus

Velkojien vastustus. A ja B sulautuvat C:hen, ja myös vastaanottavalle säätiölle täytyy tilintarkastajan lausunnon vuoksi hakea kuulutus. PRH lähettää laskun käsittelymaksun suorittamiseksi sen jälkeen kun hakemus on käsitelty. Joissakin tapauksissa korvaus määrätään talletettavaksi AVIin. Näin menetellään velkojien edun suojaamiseksi silloin, kun lunastetaan koko kiinteistö tai kun jäljelle jäävä omaisuus ei enää vastaa niiden velkojen määrää, joista lunastettava omaisuus oli vakuutena.


Tähän liittyy myös muita ehtoja tallettamiselle. Konkurssilaki toi kuitenkin mukanaan uuden konkurssipesien selvittelytavan, julkisselvityksen. Julkisselvitys tulee yleensä kysymykseen konkurssin raukeamisen vaihtoehtona. Uudet osakekirjat saa painaa vain niiden painamiseen valtuutettu painolaitos.


Ennen kuin uudet osakekirjat voi painaa, tulee vanha osakekirja kuolettaa ja tästä kuolettamisesta tulee saada paikallisen käräjäoikeuden kuolettamispäätös. Pesänhoitajan on julkaistava ilmoitus konkurssin alkamisesta samalla tavalla, jolla liikkeeseenlaskijan on täytettävä lakiin perustuva tiedonantovelvollisuutensa. Edellä momentissa tarkoitetut seikat on mainittava ilmoituksessa ja, jos asiassa julkaistaan kuulutus luvun tai §:n nojalla, kuulutuksessa.


Tämä voi johtua yritysten erilaisista varallisuusasemista ja mahdollisista vakuuksista, joita on asetettu velkojien suojaksi. Tutkielmani on oikeusdogmaattinen, eli keskityn vallitsevaan lainsäädäntöön ja erityisesti osakeyhtiölain takaamaan velkojan suojaan. Valvonnan jälkeen kokouskutsu voidaan toimittaa kullekin velkojalle ja velallisen edustajalle kirjeitse, telekopiona tai sähköpostina. Asiaan osallisille toimitettava kutsu on valvonnan jälkeen suositeltavaa, mikäli esimerkiksi velkojien lukumäärästä ei johdu, että kuulutus on kustannussyistä tarkoituksenmukaisempi. Yksittäisen kestosopimusvelkojan asemaa ei kuitenkaan ole syytä ylikorostaa, sillä OYL:n tavoitteena on viime kädessä vaihdannan ja taloudellista tehokkuutta lisäävien järjestelyjen edistäminen, ei ehkäiseminen.


Ulosmitattu omaisuus myydään ulosottomiehen toimittamalla julkisella huutokaupalla taikka muulla tavalla, kuten toimeksiannolla tai vapaalla myynnillä, esim. Vapaa myynti edellyttää yleensä velallisen, velkojien ja muiden oikeudenhaltijoiden suostumusta. Huutokaupasta julkaistaan kuulutus sanomalehdessä. Kuulutus tulee julkaista heti konkurssin alkamisen jälkeen.


Konkurssilaissa on vielä tarkemmin säädetty siitä, että kuulutus on julkaistava virallisessa lehdessä viivytyksettä. Näin ollen tuomioistuimen tulisi toimittaa kuulutus viralliseen lehteen heti samana päivänä, kun se on päättänyt konkurssiin asettamisesta. Tämä nopeuttaa asioita ja lyhentää yhtiön selvitystilan kestoa. Kun kuulutus julkisesta haasteesta julkaistaan virallisessa lehdessä viimeistään kolme kuukautta ennen määräpäivää, osakeyhtiön purkaminen kestää lyhyimmillään noin neljä kuukautta. Julkisen haasteen kestoon ei voi vaikuttaa.


Vastustamisoikeuden lisäksi velkojia suojaa välillisesti se, että jokainen vastaanottava yhtiö vastaa eräin rajoituksin jakautuvan yhtiön veloista yhteisvastuullisesti. Kaupparekisteri rekisteröi yhtiöiden hakemuksesta velkojienkuulutuksen ottamatta kantaa kuulutuksen oikeudellisen vaikutuksen laajuuteen eli siihen, pitäisikö kuulutus hakea joka kerta kun varojenjakokiellon aikana varoja aiotaan jakaa vai riittääkö yksi kuulutus vapauttamaan kaiken tulevan varojenjaon kyseisen jakokiellon aikana. Jos tämän artiklan mukainen sitoumus on annettu, kohdassa tarkoitetun omaisuuden rahaksimuutosta saatavan tuoton jakamiseen, velkojien maksunsaantijärjestykseen ja velkojien oikeuksiin kohdassa tarkoitettuun omaisuuteen sovelletaan sen jäsenvaltion lakia, jossa maksukyvyttömyyttä koskeva sekundäärimenettely olisi voitu aloittaa. Jakautumisesta päättää yhtiökokous. Kun velkojien vastustukselle varattu määräaika on kulunut umpeen, voidaan jakautumisen täytäntöönpano merkitä kaupparekisteriin.


Täytäntöönpanon rekisteröintipäivänä siirtyvät jakautuvan yhtiön varat ja velat automaattisesti vastaanottaville yhtiöille. Tällä oikeudella pyritään estämään velkojien oikeuksia loukkaava sulautuminen. PRH - Patentti- ja rekisterihallitus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit