torstai 21. kesäkuuta 2018

Ulkomaalainen työntekijä kela

Ulkomailta Suomeen. Jos muutat Suomeen vakinaisesti, voit yleensä saada Kelan etuuksia muuttohetkestä lähtien. Kela arvioi etuutta hakiessasi, asutko Suomessa vakinaisesti tai voitko saada oikeuden Kelan etuuksiin työskentelysi perusteella. Työntekijä vakuutetaan usein siinä maassa, jossa hän asuu ja tekee huomattavan osan työstään.


Se maa, jossa työntekijä vakuutetaan, myöntää todistuksen kyseisen maan sosiaaliturvaan kuulumisesta (A1-todistus). Käytännössä kaikki maksut maksetaan siihen maahan, josta työntekijän A1-todistus on myönnetty. Kela ei vastaa sinulle annettavan sairaanhoidon kustannuksista. Kiintiöpakolainen kuuluu Suomen sosiaaliturvaan muutosta lähtien. Jos sinulla on Suomessa kotikunta, saat hoitoa julkisessa terveydenhuollossa.


Jos kuulut Suomen sairausvakuutukseen, saat käyttöösi Kela -kortin. Tällöin voit saada korvausta yksityisen terveydenhuollon. Suomessa enempää kuin keskimäärin kuutena päivänä kuukautta kohden. Jos työnantaja arvioi säännön soveltuvan, palkasta ei tarvitse toimittaa ennakonpidätystä Suomeen (lukuun ottamatta mahdollista ns. minipidätystä, josta on kerrottu jäljempänä kohdassa Sosiaaliturva). Varmista, että työntekijän työnteko-oikeus on voimassa koko työsuhteen keston ajan.


Säilytä ulkomaalaista työntekijääsi koskevat työnteko-oikeuden perusteet ja muut tiedot vielä neljä vuotta hänen työsuhteensa päättymisen jälkeen. Jos olet ulkomaalainen ja töissä Suomessa, työstäsi kertyy eläkettä aivan samalla tavoin kuin suomalaisellekin. Työnantaja ottaa sinulle työeläkevakuutuksen ja pidättää työntekijän eläkemaksun suoraan palkastasi. Jos toimit yrittäjänä, sinun pitää järjestää eläkevakuutus itse haluamastasi työeläkeyhtiöstä. Jos lähetetyn työntekijän mukaan lähtevä puoliso ei työskentele, Kela tekee päätöksen sosiaaliturvasta.


Lisätietoja saat Eläketurvakeskuksesta. Jos ulkomaalainen työskentelee ulkomailla muutoin kuin Suomesta lähetettynä työntekijänä, hän ei ole Suomessa vakuutettu. Hänelle maksetusta palkasta ei peritä vakuutetun sairausvakuutusmaksua Suomeen eikä makseta työnantajan sairausvakuutusmaksua. Suomeen enintään kuudeksi kuukaudeksi tuleva henkilö on Suomessa rajoitetusti verovelvollinen.


Työnantaja perii rajoitetusti verovelvolliselta lähdeveron n- palka maksun yhteydessä. Suomalaisen yrityksen työnte-kijä maksaa osan työeläke- ja työt-tömyysvakuutusmaksuista. Veron lisäksi työnantaja perii palkastasi sosiaaliturva- ja vakuutusmaksuja (yhteensä noin ), ellei sinulla ole todistusta Atai E 10 joka osoittaa sinun olevan vakuutettu muussa maassa kuin Suomessa.


Jos työntekijä työskentelee ulkomailla siten, että palkanmaksaja on ulkomaalainen , mutta työskentely vakuutetaan kuitenkin Suomessa, pidättää ulkomaalainen palkanmaksaja työntekijän työeläkevakuutusmaksun. Tällainen tilanne voi syntyä silloin kun työskentely tapahtuu niin sanotun kolmikantasopimuksen perusteella. ATyöntekijä asuu Virossa.


Työnantajien keskuudessa on jonkin verran epävarmuutta työnantajan vastuista ulkomaalaisia työntekijöitä palkattaessa. Nyrkkisääntönä voidaan todeta, että ulkomaalaista työntekijää tulee kohdella täysin samoin kuin suomalaistakin. On kuitenkin olemassa tiettyjä lisävelvollisuuksia, jotka tulee huomioida kun palkataan ulkomaalainen työntekijä.


Ensimmäinen ja tärkein. Jos olet työntekijä , yrittäjä, opiskelija, paluumuuttaja, pakolainen, turvapaikanhakija tai Suomessa asuvan henkilön perheenjäsen, löydät näiltä sivuilta erityisesti omaan elämäntilanteeseesi sopivaa tietoa. Näiden sivujen kautta, löydät tarvitsemasi tiedon nopeasti ja tiiviissä muodossa.


Jos on tämä oikeus, onko se mahdollista saada myös takautuvasti, ainakin siitä päivästä jolloin Kelan työntekijä suullisesti sanoi, ettei voi saada toimeentulotukea? Tällöin työntekijä on vakuutettava Suo-messa työnteon aloittamisesta alkaen ja Kela ratkaisee lähinnä oleskelun pituuden perusteella oikeuden asumiseen perustuviin sosiaaliturvaetuuksiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit