Yhdestä asunnosta ehdittiin tarjous miettiä valmiiksi mutta ei ehditty sitä tehdä kun asunto meni vaikka olikin ollut pitkään sitä ennen myynnissä. Nyt oisi toinen kiikarissa mutta vielä odotetaan erästä elämäntilanteen muutosta, ja jos on vielä sen jälkeen myynnissä niin varmaankin tarjotaan. Se, kuinka paljon asunnosta kannattaa tarjota on täysin tapauskohtainen asia.
Jos asunnon pyyntihinta ( asunnosta pyydetty hinta) on kohtuullinen, asunnolla on kysyntää ja muutenkin esimerkiksi taloyhtiössä asiat kunnossa, voi olla ettei myyjä suostu juuri ollenkaan tinkimään pyyntihinnasta. Pienissä kerrostalosasunnoissa tinkivaraa ei kyllä ole mitään päinkään! Talo on ollut myynnissä kuukauden päivät. Tällainen ehdollinen tarjous on minusta kyseenalaista kauppatapaa.
Voinhan minäkin kävellä näyttöön vaikka westendiin 300mkivitaloon ja tehdä ehdollisen tarjouksen ostan jos saan lottovoiton kuukauden sisään On ihan yhtä relevantti tarjous. Tee asunnosta mahdollisimman tilavan näköinen, mutta älä myöskään unohda pieniä yksityiskohtia. Ongelmien peitteleminen. Jos ei halua myöhemmin ongelmia, kannattaa asunnosta paljastaa kaikki mahdollinen tieto.
Jos tiedät, että asunto kaipaa remonttia, muttet halua tehdä sitä itse, kerro siitä avoimesti. Kun olet saanut lainalupauksen, sinulla on mahdollisuus jättää tarjous uudesta kodistasi. Voimassa oleva lainalupaus vauhdittaa kaupanteko- ja lainapäätösvaihetta. Lainalupauksen avulla olet myös etulyöntiasemassa muihin samasta asunnosta kiinnostuneisiin nähden. Välityspalkkio pitää kuitenkin maksaa, jos asunnosta on tehty nk.
Välittäjillä on sopimuspohjissaan yleensä tästä maininta. Jollei ole, palkkio maksetaan vain, jos kauppa toteutuu. Kun sopiva asunto löytyy, ota selvää tehdyistä ja tulevista remonteista.
Jos asunto sijaitsee sinulle ennestään vieraalla alueella, on hyvä tutustua seutuun ainakin alustavasti. Voit tehdä myös Asuinaluetestimme, joka auttaa löytämään sinulle sopivan asuinalueen tai voit vielä tarkistaa millainen unelmiesi asuinalue on. Kun sinulla on lainalupaus olemassa, voit rauhallisin mielin etsiä itsellesi sopivaa asuntoa ja tehdä ostotarjouksen haluamastasi asunnosta. Kiinnostavimmat asunnot menevät kaupaksi nopeasti jopa jo ennen ensiesittelyä, joten halutessasi asunnon sinun on oltava valmis tekemään tarjous tarvittaessa nopeasti vain lyhyen miettimisen jälkeen.
Ostotarjous tai tarjous. Ostajan tekemä tarjous asunnosta. Kun myyjä hyväksyy tarjouksen, se sitoo myös häntä. Taloyhtiön virallinen nimi on asunto-osakeyhtiö.
Siinä on useita osakkaita. Kotivakuutus ei sisälly vastikkeeseen. Asunto-osakekaupassa myydään asunnon hallintaan oikeuttavia osakkeita. Ehto voi olla esimerkiksi oman asunnon myynti, lainansaanti, kuntokartoitus tai kosteusmittaus.
Jos ehto ei ole täyttynyt tarjoukseen kirjatun ajan puitteissa, ostotarjous raukeaa. Myyntiesittelyä varten voi tehdä asunnosta esittelyyn tuleville jaettavan myyntiesitteen. Osa myyjistä käyttää myös valmista lomaketta tarjouksen tekemistä varten. Esittelyssä kannattaa olla oma-aloitteinen ja kertoa reippaasti asunnosta ja asuinympäristöstä katsojille, mutta antaa ostajille tilaa katsella asuntoa rauhassa.
Ensinnäkin välittäjä haluaa saada asunnon myydyksi, olipa hinta millainen tahansa. Siihen voi laittaa kuitenkin ehtoja: Tarjouksen ehtona on lainan saanti pankista. Muitakin ehtoja voi laittaa: tarjous on voimassa mikäli isi jä äiti ja muut sukulaiset tykkäävät asunnosta , kosteusvaurioita ei löydy kylppäristä, jne. Näin asuntosi hinnaksi muodostuu sen todellinen markkinahinta. Ehdollinen tarjous on kuitenkin aina huonompi kuin puhdas.
Myyjän ei tarvitse arvailla, olisiko asunnosta saanut enemmän eikä ostajan, tuliko tarjottua liikaa tai liian vähän. Ei tässä ole kehtaamisesta kyse. Mutta jos meillä olisi ollut kiire myydä jostain syystä, olisimme varmasti tehneet tuosta vastatarjouksen, esim.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.