tiistai 24. heinäkuuta 2018

Osakeyhtiö sopimukset

Perustamissopimus on edellytys yhtiön rekisteröimiselle kaupparekisteriin. Rekisteröinti on tehtävä kolmen kuukauden kuluessa perustamissopimuksen allekirjoittamisesta. Muutoin perustaminen raukeaa. SOPIMUKSET OSAKKAAN JA YHTIÖN VÄLILLÄ.


Osakkaan ja yhtiön välillä voi olla esimerkiksi työsopimus, jolloin osakas työskentelee yhtiössä ja saa työstä palkkaa.

Osakkaiden rajoitettu vastuu merkitsee, että he eivät ole vastuussa yhtiön toiminnasta ja veloista henkilökohtaisesti, vaan vain sijoittamansa pääoman kautta. Kauppakirjamalli suuriin ja pieniin kauppoihin. Sopimuskoneen kauppakirjamalli muuntuu niin suuriin kuin pieniin osakekauppoihin – kohteena voi olla koko osakekanta, enemmistö tai vähemmistö. Mihin toimintaan osakeyhtiö sopii?


Esimerkiksi: ”Ostaja on tietoinen, että astianpesukone on vuotanut keittiön lattiarakenteisiin ja kosteusvahinko on korjattu (vuosi). Osakeyhtiö sopii kaikenlaiseen liiketoimintaan. Ostaja on myös tietoinen siitä, että asunto- osakeyhtiö on yhtiökokouksessaan (pvm) päättänyt tilata kattoremontin suunnittelutyön…”.

Haluat perustaa yrityksen yksin. Osakkaat haluavat rajata henkilökohtaisen riskinsä vain niihin velkoihin, joihin osakkaat ovat antaneet omia vakuuksiaan. Julkinen osakeyhtiö ei voi tehdä päätöstä momentissa tarkoitetusta osakeannista siten, että yhtiöllä tai sen tytäryhteisöllä olevien omien osakkeiden yhteenlaskettu määrä olisi luvun §:n momentissa tarkoitetulla tavalla yli yksi kymmenesosa kaikista osakkeista. Asianmukaisesti perustettu osakeyhtiö on omistajista erillinen, itsenäinen oikeushenkilö, joka vastaa itse omista velvoitteistaan.


Yksi jäsen tulee olla mahdollinen pitää esimerkiksi sellaista tilannetta silmällä pitäen, että osakeyhtiö sattuu olemaan kokonaan yhden omistajan omistuksessa. Sopimukset ulkopuolisten toimijoiden kanssa. Asunto- osakeyhtiö tekee yleensä sopimukset ainakin isännöintitoimiston ja kiinteistöhuollon kanssa. Lisäksi taloyhtiölle voi olla monia muitakin palveluntarjoajia turvallisuuteen, viihtyisyyteen tai kunnossapitoon tai muuhun liittyen. Lisäksi yhtiö voi purkautua sulautumisen tai jakautumisen seurauksena.


Esimerkiksi kahvilaa olisi tarpeettoman monimutkaista ja kenties riskialtista pyörittää toiminimen kautta. Konkurssiin asetettu yhtiö katsotaan myös purkautuneeksi, jos konkurssin päättyessä ei ole jäljellä enää omaisuutta tai sen käytöstä on määrätty. Osakehuoneistoa ostaessasi et oikeastaan osta itse asuntoa, vaan vain sen hallintaan oikeuttavia osakkeita. Taloyhtiön tiedot kannattaa selvittää tarkoin ennen kaupantekoa. Tämä eroaa toisen suositun yhtiömuodon, osakeyhtiön käytännöstä, jossa osakeyhtiö on yrittäjästä erillinen oikeushenkilönsä, ja sopimukset ja velat solmitaan yhtiön kanssa, eikä henkilökohtaisesti yrittäjän.


Toimiva osakeyhtiö tarvitsee paitsi oikein laaditut perustamispaperit, myös pankkitilin ja vähintään pakolliset vakuutukset. Näiden lisäksi on viisasta ottaa vapaaehtoisia vakuutuksia ja muita yritystoimintaa edistäviä ja turvaavia palveluja vaikka pakko ei olekaan.

Miten osakeyhtiö perustetaan helposti? Meillä on sinulle hyviä uutisia: osakeyhtiön perustaminen ei ole lainkaan niin hankalaa kuin saatat luulla – siitä on vain usein tehty turhan monimutkaisen kuuloista. Tästä syystä kerromme nyt sinulle ihmisten kielellä, miten osakeyhtiö perustetaan mahdollisimman helposti ja kivuttomasti.


Yrityksen sopimukset on ehdottomasti tehtävä kirjallisesti. Käyttämällä Yritystulkin valmiita lomakkeita ja sopimuspohjia vältytään turhilta riidoilta ja kaikki oleellinen tulee huomioitua. Esimerkiksi yrityskauppatilanteissa, sairaustapauksissa, onnettomuuksissa ja henkilön vaihtuessa vain kirjallisilla sopimuksilla on arvoa.


Annamme neuvontaa asuinhuoneistojen huoneenvuokrasuhteisiin (mukaan lukien vuokranvälitys) liittyvissä asioissa vuokralaisille ja vuokranantajille, asunto-osakeyhtiöön liittyvissä asioissa osakkaille ja asumisoikeusasumiseen liittyvissä kysymyksissä asumisoikeuden haltijoille sekä osaomistusasukkaille. Yrityspörssi on Suomen laajin kauppapaikka yrityksen ostajalle ja myyjälle. Tee yrityskaupat helpommin verkkopalvelumme kautta.


Satoja myytäviä yrityksiä, löydä oma unelmasi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit