torstai 12. heinäkuuta 2018

Lyhyt kirja arvostelu

Kirja - arvostelu on sinun oma mielipiteesi kirjasta ja sen yksityiskohdista. Tuo alussa esiin kirjailijan ja kirjan nimi sekä genre (=lajityyppi) Kerro juoni ytimekkäästi. Miten juoni etenee, voisiko tapahtumat edetä toisenlaisessa järjestyksessä ja miksi niin olisi parempi?


Voisiko jotakin jättää kertomatta ja jostakin kertoa lisää? Hommaa kirja itsellesi ja lue. Saku Tuominen: Hyvä elämä, lyhyt oppimäärä - kirja.

Käytäntöönpanoon ja tämän blogin ydinviestiin. Ymmärrettävästi Sapiens tiivistää tapahtumia melko raskaalla kädellä, mutta Harari on keskittynyt niihin merkittäviin käänteisiin ja vallankumouksiin, joiden ansiosta homo sapiens ei ole enää vain vähäpätöinen eläin, vaan liki. Uusien kirjojen vinkit on tehty pääsääntöisesti arvostelukappaleista, jotka vinkkaajat ovat itse valinneet. Emme hauku kirjoja, mutta se ei tarkoita, että olisimme kritiikittömiä – jos kirja on huono, se jätetään kokonaan arvioimatta, koska hyviäkin kirjoja on niin paljon, että huonoihin ei kannata aikaa ja vaivaa haaskata.


Miten kirja esimerkiksi liittyy omaan elämääsi? Arvioi teosta lajityyppinsä edustajana tai vertaa sitä kirjailijan muihin teoksiin. Kerro juoni jo ensimmäisessä käsittelykappaleessa, mutta muita osuuksia voit yhdistellä kappaleiksi haluamallasi tavalla.


Jennifer Valtiovalta on järkyttävä satiiri maailmasta, jossa kaikki on kaupan. Firmat sponsoroivat tai ylläpitävät tiettyjä kouluja.

Kaikki kaupallistetaan ja viattomimmista lapsistakin tehdään eläviä merkkituotemannekiineja ja ahnehtijoita, joille mikään ei riitä. Mikään ei tunnu olevan pyhää. Mielellään kokonaan.


Toki myös kansipaperin perusteella tehtyjä arvosteluja on julkaistu, jopa lehdessä. Lukemisprosessin aikana on hyvä merkitä keltaisella muistilapulla joitakin mehukkaita kohtia myöhemmän referoinnin helpottamiseksi. Kirja ei ole vain historiaa vaan myös antropologiaa, biologiaa, filosofiaa, sosiologiaa, taloustiedettä ja uskontotiedettä.


Yuval Noah Hararin Sapiens, Ihmisen lyhyt historia on hämmästyttävä tarina ihmisen historiasta. Veirton uusin Ohut hauska kirja on nimensä mukaisesti ohut ja hauska – ja sisältöä ja tapahtumia riittää. Vaikka kirja on suunnattu pojille, kyllä tytötkin siitä tykkäävät. Ekku Närvänen ja Iiro-Matias Andersson odottavat kesäloman alkua eikä siihen ole enää kuin viikko. Painetussa versiossa suunnittelu pitää toteuttaa hyvin eri lailla kuin sähköisessä muodossa.


Mutta nyt pääsemme tärkeimpään osioon. Jos tarkoituksena on tehdä vain lyhyt arvostelu , voidaan kannen onnistunutta toteutusta kehua sanasella tai tämän voi jättää kokonaan pois. Kirjasta on hyvä kertoa itse kirjan lisäksi hiukan tiivistettyä fakta tietoa. Muista otsikoida arvostelu lukemaan innostavalla tavalla (kirjan nimi ei riitä otsikoksi).


Piirrä henkilösuhdekaavio kirjasta. Liitä mukaan lyhyt juonitiivistelmä. SUOSITTELUKIRJE Kirjoita kauniilla käsialalla kirje ystävällesi (kuvitellulle), jossa suosittelet hänelle lukemaasi kirjaa.


Perustele hyvin, miksi hänen kannattaisi lukea kyseinen kirja.

Täysin nykyoloista poikkeava kirja ajoittuu Suomessa vain muutaman sukupolven taakse. Vaikka monella saattaa olla isovanhempien kertoman tiedon muistumia, vain taide – tässä tarkoitan romaania – voi viedä lukijan aikamatkalle puolentoista vuosisadan taakse. Ollikaisen tapaan kertoa on helppo samastua inhimillisellä tasolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit