tiistai 24. heinäkuuta 2018

Starttiraha palkkatyö

Työkalu ja ammattikirjanpitäjän tuki. Kiinteään hintaan alk. Starttiraha edistää uutta yritystoimintaa ja työllistymistä. Se turvaa yrittäjän toimeentulon siltä ajalta, jonka yritystoiminnan käynnistys ja vakiinnuttaminen arviolta kestää – kuitenkin enintään kuukauden ajan.


Siksi starttiraha voi joissain tapauksissa jäädä saamatta myös sen takia, että tulevan yrityksesi uskotaan heti takaavan sinulle niin hyvän toimeentulon, että et tarvitse tukea. Jos yrittäjällä on jokin muu tulonlähde kuin starttiraha , tukea ei voida myöntää. Tällaisia tuloja ovat esimerkiksi palkka, opintotuki, vanhempainpäiväraha tai eläke.


Opiskelu ei silti itsessään estä starttirahan saamista. Jos taas aiot tehdä palkkatyötä yrittäjyyden ohella, et voi saada starttirahaa. Yrityksen alkuvaiheessa starttiraha on erittäin hyödyllinen yrittäjälle. Uusyrityskeskusten yritysneuvonta on maksutonta ja. Työvoimatoimistot voivat myöntää starttirahaa työttömälle työnhakijalle yrityksen perustamiselle.


Tämä tuen tarkoituksena on turvata yrittäjän toimeentulo. Määräaikainen palkkatyö päättyi elokuussa. KEHA-keskukselle sekä TE-toimistoon (esimerkiksi yrittäjänä toimiessa vastaanotettu palkkatyö ). Palkkatuki on rahallinen tuki, jolla TE-palvelut korvaa työnantajalle osan työttömän työnhakijan palkkauskustannuksista. Työnantajan on mahdollista saada palkkatukea vain työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautuneen henkilön palkkaamiseen.


Sinulle palkkatuki on mahdollisuus saada. Sivutoiminen yrittäjä ja starttiraha. Kun yrittäjyys on sivutoimista, se itsessään kertoo, että pääasiallinen toimeentulo tulee jostain muualta – siis esimerkiksi palkkatöistä tai opintotuen kautta. Ansiopäivärahalla on perusosa, ansio-osa ja korotukset. Tämä päivärahan osa ei riipu työttömyyttä edeltäneestä palkastasi ja täysi päiväraha on aina vähintään perusosan suuruinen.


Tarvitset eläkettä varten oman verokortin, sillä eläkettä verotetaan eri tavalla kuin palkkaa. Katso ohjevideo selkokielellä. Videolta saat ohjeet myös verokortin tekemiseen OmaVerossa: Verokortti eläkettä varten (). Mikäli kuitenkin sivutoiminen yrittäjä aikoo siirtyä palkkatyöstä kokonaan päätoimiseksi yrittäjäksi, voi hän tällöin hakea starttirahaa.


Monet eivät tule ajatelleeksi että palkkatyö ei välttämättä olekaan niin turvallinen vaihtoehto. Tänä päivänä harva työpaikka on enää täysin turvallinen. Tottakai yrittäjyys on haastavaa, sillä joudut työskentelemään kovaa saadaksesi saman rahan pankkiin.


Mutta eikö tämä ole juuri miten työskentelet tälläkin hetkellä? Voit ryhtyä joko suoraan päätoimiseksi yrittäjäksi tai toimia ensin sivutoimisena yrittäjänä palkkatyön tai opiskelun ohessa. Kumpikaan, ei palkkatyö eikä yrittäjyys, ole koskaan lopullista, joten mikäli yrittäjyys houkuttaa, sitä kannattaa kokeilla! Yrityksen voi myös myydä tai lakkauttaa, ja paluu palkkatöihin on toki mahdollista yrittäjyyden jälkeen. Loppujen lopuksi harva päätös elämässä on lopullinen.


Yrittäjäksi ryhtyminen ei kuulu niihin. Laske ansiopäivärahasi määrä ja katso päivärahan hakuohjeet. Heti työttömyyden alkaessa ilmoittaudu työnhakijaksi TE-toimiston verkkopalvelussa. Kahden viikon kuluttua täytä päivärahahakemus oman työttömyyskassasi verkkopalvelussa.


Kotihoidon tukeen yrittäjyys vaikuttaa, jos haet tulosidonnaista hoitolisää. Tulona huomioidaan ensisijaisesti YEL-työtulo. Jos vakuutusta ei ole otettu, aloittavalla yrittäjällä voidaan tulona huomioida starttiraha , ennakkoverolipun mukainen tulo tai oma arvio elinkeinotoiminnan tulosta. Yksi syy on, että palkkatyö ei ole enää yhtä turvallinen vaihtoehto kuin ennen. Mitä yrittäminen on?


Vaikka yrittäminen on hyvä vaihtoehto, se ei sovi kaikille. Osa-aikalisä myönnetään kokoaikatyöstä vapaaehtoisesti osa-aikatyöhön siirtyvällä työntekijälle, jos työnantaja samalla sitoutuu palkkaamaan työ- ja elinkeinotoimiston osoittaman työttömän työnhakijan. Sijaiseksi palkattavan työttömän työnhakijan näkökulmasta kyseessä on tavallinen palkkatyö.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit