keskiviikko 11. heinäkuuta 2018

Työllistymistä parantava palvelu

Kulukorvaus on euroa myös silloin, kun palvelu järjestetään kotikuntasi ulkopuolella ja sinulle aiheutuu kustannuksia majoituksesta. Poissaolojen vaikutus työttömyysetuuteen ja kulukorvaukseen. Saat työttömyysetuutta poissaolopäiviltä, jos olet poissa työllistymistä edistävästä palvelusta. Työpaikalla toteutettavan työkokeilun avulla voit saada jalkasi työpaikan oven väliin, kun palaat työmarkkinoille tai olet aloittamassa uraasi. Kokeilupaikkaa kannattaa hakea itse, mutta myös työ- ja elinkeinotoimistosta saat tietoa työnantajista, jotka voivat ottaa sinut työkokeiluun.


Aktiivisuusedellytyksiä aktiivimallissa täyttää myös esimerkiksi työvoimaviranomaisen järjestämä muunlainen työllistymisedellytyksiä parantava palvelu tai toiminta.

Tällaisia palveluja ovat muun muassa työhönvalmennus, ura- ja ammatinvalinnanohjaus sekä rekrytointikokeilu. Kertomillasi tiedoilla en suoraan pysty sanomaan hyväksytäänkö se aktiivimallin mukaiseksi toiminnaksi. Sen vuoksi ilmoita työttömyysajan ilmoituksessa toteutuneet päivät selvityksellä Muussa työllistymistä tukevassa toiminnassa ja kerro lisätiedoissa toiminnan nimi sekä mistä toiminnassa tarkalleen on ollut kyse.


Myös työllistymistä edistäviin palveluihin rinnastettava muu työvoimaviranomaisen järjestämä työllistymisedellytyksiä parantava palvelu tai toiminta sekä muu työpaikalla tai työllistymiseen liittyen toteutettava rekrytointia tukeva toiminta voidaan lukea lain tarkoittamaksi aktiivisuudeksi. Muu työvoimaviranomaisen järjestämä työllistymisedellytyksiä parantava palvelu tai toiminta tarkoittaa esimerkiksi asiantuntija-arviointeja (pois lukien työkyvyn arviointi), ammatinvalinta- ja uraohjausta sekä työhönvalmennusta ja työnhakuvalmennusta. TE-palvelut voi ostaa kursseja myös muilta palveluntuottajilta.


Aktiivisuusehdon täyttää myös muunlainen TE-toimiston järjestämä työllistymistä parantava palvelu tai toiminta. Silloin työttömyysetuuden maksajan on selvitettävä asiakkaalta, ovatko tämän käyttämät palvelut sen tyyppisiä, että ne voisivat täyttää aktiiviehdon. Tutustu työttömyysturvan aktiivimallista usein kysyttyihin kysymyksiin.

Edellytyksenä toteuttamiselle on, että lähettäjätahot ohjaavat palvelutarpeessa olevia asiakkaitaan kuntakokeiluun. Hanke kehittää monistettavan toimintamallin Turun muihin kaupunginosiin. Työllistymistä edistäviä palveluja ovat omaehtoinen koulutus, työvoimakoulutus, työnhaku- ja uravalmennus, työ- ja koulutuskokeilu sekä kuntouttava työtoiminta.


STTK kannattaa työllisyyttä ja työllistymistä edistävien keinojen selvittämistä, mutta ei muistiossa ehdotetulla tavalla. Yksilöllisen irtisanomisen kriteereiden muuttaminen asettaisi työntekijät eriarvoiseen asemaan pelkästään työantajan koon perusteella, mitä ei voida pitää perusteltuna. Uudenmaan TE-toimisto tarjoaa asiakkailleen erilaisia työllistymistä edistäviä ostopalveluja. Tällä hetkellä käynnissä on peräti viisi erilaista palvelua: Mätsäyspalvelu korkeakoulutetuille, SAMPO, Kahdessa kuukaudessa tuloksiin, Äkkilähtö työhön!


Proaktiivisen työllistymisen palvelu. Nopeutetaan työllistymistä. Valinnanvapaus ei saa johtaa palvelu -jen pirstomiseen. Täsmennyksen jälkeen säännös tarkoittaa palveluita, joiden järjestämisestä säädetään julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetussa laissa, tai palvelu on verrattavissa mainitussa laissa säädettyihin palveluihin, eikä kyse ole työttömyysturvalaissa määritellystä työllistymistä edistävästä palvelusta.


Osallistu mielenilmaisuun. Tule mukaan aktiivimallia vastustavaan mielenilmaisuun perjantaina 2. Mielenilmaus järjestetään Helsingin Senaatintorilla kello alkaen. Hankkeessa kehitetään maahanmuuttajien työllistymistä parantava palvelumalli, joka jää hankkeen päätyttyä käyttöön. Tämän avulla maahanmuuttajat ohjautuvat paremmin työllistymistä edistävien ohjaus- ja koulutuspalvelujen piiriin.


Ei ole palveluja parantava kokeilu siirtää TE-toimiston tehtäviä kunnalle, vaan rakentaa em. Asiakaspalveluprosesseissa jää monia rajapintoja TE-toimistoon, rakennettava yhdessä esim.

Palkkatuetun työn tarkoituksena on edistää työllistymistä avoimille työmarkkinoille. Koska vuotta täyttäneiden yhtäjaksoisesti vuoden työttömänä olleiden kohdalla palkkatuki voisi olla käytännössä pysyvä, sen ei arvioida juurikaan lisäävän edellä mainitulla tuella palkattujen työllistymistä avoimille työmarkkinoille. Kuntoutus työikäisille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit