keskiviikko 18. heinäkuuta 2018

Toissijainen perillinen

Kaikki kirjat edullisesti samasta paikasta. Testamentissa voidaan määrätä, kenelle perintö menee ensisaajan jälkeen, jolloin tämä toissijainen saaja on testamentin perusteella toissijainen perillinen. Toissijaisen perillisen asemaan voi tulla myös testamenttimääräyksellä. Toissijaisista perillisistä puhutaan tilanteessa, jossa perittävä on kuollessaan naimisissa, mutta hänellä ei ole rintaperillisiä. Lisäksi edellytetään, ettei vainaja ole tehnyt toissijaisia perillisiä poissulkevaa testamenttia.


Toissijainen perillinen tarkoittaa perillisiä, jotka ovat ensimmäiseksi kuolleen puolison perillisiä. He voivat vaatia perinnönjakoa vasta kun leski on kuollut. Tämä tarkoittaa, että toissijaiset perilliset ovat vasta lesken kuolinpesän osakkaita. Hän oli naimisissa, mutta heillä ei ollut lapsia, eikä myöskään minkäänlaista testamenttia. Meidän molemmat vanhempammekin ovat kuolleet.


Sisareni omaisuus jäi perinnöksi hänen miehelleen, mutta olen saava edesmenneen sisareni osuuden jahka mieskin on kuollut – johon voi mennä vuosikymmeniä – olen siis ns. Ensimmäiseen perillisryhmään kuuluvat rintaperilliset, joita ovat vainajan lapset ja heidän lapsensa. Ryhmässä on rajoittamaton sijaantulo-oikeus, joka tarkoittaa, että mikäli perillinen on kuollut ennen perittävää, perillisen lapset saavat saman aseman kuolinpesässä kuin jo edesmennyt perillinen eläessään olisi saanut.


Kannattaa uhrata ajatus sille, kuka minut perii. Jäljelle jäänyt puoliso ja lapset on usein vastaus. Entä jos heitä ei ole? Kuoleman jälkeisessä perinnönjaossa tehdään aluksi perukirja, josta ilmenevät omaisuus, varat ja velat. Jos perillinen luopuu koko perinnöstä ehdoitta (niin sanottu verotuksessa tehokas luopuminen), määrätään perintövero luopujan sijaan tuleville perillisille.


Samoin testamentista, lakiosasta tai tasingosta voidaan luopua verotuksellisesti tehokkaasti, jos luopuja ei määrää jäämistön omaisuudesta mitään luopumisen yhteydessä. Perukirja on annettava verotoimistolle kuukauden kuluessa perunkirjoituksesta. Perunkirjoituksella on kolme tarkoitusta. Saat perintöverotuspäätöksen noin 6–kuukauden kuluttua siitä, kun olet toimittanut perukirjan Verohallintoon.


Puolison perintöoikeudesta Tilanteessa, jossa ensiksi kuolleelta puolisolta ei jäänyt rintaperillisiä, perii eloonjäänyt puoliso ensiksi kuolleen puolison, jollei ensiksi kuolleen puolison testamentista muuta johdu. Perillinen on henkilö, joka saa toisen henkilön, perittävän, kuoltua tältä perinnön. Koska perillinen löytyy Tasolta ei seuraavalla tasolla olevat henkilöt ole kuolinpesän osakkaita. Tässä tapauksessa kuolinpesän ainoa osakas on vainajan lapsi ja koko perintö menee hänelle. Osituksessa puolisoiden koko yhteenlaskettu omaisuus jaetaan pääsäännön mukaan tasan.


Käsittelemme perukirjat saapumisjärjestyksessä emmekä voi antaa tarkkaa tietoa yksittäisten päätösten valmistumisesta. Eloonjäänyt puoliso saa omaisuudesta puolet ja perilliset yhteensä toisen puolen. Omaisuuden osituksen jälkeen kukin perillinen voi vaatia, että perillisten kesken toimitetaan perinnönjako. Kun lapsettoman avioparin toinen osapuoli kuolee eikä testamenttia ole tehty, perii eloonjäänyt puoliso omaisuuden.


Kuolleen toissijaiset perilliset (isä, äiti, veli, sisar tai heidän jälkeläisensä) eivät saa mitään. Mutta sen sijaan lesken kuoltua, he saavat puolet lesken kuolinpesästä. Testamentilla ei siis voi loukata rintaperillisen oikeutta lakiosaan. Lakiosasuojan käyttäminen edellyttää ns. Ilmoitus on lain mukaan tehtävä kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun perillinen on saanut tiedon kuolemasta ja hänen lakiosaansa loukkaavasta testamentista.


Korkeimman oikeuden mukaan hyväksymistahdonilmaisun voi tulkita annetun molemmista asemista käsin. Tietoa asiakirjasta. Keskinäisellä testamentilla kaksi henkilöä, tyypillisesti puolisot, testamenttaavat omaisuutensa toisilleen. Ensin kuolleen omaisuus menee siis ensimmäisessä vaiheessa eloon jääneelle, joko kokonaan tai osittain.


Testamentin saajan on annettava testamentti tiedoksi perillisille haastemiehen välityksellä tai muutoin todistettavasti. Samalla perillisille on annettava oikeaksi todistettu jäljennös testamentista. Jos testamentin saajana on ainoa lakimääräinen perillinen , ei testamenttia tarvitse antaa tiedoksi kenellekään. Perillinen , joka tahtoo saattaa perintöoikeutensa voimaan, ottakoon perinnön vastaan tai ilmoittakoon vaatimuksensa sille tahi niille, jotka ovat ottaneet perinnön vastaan, taikka, jollei perintöä ole jaettu, sille, joka hoitaa pesää. Tällainen vaatimus voidaan esittää myös oikeudelle tai kihlakunnanoikeuden tuomiopiirissä tuomarille.


Mikä on Valtiokonttori Valtiokonttori on valtiovarainministeriön (VM) hallinnon alainen virasto. Vastaamme valtion lainanotosta sekä velan- ja kassanhallinnasta ja hoidamme valtion kirjanpitoa sekä valtion työntekijöiden tapaturmakorvauksia. Myönnämme kansalaisille sotilasvamma- ja rikosvahinkokorvauksia ja hallinnoimme valtion myöntämiä lainoja, korkotukia ja valtiontakauksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit