perjantai 6. heinäkuuta 2018

Usan valtion velkakirjat

Valtiokonttori vastaa valtion lainanotosta sekä velan- ja kassanhallinnasta. Suomen valtionvelka oli kesäkuun lopussa 10miljardia euroa. USAn valtion velka on siis kaikkiaan n. Kiinan omistamien Yhdysvaltain valtionvelkakirjojen arvo on noussut uuteen huippuunsa, kertoo uutistoimisto Bloomberg. FATCA-sopimuksen artiklan mukaan Suomi voi allekirjoittamansa sopimuksen artiklan ja liitteen I ehtojen sijaan soveltaa toisen valtion FATCA-sopimuksen edullisempia ehtoja. Edellytyksenä on, että kyseinen sopimus on allekirjoitettu Suomen FATCA-sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen.


Esimerkiksi YLE uutisoi, että syyskuun loppuun mennessä Yhdysvaltojen odotetaan laskevan liikkeelle obligaatioita jopa kahden triljoonan dollarin ($000000000) edestä. Ja USA:n valtion velkakirjoja. Edelleen se salkku olisi paremmassa kunnossa, jos siihen olisi otettu vähän osakkeiden tilalle USA:n velkakirjoja mukaan. Neuvohetkestä osakkeet -, USA:n velkakirjat -, mutta dollari on vahvistunut prosenttia, eli velkakirjat plussalla eurosijoittajalle. Valitettavasi Usa ei opi tulemaan toimeen omilla tuloillaan, vaan joutuu ottamaan valtavasti velkaa joka vuosi.


Sinä hetkenä kun Usa valtion velkakirjat ei enään mene kaupaksi, niin kaikki vanhat lamat tuntuu helpoilta hommilta. Kiina ei enää tällä hetkellä ole USA:n suurin lainoittaja. Asiasta kertoo CNN. Tällä hetkellä suurimman lainottajan titteli kuuluu Japanille.


Japani ”johtaa” punaisten maiden kohdalla. Ja tämä on vain valtion velka. Tähän ei ole laskettu mukaan japanilaisten kulutusluottoja per henkilö.


Kiinan omistus on noin seitsemän prosenttia liittovaltion koko velkataakasta ja sitä on helppo muuttaa nopeastikin, sillä velkakirjat ovat julkisesti omistettuna valtion valuuttavarannossa. Jos Kiina vastaa Yhdysvaltojen piikittelyyn myymällä hetkessä valtavan määrän Yhdysvaltojen velkakirjoja, se saa kansainväliset rahoitusmarkkinat ja talouskehityksen sekaisin. Summa vastaa yli biljoonaa euroa. Suurin osa yli biljoonan potista on kiinalaisten tahojen omistuksessa.


Niillä oli kesäkuun lopulla noin biljoonan dollarin edestä Yhdysvaltojen velkakirjoja. Niillä ei ollut mitään virallista eikä sen puoleen salaistakaan valtion takausta. Tästä huolimatta mm. Valtion konserniohjaus otettava käyttöön. En osaa mitenkään olla asiasta eri mieltä, sillä eri hallinnonhaaroihin lohkoutunut valtio ei pysty muuttamaan suuntaansa.


Se on yksi vaikeuksiemme syitä. Julkishallintoon perustettava yhteinen asiakastietokanta. Ajatelkaas kuinka typerää on valtion ostaa rahaa ja maksaa siitä korkoa yksityisoikeudellisille firmoille – jotka tekevät tuon velkarahan kaksinkertaisella kirjanpidolla tietokoneidensa numeronäppäimillä.


Tämä ei ole oikein alaani. Tyhmä kansa ansaitsee tyhmät johtajansa – tässä mielessä elämä on reilua. Kulta on historian vanhimpia sijoituskohteita, ja valtion velkakirjojen ohella se ollut yksi parhaista turvasatamista osake- ja kiinteistömarkkinoiden rytistessä. Lisäksi kulta on tarjonnut usein valtion velkakirjoja parempaa turvaa korkean inflaation ympäristössä ja valuuttakriiseissä. Pitkällä aikavälillä kulta on surkea sijoituskohde.


Taantumaan johtivat korkea öljyn hinta, ruoan hinnan nousu, maailmanlaajuinen inflaatio, asuntojen korkeat hinnat ja lopulta rahoitussektorin kriisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit