perjantai 13. heinäkuuta 2018

Asumistuen tarkistus 2018

Seuraava haku apteekki- ja sairaalafarmasian erikoistumiskoulutukseen aukeaa 7. Kela on katsonut lausunnossaan, että asumistuen tarkistuspäätös. Muutoksia kelan korvaamiin taksimatkoihin 1. Anja hakee asumistuen tarkistamista ansiotulovähennyksen vuoksi. Kela tarkistaa asumistuen määrän viimeistään vuoden kuluttua sen myöntämisestä. Ilmoita Kelaan, jos olosuhteissasi tapahtuu muutos sitä ennen.


Mutta asiointipalvelussa tarkistus on mahdollista täyttää jo viikkoa ennen vuositarkistuksen ajankohtaa. Eläkkeensaajan asumistuen vuosi tarkistus lähetetään noin viikkoa ennen vuosi tarkistusajankohtaa. Muissa vertailussa mukana olleissa Pohjoismaissa asumistuki on ennen kaikkea lapsiperheiden ja nuorten aikuisten tuki.


Vertailu osoittaa, kuinka yksittäisten etuuksien vertaaminen on haastavaa, koska ne ovat osa maiden sosiaaliturvajärjestelmien mosaiikkia. Lisäksi asuntomarkkinat ja asuntopolitiikka vaikuttavat asumistuen tarpeeseen. Asumistuen perusteista säädetään kokonaisuudessaan laissa.


Yleisessä asumistuessa huomioon otettavat enimmäisasumismenot vaihtelevat alueellisesti ja ruokakunnan koon mukaan. Tuloista johtuva omavastuu määräytyy laskukaavan perusteella ja sen määrään vaikuttaa tulojen lisäksi ruokakunnan lasten ja aikuisten määrä. Voit säästää näin roimasti rahaa. Tämä kikka johtuu siitä, että kun ilmoitat muutoksen tukeesi työputken takia esimerkiksi syyskuun alusta, muutostarkistus tehdään seuraavan kuukauden 1. Lisäksi eläkkeensaajan asumistukeen tehdään tarkistus viran puolesta kahden vuoden välein.


Kansaneläkelaitos voi aikaisemman lainvoimaisen päätöksen estämättä myöntää evätyn asumistuen tai myöntää asumistuen aikaisempaa suurempana. Kesätyötulot voivat vaikuttaa yleisen asumistuen määrään. Opiskelijan kannattaa hakea asumistuen tarkistusta heti, kun hänellä on tieto kesätöistä. Yleinen asumistuki tarkistetaan, jos ruokakunnan tulot suurenevat vähintään 4euroa tai pienenevät vähintään 2euroa edellisen päätöksen tuloihin verrattuna.


Tulojen muutos voi vaikuttaa yleisen asumistuen määrään. Aihesanat aktiivimalli tarkistus tulojen vaikutus yleinen asumistuki. Kela saa kansallisesta tulorekisteristä tarvittavat tulotiedot hakemuksen ratkaisemiseksi, joten palkkalaskelmaa ei tarvitse toimittaa liitteeksi. Tarkistus on kätevintä tehdä verkossa.


Käsittelijä voi kuitenkin tarvittaessa pyytää lisätietoja, jos tulorekisterissä ei ole riittäviä tietoja. Kansaneläkeindeksiin sidottujen etuuksien euromääriin ei tllut indeksikorotusta, mutta esimerkiksi takuueläkkeeseen ja sairausvakuutuksen vähimmäispäivärahoihin tehdään tasokorotus. Tärkeitä yritys- ja yhteisöasiakkaiden päivämääriä, kuten milloin veroilmoitus pitää palauttaa, milloin vuosi-ilmoitukset annetaan jne. Tulorekisterin palkkatietojen käyttäjien määrä laajenee 1. Ajankohta on jokaiselle yksilöllinen, koska se tehdään vuoden kuluttua viimeisimmästä asumistuen myöntämisestä tai tarkistamisesta.


Kun asumistuen tarkistusta haetaan tulojen muutoksen takia, tuki tarkistetaan sitä kuukautta seuraavan kuukauden alusta, josta alkaen tulojen muutos on voimassa kuukauden 1. Tukea saavan täytyy itse hakea tarkistusta. Yleinen asumistuki myönnetään toistaiseksi, mutta tuki tarkistetaan vähintään kerran. Samoihin aikoihin asiakas saattaa tarjota viranomaiselle asumistuen tarkistus -lomaketta, koska hänellä on ollut niitä palkkatuloja, jotka vaikuttavat myös asumistuen määrään.


Virkailija saattaa sanoa hänelle, ettei selvitystä vielä tarvita. Koska hyväksyttävät enimmäisasumismenot ovat useissa tapauksissa alle oikean alueen vuokratason, ja maksettava etuuden osuus enimmäisasumismenoista korkeintaan tarvitsee asumistuen saajan kattaa osa vuokramenoista tilanteensa mukaisesti joko työnteosta saatavilla tuloilla, työttömyysrahalla, eläkkeellä, opintotuella, muulla etuudella tai viimesijaisesti toimeentulotuella. Jos kesätyöt alkavat 1. Opiskelijat kuuluvat nykyisin yleisen asumistuen piiriin, mutta vuositarkistukset ajoittuvat useilla heistä loppukesään ja alkusyksyyn.


Yleisen asumistuen vuositarkistus tehdään, kun asumistuen myöntämisestä tai edellisestä tarkistuksesta on kulunut vuosi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit