tiistai 10. heinäkuuta 2018

Avioehdon merkitys

Testamentilla voidaan toki määrätä omaisuudesta, sen jaosta ja tiettyjen henkilöiden perintöoikeudesta, mutta todellista jakoa rajoittavat lasten mahdolliset lakiosaoikeudet ja puolison avio-oikeus. Isompien hankitojen yhteydessä onkin syytä kääntyä lakimiehen puoleen, jolloin avioehtosopimus tulee asianmukaisesti huomioiduksi. Kumpikin puoliso pitää avioliitosta riippumatta oman omaisuutensa ja omat velkansa, mutta kummallakin puolisolla on avio-oikeus toisen puolison omaisuuteen (omaisuuden säästöön = varat – velat). Avioehtosopimuksen merkitys. Tällöin on vaarana, että jotain olennaista unohtuu ja todellisuudessa asiakirja ei vastaakaan puolisoiden yhteistä tarkoitusta.


Hoidetaan asiasi yhdessä! Rihtniemi ei kuitenkaan suosittele avioehdon tekemistä ilman juristia, ellei ole täysin perillä siitä, mitä on tekemässä. Suurin syy sille, ettei avioehtoa tehdä, vaikka molemmat oikeastaan haluaisivat, on saamattomuus. Vasta kun ositus on tehty, saadaan selville kuolleen puolison perillisille tulevan jäämistön suuruus – joka on siis puolet avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästöstä sekä mahdollisesta kuolleen puolison vapaasta omaisuudesta. Menettely vaikuttaa mm.


Valitset vain sopivan formaatin ja avaat asiakirjamallin suoraan päätteellesi muokattavaksi. Palvelun käyttö on ilmaista. Jos avioehdon laatiminen tuntuu vaikealta puheenaiheelta, kannattaa ottaa huomioon, ettei sillä ole mitään merkitystä, jos eroa ei tule. Tällaisessa tilanteessa avioehto suojelee mahdollisia edellisessä liitossa syntyneitä lapsia. Onneksi ei sisälly.


Ken ei sitä hyväksy, tehköön avioehdon. Joten avioehdon merkitys vähenee vuosi vuodelta liiton kestäessä. Tuon perustelut olisi kiva lukea ? Moni avioliitto loppuu liiton kestettyä v ja enemmänkin. Käytännössä asialla voi kuitenkin olla huomattava merkitys. Asiaa on helppo havainnollistaa kahdella esimerkillä: 1) Matti ja Maija tekevät avioehtosopimuksen, jonka mukaan kummallakaan ei ole avio-oikeutta mihinkään toisen omaisuuteen – siis ”tavanomaisen avioehdon ”. Siksi olisikin suotavaa kääntyä lakimiehen puoleen aina kun isompia hankintoja talouteen tai kokonainen uusi talous hankitaan.


Avioliitto päättyy avioeroon. Tällöin voidaan jo omaisuuden hankintahetkellä huomioida mahdollisen avioehdon merkitys tulevassa osituksessa juuri kyseisen hankinnan kohdalla. Ja avioehtoa voidaan tarvittaessa muuttaa. Aina viime aikoihin saakka on avioehdon merkitys kuitenkin ollut varsin vähäinen, sillä se ei ole supistanut miehen hallintovaltaa.


Vaikka siis avioehdon kautta osa omaisuutta voitiin määrätä vaimon yksityiseksi omaisuudeksi, ei vaimolla ollut oikeutta tätä yksityiseksi määrättyä omaisuutta hallita. Esillä viesti (kaikkiaan 1) 22. Vastaus Tyhmästä päästä kärsii koko kroppa Kirjoittelinkin jo aikaisemmin tämän saman asian, mutta korjasin otsikkoa, jos joku näihin asioihin perehtynyt voisi auttaa. Tärkein puolisoiden taloudellista asemaa määrittävä käsite on avio-oikeus, jonka merkitys konkretisoituu avioliiton päättyessä. Mikäli puolisot eivät ole erikseen avioehtosopimuksella.


Tukena työn kulussa on oikeuskirjallisuus, tilannekohtaiset esimerkit sekä korkeimman oikeuden antamat ratkaisut. Huomioiduksi tulevat myös mahdolliset poikkeukset, kuten avioehtosopimuksen pätemättömyys, avioehdon sovittelu sekä avioehdon merkitys kansainvälisissä avioliitoissa. Suurin merkitys päätöksessä lapsiperheen kohdalla on sillä, kumman luokse tuomioistuin ainakin ensi alkuun katsoo lasten olevan parempi jäädä.


Melkein poikkeuksetta lapset sitten jäävät tämän lähivanhemman kanssa siihen tuttuun kotiin. Totta, oikeus usein haettaessa kohtuullistaa avioehtoja tai avio-oikeutta. Se ei kuitenkaan ole mikään automaatti. Suomessa on sopimusvapaus ja mikään laki ei kiellä tekemästä itselle epäsuotuisia sopimuksia. Joissain tapauksissa niitä saatetaan kohtuullistaa, mutta sopimusvapauden merkitys on kuitenkin myös suuri.


Kyselyyn vastanneet arvioivat mallitapauksen mukaisen avioehdon vievän noin 2-työtuntia. Tuntityön hinnaksi ar-vioitiin yleisimmin n. Kuluttajalle eli yksityiselle asiakkaalle hinta ilmoitetaan aina ns. Mikä merkitys on avioehdolla? Kun avioliiton aikana hankitaan omaisuutta, on hyvä huolehtia, että hankittu omaisuus on myös yhteisesti omistettua. Mitä avioehdon tekemisessä kannattaa ottaa huomioon?


Digi- ja väestötietovirasto palvelee. Voit myös asioida palvelupaikassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit