perjantai 13. heinäkuuta 2018

Käteiskassa kirjanpidossa

Tämä on tiukempi aikaraja kuin muuten kirjanpidossa , jossa aikaa on useita kuukausia. Päiväkohtaisuus tarkoittaa sitä, että eri päivien tapahtumia ei saa yhdistää yhdeksi kirjaukseksi. Käytännössä kirjanpitolain vaatimus tulee täytettyä, kun kassalippaassa pidetään paperista kassakirjaa. Vähäisten kassatapahtumien hoitamisessa voi käyttää menettelyä, jossa jonkun henkilön nimissä on kirjanpidossa vakiomääräinen kassasaldo ja taskussa. Kirjanpito kannattaa järjestää heti, kun yrityksen perustaa.


Jos yrityksellä on käteiskassa , kassakirjaa on kirjanpitolain mukaan pidettävä päivittäin. Onko niin, että kirjanpidossa kassatilin ja oikean fyysisen kassalippaan rahamäärä pitää olla aina sama? Sitten vielä sellainen, että en halua vastauksia siirrä kirjanpito ammattilaisen hoidettavaksi jne.


Kiitos jo etukäteen asiallisista vastauksista! Onko teillä kellään tullut eteen tilannetta että kassa on huomattavan paljon miinuksella kirjanpidossa ? Entä mikä on selvinnyt syyksi? Olen miettinyt pääni puhki miksi yhdellä yrityksellä on jatkuvasti kassa miinuksella mutta mikään selitys ei tunnu loogiselta. Lainsäädännössä tai KILAn lausunnoissa ei ole ohjausta siitä, mitä yhtiömiehen jättämälle negatiiviselle yksityistilille tulee kirjanpidossa tehdä.


Yleisesti ottaen sitä ei voi ”kaataa” jäljelle jääneiden yhtiömiesten yksityistileille. Kaksinkertaisessa kirjanpidossa jokainen tapahtuma kirjataan aina vähintään kahdelle tilille. Rahatilejä ovat pankkitilit ja käteiskassa : niillä seurataan rahan todellista liikennettä. Tulotilit ja menotilit osoittavat, mistä raha on tullut ja mihin sitä on käytetty. Pääomatilit seuraavat omaisuutta ja velkoja.


Aloitan kahdenkertaisen kirjanpidon pitämisen 1. Tappio-kirjanpito-ohjelmalla. Yleiskirjanpidon teen kuten aiemminkin tiliotteen saavuttua k. Nämä siis muodostaa sen konkreettisen omaisuuden jota yhdistyksellä on. Tämä summa on ja pysyy siellä vuodesta toiseen eikä sille tapahdu kirjanpidossa koskaan mitään. Kun avoimet myynti- ja ostolaskut täsmäävät pääkirjatileihin, pankin tiliote täsmää pääkirjan pankkitiliin ja kassakoneen ilmoittama rahamäärä suunnilleen käteisvaroihin, voidaan olla varmoja siitä, että kaikki kirjanpitoon kirjatut tositteet ovat oikein kirjanpidossa.


Sellaisia eriä varten, joiden maksu voidaan säädösten mukaan suorittaa myöhemmin, avataan kirjanpidossa omat tilinsä. Siirtovelat Tilille merkitään tilikauden lopussa olevat, seuraavana vuonna maksettavat sekalaiset velat, kuten korkovelat, verovelat jne. Myyntisaamisten alaskirjaus kirjanpidossa. Onko sen suuruus sama kuin kirjanpidossa ? Onko kassan suuruus taloussäännön mukainen?


Ovatko tiliotteet yhtäpitäviä kirjanpidon kanssa? Käteiskassa yhdistyksellä voi olla käteiskassa , josta maksetaan laskuja ja johon otetaan vastaan maksuja käteiskassa voi olla pysyvä tai jotain yksittäistä tapahtumaa varten tarpeellinen käteiskassa ei dokumentoidu itsestään kuten pankkitili, joten sen ylläpitäminen vaatii vaivannäköä käteiskassatapahtumista ei kaikista. Yhdistyksen käteiskassa näyttää miinusta (-) tilinpäätöksessä.


Kukaan ei ole varmaankaan ole laittanut omaan pussiinsa rahaa vaan rahat on tilitetty tilille. Käteiskassasta ei ole pidetty minkäänlaisia muistiinpanoja, ei edes ruutuvihkoa. Jos kirjanpidossa on kuitti, jonka mukaan on ostettu kahvia ja pullaa, ei tämä vielä kerro, miksi tämä ostos on tehty yhdistyksen toimintaan liittyen. Sen sijaan, jos yksinkertaisimmillaan teippaa kuitin paperille, johon kirjoittaa kyseessä olevan yhdistyksen kokouksen tarjoilut, kertoo tämä hankinnan tarkoituksen ja välittää tämän tiedon myös toiminnantarkastajalle.


Käyttöohjeet Tällä sivulla olevat Excel-tiedostot sisältävät valmiin sovelluksen omalla välisivullaan (Sheet).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit