tiistai 31. heinäkuuta 2018

Mitä kysyä vuokralaiselta

Mitä vuokralaiselta voi kysyä ? Vuokralaiselta voi kysyä vain vuokranmaksukykyyn ja asumiseen liittyviä tietoja. Alla muutama yleisin asia, joita vuokralaiselta saa ja kannattaa tiedustella. Henkilötunnuksen avulla vuokranantajan on suositeltavaa myös tarkastaa vuokralaisehdokkaan luottotiedot luottotietolain mukaisesti ennen vuokrasopimuksen.


Miten vuokranantaja voi tunnistaa luotettavan vuokralaisen?

Ilta-Sanomat listasi, mitä vuokralaiselta saa kysyä. Vuokran lisäksi kannattaa kysyä myös vuokrankorotusperusteet ja pyytää vuokranantajaa arvioimaan, kuinka suuri vuotuinen korotus voisi olla euroissa. Jos :in vuosikorotukset saavat hikipisaroita otsalle, vuokranantajan käyttämät korotusperusteet on hyvä selvittää paljon ennen vuokrasopimuksen allekirjoitushetkeä. Ohjeistus kertoo mitä vuokralaiselta voidaan kysyä , miten tietoja voidaan säilyttää ja miten niitä voi luovuttaa eteenpäin. Tietosuojavaltuutettu on luonut yhdessä vuokraustoiminta-alan keskeisten toimijoiden kanssa selkeät ohjeet henkilötietojen käsittelyyn vuokraustoiminnassa ja vuokravälityksessä.


Asunnon vuokraaminen ei edellytä oman yksityiselämän täyttä avaamista. Sen sijaan vuokralaiselta voi kysyä työ-tai opiskelupaikasta, kuukausituloista ja lemmikeistä.

Vuokranantaja ei saa kysyä vuokralaiselta mitä tietoja tahansa. Vuokrasuhteen irtisanomiseen ja purkuun liittyy monia eri tilanteita ja toimintavaihtoehtoja ja tarkempaa tietoa kannattaa kysyä OVV:n toimistosta. Mikäli vuokra on rästissä, siitä kannattaa huomauttaa vuokralaiselle melko nopeasti ja sopia selvästi päivä milloin rästi on maksettava. Vuokra-asuntojen markkinoilla parhaiten pärjää se, joka vastailee auliimmin vuokranantajan kysymyksiin.


Selkeää ohjeistusta sallituista ja kielletyistä kysymyksistä ei ole. Lainsäädäntö määrittää reunaehdot tietosuojalle ja syrjinnälle, mutta käytännössä vuokraustilanteissa liikutaan usein harmaalla alueella. Voi olla, että vuokranantaja on iäkkäämpi huonojalkainen ihminen, joka sen takia pyytää, että vuokralainen käy itse katsomassa.


Kun vuokralainen sitten kantaakin tavaransa sisään, niin ehkä vuokranantaja soittaa poliisin, ja poliisi menee paikan päälle, mutta jos vuokralainen siellä avaa oven ja sanoo, että olen täällä vuokralaisena kotonani, niin ei poliisi tee mitään. Voit saada paremman käsityksen vuokralaisesta, kun näytät asuntoa yhdelle vuokralaiskandidaatille kerrallaan. Muista, että vuokralaiselta ei saa kysyä mitä sattuu, joten kannattaa tarkkaan selvittää, mitä voit ja et voi kysyä. Haastattele vuokralaisehdokkaita asuntonäytön yhteydessä.


Vuokralaisen haastattelu onkin tärkeä osa vuokralaisen valinnan prosessia. Liian henkilökohtaisia kysymyksiä ei saa kuitenkaan esittää. Keskustelun kautta saat hyvän kuvan potentiaalisista. Mia Koro-Kanerva kertoo vinkkejä vuokra-asunnon omistajalle, joka etsii uutta vuokralaista.


Ensin oli häiriöitä ja siivotonta menoa rappukäytävässä.

Seuraavaksi alkoi naapureiden valitus: kaikki yöt olivat armotonta biletystä. Arkisinkin juhlittiin. Yleisten tilojen lattialla löytyi paljon roskia, kon. Ohjeen tarkoituksena on opastaa vuokranantajia ja välitysliikkeitä siinä, mitä tietoja vuokralaiselta voidaan kysyä ja kerätä, miten tietoja voidaan säilyttää ja miten tietojen luovuttamisessa edelleen tulee menetellä. Jos vuokrasuhteessa tai sen päättämisessä tulee vastaan ristiriitatilanteita, joihin vuokralainen ja vuokranantaja eivät löydä ratkaisua, voi vuokralainen kysyä neuvoa eri tahoilta tilanteen selvittämiseksi.


Esimerkiksi Kuluttajaliitto ry neuvoo vuokralaisia asumiseen liittyvissä tilanteissa. Huoneiston kuntoa, kunnossapitoa ja vuokralaisen tai vuokranantajan muutostyöoikeuksia koskevat perussäännökset ovat huoneenvuokralaissa. Sopijapuolet voivat kuitenkin mieluiten kirjallisella sopimuksellaan monin paikoin poiketa siitä, mitä laissa on säädetty.


Vuokrasopimus voidaan siis räätälöidä vastaamaan osapuolten tarpeita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit