torstai 26. heinäkuuta 2018

Osakeyhtiö ja palkkatyö

Kyllä se veronkiertopykälä on edelleen voimassa, ja ainakin 80-luvulla verottaja käytti sitä ahkerasti. Muistan erään tapauksen Kellokoskelta, jossa OY:n omistajalle muunnetttin kolmen vuoden likevaihto henkilökohtaiseksi tuloksi. Osayhtiön normaaleja poistoja ja vähennyksiä ei tietenkään huomioitu.


Meni talot ja kaikki omaisuus. Verotuksessa arvioidaan useiden eri tekijöiden perusteella, onko kyseessä palkkatyö vai yritystoiminta. Ratkaisu perustuu aina kokonaisarviointiin, sillä toiset seikat voivat puoltaa suorituksen käsittelyä palkkana ja toiset taas käsittelyä yrittäjän työtulona. Välineet ja tarvikkeet. Palkkatyö tehdään pääasiassa työnantajan välineillä ja hänen hankkimiaan tarvikkeita käyttäen.


Yrittäjätoiminnan luonteeseen kuuluu, että yrittäjä käyttää omia työvälineitään ja tarvikkeitaan. Vaatimus ei kuitenkaan ole ehdoton. Ryhdy kevytyrittäjäksi. Toimi ilman omaa yritystä Odealin avulla.


Laskuta työt ja nosta palkkaa, helposti ja nopeasti. Ansaitse lisätulo laskutuspalvelulla. Jos juttelet muiden palkkatöistä lähteneiden kanssa, saatat yllättyä siitä, kuinka vähän jotkut heistä tiesivät yrityksen perustamisesta.


Jotkut eivät ikinä tulekaan ottamaankaan asioista selvää, sillä byrokratia ja laskutus rullaavat kevytyrittäjille ja yrittäjille tarkoitettujen palveluiden, kuten laskutuspalvelun kautta. Toiminimen perustamiskulut ovat erittäin huokeat ja pakollisista paperihommistakin pystyy selviytymään kohtalaisen pienellä vaivalla. Osakeyhtiö tulee kyseeseen lähinnä joissain poikkeustilanteissa. Esimerkiksi jos olet saanut kaukaiselta sukulaiseltasi jättiperinnön ja aiot pistää sijoitusyhtiön pystyyn. Osinkojen verotus riippuu siitä, onko osakeyhtiö listattu vai listaamaton sekä siitä, maksetaanko osinkoa yli osakkeen matemaattisesta arvosta.


Haluatko yritykseesi työntekijän, joka tuo ison osan palkastaan mukanaan? Suunnitteletko työntekijän palkkaamista, mutta sinulla vaikeuksia löytää riittävän ammattitaitoista tekijää? Haluatko tarjota tällä hetkellä työttömänä olevalle mahdollisuuden parantaa ammatillista. Jotkut ryhtyvät yrittäjiksi huomattuaan, ettei palkkatyö tarjoa heille riittävästi haastetta ja he eivät pääse siinä täysimääräisesti hyödyntämään omia kykyjään. Näille henkilöille yrittäjyys voi tarjota haastavamman ja mielekkäämmän mahdollisuuden oman luovuuden ja osaamisen hyödyntämiseen.


Palkkatyö vs Yrittäjyys Aina kun on firma (oy tai vaikka vain toiminimi), niin katsokaa, että firma tekee hommia useammalle kuin yhdelle taholle. Verottajan näkökulmasta yhden asiakkaan firma haiskahtaa kulisseilta, palkkatyöltä ja veron välttelyltä. Pidemmän päälle esimerkiksi urheilusta luopuminen ei ole lainkaan hyvä juttu. Kyse on kuitenkin jatkuvasta tasapainon hakemisesta, ja joskus monen osa-alueen hallitseminen tuntuu lähes mahdottomalta.


Minulla on myös perhe ja pieniä lapsia, joten jostain on yksinkertaisesti pakko tinkiä. Kyselyyn vastasi 1yrityksen edustajaa reilussa viikossa. Vastaajajoukko edustaa hyvin koko kohdejoukkoa painottuen hieman teollisuuteen, pieniin ja vanhempiin yrityksiin.


Vastaajayrityksistä prosenttia katsoo omaavansa paljon kokemusta seniorityövoiman hyödyntämisestä, kolmasosa vähän ja loput prosenttia ei lainkaan. Taiteilija tai freelancer voi täyttää yrittäjän kriteerit, vaikkei hänellä olisi edes toiminimeä. Pääsääntönä voi kuitenkin pitää sitä, ettei kukaan ole yrittäjä tietämättään.


Yleisimmät luovan alan yritysmuodot ovat yksityinen elinkeinonharjoittaja (toiminimellä tai ilman), osakeyhtiö ja osuuskunta. Vap­pua on perin­tei­sesti pidetty työ­väen juh­lana. Vap­pu­kul­kuei­den kuih­dut­tua lähes vuo­den mas­sii­vis­ten rivis­tö­jen ajoista, on jäl­jellä lähinnä vap­pu­pu­heet. Nii­den ana­ly­soin­tiin kes­kit­ty­vät poli­tii­kan toi­mit­ta­jat ja leh­tien pää­kir­joit­ta­jat.


Työeläkkeesi määrä on yksilöllinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit