tiistai 17. heinäkuuta 2018

Opintotuki vanhempien tulot

Vanhempien tulojen vaikutus muuttui 1. Jos olet itsenäisesti asuva alle 18-vuotias etkä vielä saa opintotukea, hae opintotukea. Omat tulosi vaikuttavat aina siihen, kuinka monelta kuukaudelta vuodessa voit nostaa opintotukea. Sinun pitää itse huolehtia siitä, etteivät vuositulosi ylitä vuositulorajaa. Puolisosi tulot ja omaisuus eivät vaikuta opintotukeesi.


Hei, haluaisin tietää vaikuttaako 17-vuotiaan kotona asuvan nuoren opintotukeen vanhempien tulot , (vanhemmat ovat eronneet) vai sen ruokakunnan tulot , jossa hän asuu? Tänä uusioperheiden kulta-aikana tuntuu kohtuuttomalta, jos lapsi jää ilman opintotukea siitä syystä, että vanhemman uuden aviopuolison tulot lasketaan hänen edukseen. Jos opiskelija ei nyt saa opintorahaa (tai siis syksyllä), hänen pitää hakea sitä. Hakemuksen voi tehdä aikaisintaan heinäkuussa.


Ei saada toimeentulotukea ja tuo 200e pudotus ei varmaan riitä siihen, koska mun käsittääkseni se opintotuki lasketaan mukaan. Opintorahan määrään vaikuttavat 1. Toisaalta ministerin haave siitä, että “opintotuen tulorajoista on tärkeää herättää keskustelua tulevien hallituskausien päätöksentekoa varten. Antti ja punavihreät muodostavat seuraavan hallituksen. Opiskelijan vanhempien taloudellisen tilanteen katsotaan olennaisesti muuttuneen, jos vanhempien tulot ovat viimeksi toimitetun verotuksen jälkeen muuttuneet vähintään prosenttia.


Kun opintotuki on hakemuksesta myönnetty tai tarkistettu edellä tarkoitettujen muuttuneiden tulojen perusteella kevätlukukauden aikana, tukea voidaan maksaa niiden perusteella saman vuoden loppuun. Lisäksi otetaan huomioon opiskelijan omat tulot. Alle 20-vuotiailla opiskelijoilla vanhempien tulot voivat vaikuttaa opintorahaan korottavasti tai vähentävästi, jos opiskelija asuu vanhempiensa luona. Toisen asteen opiskelijan tukiin tukku muutoksia, vanhempien tulot vaikuttavat entistä vähemmän – Nyt on se hetki, kun kannattaa niitä hakea Oppimateriaalilisä, alaikäisen opintotuki ja lainojen takaukset, moni toisen asteen opiskelijan tuki on muuttunut.


Kuinka nuoret pärjäävät omillaan pelkän opintotuen varassa? Esimerkki: -Nuori, yli 18-vuotias, alle 20-vuotias. Nuori ei asu enää kotona -Hän ei saa kuin asumistuen, joka ei kata koko vuokraa. Ensi vuonna vanhempien tulot eivät enää vaikuta itsenäisesti asuvan 18–19-vuotiaan toisen asteen opiskelijan opintorahan määrään. Vielä tämän vuoden loppuun vaikutus on melkoinen.


Myös opiskelijan omat tulot vaikuttavat oikeuteen saada opintorahaa. Tulot vaikuttavat tukiin. Tuen saaminen riippuu omasta elämäntilanteestasi.


Nuorille käytännössä ainoat tukimuodot ovat Kelan opintotuki ja koulumatkatuki. Aikuisille on useita tukivaihtoehtoja. Kansanopistossa opiskeluun voit hakea toisen asteen opintoihin tarkoitettua opintotukea. Tuen määrä vaihtelee iän ja asumismuodon mukaan. Siihen vaikuttavat omat tulot ja joissain tapauksissa myös vanhempien tulot.


Arvioi oma opintotukesi. Näin voit todistaa opiskeluaikaiset tulosi, eikä tukea peritä takaisin niiden tulojen vuoksi, jotka katsotaan opiskeluaikaan kuulumattomien kuukausien tuloiksi eli ennen opintojen aloittamiskuukautta saadut tulot tai opintojen päättymiskuukauden jälkeiset tulot. Perhehoitajan ja perhehoitajan luona asuvan muualla kuin korkeakoulussa opiskelevan alle 20-vuotiaan perhehoitajan lapsen opintotuen määrää arvioitaessa otetaan huomioon perhehoitajan veronalaiset ansiotulot.


Alle 18-vuotiaan muualla asuvan opintorahassa ja asumislisässä huomioidaan vanhempien veronalaiset tulot. Työmarkkinatukea voi saada työtön henkilö, joka tulee ensimmäistä kertaa työmarkkinoille tai joka ei ole ollut riittävän pitkään töissä täyttääkseen työssäoloehdon. Työmarkkinatuen määrään vaikuttavat omat tulosi ja vanhempien tulot , mikäli asut heidän kanssaan samassa taloudessa.


Opintotuki vanhempien tulot

Suomessa sen osia ovat opintoraha, asumislisä, opintolainan valtiontakaus, myös ateriatuki lasketaan opintotueksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit