maanantai 3. syyskuuta 2018

Kustannusten jyvittäminen

Käytännössä kustannusten jakamisesta tasan osakkeenomistajien kesken seuraa, että suurten huoneistojen maksuvelvollisuus pienenee ja pienten huoneistojen maksuvelvollisuus kasvaa verrattuna vastikeperusteen mukaiseen kustannustenjakoon. Tämän vuoksi laissa on asetettu tiukat edellytykset sille, milloin tasajakoa voidaan käyttää. Yhtiökokous päättää §:ssä tarkoitetulla enemmistöllä hissin jälkiasennuksesta aiheutuvien kustannusten jakamisesta siten, että kustannusten jakoperusteena on yhtiövastikeperuste kerrottuna osakehuoneiston kerroksella, joka määräytyy porrashuoneen sisäänkäynnin perusteella. Muiden kustannusten jyvittäminen positiolle Loppusivulla syötetyt sivukulut jyvitetään yleensä niille tarjouksen riveille, joiden tyyppi on Muut kustannukset.


Jos tarjouksissasi ei käytetä tämän tyyppisiä rivejä, voit luoda loppusivun niin, että se jyvittää sivukulut tarjouksen ylimmän tason positioihin. Kustannusten jakaminen kerroksittain on yhdenvertaisuusperiaatteen mukaista. Jos hissi päätetään asentaa vain esimerkiksi osaan porrashuoneista, jaetaan asennuskustannukset kyseisen portaan osakkeenomistajien kesken edellä mainitulla tavalla kerroksittain.


Tasajako on mahdollinen vain, kun korjauksen tai hankinnan hyöty ja aiheutuvat kustannukset ovat jokaiselle huoneistolle samat. Lisäksi tasajaon edellytyksenä on, että kunnossapitotyö tai uudistus kohdistuu huoneiston sisään. Yksi merkittävä kustannuksiin liittyvä asia, jossa pilvi on paljon helpompi kuin perinteinen konesali, on palvelujen kustannusten jyvittäminen niiden käyttäjille. Vaikka palvelutuotanto voi olla hieman halvempaa perinteisessä ympäristössä, sen todellisten kustannusten selvittäminen on yleensä erittäin vaikeaa tai jopa mahdotonta.


Katoppas yhtiöjärjestystä. Se ei ole sitten isännöitsijän laatima. Sieltä löytyy jyvitysperusteet. Miten muuten isännöitsijää pitäisi jonkun vuokralaisen asumistuki kiinnostaa. Meeppäs ihan rauhassa kyykkyyn ja hanki lisää tietoa, muuten kuin haukkumalla ihan väärää puuta.


Alueellisen tietoimituksen kustannusten maksamiseen sovelletaan §:n säännöksiä. Jos toimitus on tullut vireille hakemuksesta, ja jos se on ollut osittain tai kokonaan yleisen edun vaatima, voidaan toimituskustannukset tai osa niistä maksaa valtion varoista. Asiasta päättävät toimitusmiehet. Omistamani kerrostaloasunto on yhdistyksellä vuokralla.


Yhdistyskäytön johdosta taannoin (ennen kuin ostin asunnon) asunnolle määrättiin tästä tilapäisestä käyttötarkoituksen muutoksesta johtuen korkeampi yhtiövastike (hoitovastike). Kaikkien muiden kustannusten määrä jakautuu tasaisesti jokaiselle tuotteelle, koska tuotteet kuormittavat niitä samassa suhteessa mitä tuotteita on valmistettu. Tilanne voisi olla myös toisin, mikäli jokin tuote kuormittaa myyntiä tai hankintaa muita enemmän. Eli minulla on tiliin kytketty luotto, josta on ammennettu esimerkiksi sijoitusasuntojen ostossa pankin vaatima oma osuus.


Silloin kustannusten jyvittäminen lääkemääräysten lukumäärän suhteen oli perusteltua. Nyt kun Kannan käyttö on laajentunut potilastiedon arkistoon ja lähitulevaisuudessa sosiaalihuollon arkistoon sekä potilaiden omatietovarantoon, ei ole tarkoituksenmukaista että järjestelmän kustannukset yhä jyvitetään lääkemääräysten lukumäärän mukaan. Päätökset ovat edelleen voimassa eli kustannusten kohdentaminen perustuu niihin. Kunnan oman palvelutuotannon bruttokustannusten laskeminen auttaa samalla kuntaa itseään arvioimaan omaa palvelutuotantoaan ja sen kustannustehokkuutta.


Haasteeksi usein laskennassa muodostuvat ns. Toimintolaskennassa huomioidaan tuotteen kustannuksina ainoastaan ne resursseja kuluttavat toiminnot, joita tuotteen valmistaminen todellisuudessa vaatii. Toimeksiantajayrityksen tuoteskaala on laaja, jolloin kiinteiden kustannusten suhteellinenkin jyvittäminen eri tuotteille ei palvele tarkoitusta.


Lataa maksuton opas vuokrauksenhallinnan ohjelmiston hankintaan! Oppaamme auttaa sinua muodostamaan näkemyksen organisaatiollesi sopivasta vuokrauksenhallinta- ja tilatietojärjestelmästä sekä listaamaan tarvittavat kriteerit tarjouspyyntöä varten. Jyvitys - Yhteisten tilojen kustannusten jakaminen vuokrattavien pinta-alojen suhteessa.


Korjausrakentaminen – Olemassa olevan rakennuksen kehittäminen toivottuun suuntaan. Tavoitteena voi olla esimerkiksi parempi soveltuvuus käyttöön (perusparantaminen) tai kiinteistön käyttötarkoituksen muuttaminen (muutosrakentaminen). Kehitysyhtiö voi huomioida kustannukset toiminnan hinnoittelussa ja kilpailutuksessa.


Osalle tilojen käyttöaste on tärkeämpää kuin kustannusten jyvittäminen , ja ajatuksena voi olla myös se, että kaikkien tilojen kertoimet ovat ykkösiä. TK:n mukaan tietylle tilalle saatetaan esimerkiksi poliittisista syistä haluta selkeästi suurempi kerroin kuin jollekin toiselle tilalle. Kannustin vedenkäytölle säilyy (käyttömaksulla vielä merkittävä rooli). Perusmaksujen roolin kasvattamisella voidaan turvata vesihuoltolaitosten talouden hy-vää tasoa.


Elatusapulaskurin avulla voit tehdä laskelman siitä, paljonko elatusapua pitää maksaa. Elatusavun laskemiseen on olemassa oikeusministeriön antamaohjeistus. Laskurilla saa selville maksettavan elatusavun suuruuden euromääräisenä. Kolmijäseninen tiekunnan valitsema toimielin, joka huolehtii tiekunnan juoksevista asioista.


Hoitokunnan sijaan tiekunnalla voi olla toimitsijamies (es. tieisännöitsijä).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit