keskiviikko 5. joulukuuta 2018

Aviopari testamentti

Keskinäinen testamentti on kahden tai useamman henkilön toistensa hyväksi vastavuoroisesti laatima kuolemanvaraismääräys. Useimmissa tapauksissa keskinäinen testamentti on aviopuolisoiden välillä laadittu rajoitettu omistusoikeustestamentti, joka sisältää toissijaismääräyksen. Veroja pelkäävä kysyy, mikä testamentti kannattaa tehdä, kun kyseessä on vanha aviopari. Olemme vanha aviopari , meillä on keskinäinen hallintaoikeustestamentti. Pitääkö käteisvaroista ja talletuksista tehdä omistusoikeustestamentti, jottaleskellä olisi täysi oikeus rahavarojen käyttöön?


Mitä tarkoittaa hallintaoikeustestamentti? Entäpä miten keskinäinen testamentti toimii? ET-lehden lakiasiantuntija vastaa.


Tarvitseeko lapseton aviopari keskinäisen testamentin turvatakseen omaisuuden omistuksen leskelle puolison kuoltua? Aviopuolisoiden keskinäinen testamentti voi olla myös hallintaoikeustestamentti, jolloin leski saa käyttöoikeuden ensiksi kuolleen puolison omaisuuteen ja saa nauttia omaisuuden tuoton ja koron. Mutta jos ON keskinäinen testamentti , niin kaikki menee viimeisenä kuolleen toissijaisille perillisille, ja ensiksi kuolleen vastaavat jäävät ilman ? Sorry jos selitän vaikeasti mutta toivottavasti asia tuli edes suunnilleen selväksi :) siis mitään muuta testamenttia ei olisi kuin tämä mahdollinen puolisoiden välinen. Ainoa keino periä avopuoliso on testamentti. Avopuolisot voivat laatia keskinäisen testamentin.


Koska avopuoliso kuuluu korkeimpaan perintöveroluokkaan, on järkevää pohtia, riittääkö toiselle puolisolle vain hallintaoikeus omaisuuteen, jolloin vältytään suurelta perintöverolta. Erityisesti avoparien ja uusperheiden kannattaa tehdä testamentti , jos parilla on yhteistä omaisuutta. Testamenttia voi muuttaa myöhemmin.


Avoparien kannattaa huolehtia oikeuksistaan: Jos avoparilla ei ole lapsia, avopuolison perii hänen sukunsa Huolimatta avoparien määrän kasvusta, moni ei tiedä omia ja kumppaninsa oikeuksia avoliitossa. Hyvissä voimissa tehty testamentti selkiyttää tilannetta huomattavasti. Jos lap­set­to­man mo­lem­mat van­hem­mat ovat elos­sa, he pe­ri­vät hä­net puo­li­o­suuk­sin. Jos van­hem­mat ovat kuol­leet, omai­suu­den pe­ri­vät si­sa­ruk­set tai hei­dän lap­sen­sa.


Ei rintaperillisiä. Vaimo peri puolison ja jäi asumaan yhteiseen omistusasuntoon. Leski myynyt nyt yhteisen asunnon. Minkälainen testamentti kannattaa tehdä, kun olemme uudehko aviopari , kummallakin on omia aikuisia lapsia?


Haluamme, että leskeksi ensiksi jäänyt puoliso saa täyden oikeuden käyttää jäljellä olevaa omaisuutta. Kaikki omaisuus on hankittu yhdessäolomme aikana, esim. Ellei avioleskellä itsellään ole vastaavan.


Lesken aseman turvaa parhaiten avioliitto. Mikäli perittävältä ei jäänyt lapsia, hänet perii aviopuoliso. Lain mukaan rekisteröidyssä parisuhteessa eläneet rinnastetaan aviopuolisoihin. Sen sijaan avopuoliso ei lain mukaan peri, joten avopuolisoiden on tehtävä testamentti , mikäli he haluavat, että puoliso perii omaisuuden toisen puolison kuollessa. Jos avopuolisot haluavat varmistaa, että pitempään elävä saa jotakin kuolleen osapuolen jäämistöstä, heidän on tarpeen tehdä testamentti.


Vainajan rintaperillisellä on testamentista huolimatta oikeus vaatia itselleen lakiosaa. Onko minulla oikeus jäädä asumaan yhteiseen kotiimme, kun puolisoni on kuollut? Muista päivittää testamentti olosuhteiden muuttuessa. Varaudu vanhuuteen.


Jos olet testamentilla varautunut siihen, että leski voi tehdä ensiksi kuolleen kuoltua valintoja, varaudu edunvalvontavaltuutuksella myös siihen, että leski ei ole oikeustoimikelpoinen ensiksi kuolleen kuollessa. Kuka voi toimia testamentin todistajana? Todistajien tulee olla myös esteettömiä eli testamentin tekijän puoliso, lapset, vanhemmat, veljet ja sisaret puolisoineen ovat esteellisiä toimimaan testamentin todistajina. Esteellisiä todistamaan ovat myös testamentin tekijän. Edunvalvontavaltuutus.


Se on valtakirja, jolla jokainen voi valtuuttaa haluamansa henkilön huolehtimaan asioistaan sen varalta, että tulee myöhemmin kykenemättömäksi hoitamaan asioitaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit