keskiviikko 5. joulukuuta 2018

Tuottamusvastuu

Erityisesti asiantuntijapalveluissa asiantuntijana toimivaa osapuolta koskee tuottamusvastuu. Asiantuntijoiden kohdalla korostetaan tavallista enemmän huolellisuusvaatimusta, sillä onhan asiantuntija sopimussuhteessa lähes aina tiedollisesti paremmassa asemassa kuin vastapuoli. Mikä on tuottamusvastuu. Mitä tarkoittaa tuottamusvastuu. Ilmainen sivistyssanakirja.


Selite Ankara vastuu poikkeaa perinteisestä vahingonkorvausoikeuden tuottamusvastuusta juuri siinä, että tuottamusvastuu perustuu tuottamukseen kun taas ankarassa vastuussa vastuu on tuottamuksesta riippumaton, eli ei edellytä esimerkiksi huolimattomuutta tai jonkin velvollisuuden laiminlyömistä. Jos se, joka viranomaisen määräyksestä, luottamustoimeen valittuna tai toisen pyynnöstä suorittaa laissa määrättyä tai työsuhteeseen verrattavissa olosuhteissa tiettyä tehtävää olematta itsenäinen yrittäjä, tehtävää suorittaessaan virheellään tai laiminlyönnillään aiheuttaa vahinkoa, on se, jonka lukuun tehtävä suoritetaan, velvollinen korvaamaan vahingon. Vahinkoa kärsineen on pääsääntöisesti osoitettava vahingon aiheuttajan toimineen tahal-lisesti tai huolimattomasti.


Hallituksen jäsen voi siis tietyissä tilanteissa joutua korvausvastuuseen. Vahingonkorvauksen perusteet sopimussuhteen ulkopuolella. Johdon välittömään myötävaikutukseen perustuva samaistumisvastuu Vastuu perustuu, jos johto on ollut rikokseen osallinen. Suomalaisen tuotevastuun keskeisenä erotteluna pidetään tuottamusvastuuta ja ns. Muussa tapauksessa kiinteistön omistaja saattaa olla vastuussa sattuneesta vahingosta.


Vastuu on tuottamusvastuuta, eli se edellyttää tekijältä tahallisuutta taikka huolimattomuutta toimissaan tai laiminlyöntiä. Lähtökohtana vuoden laaja vastuu, ellei toisin sovita. Sopimusoikeudessa eli myös urakkasopimuksissa lähtökohtana on tuottamusvastuu (tai tarkemmin sanottuna kontrollivastuu) urakkasuorituksen virheellisyydestä. Korkeimman oikeuden ratkaisuissa katulain mukainen kunnossapidon tavoitetaso on asetettu hyvin korkealle.


Vakuutusasioissa vakuutuksenantajaa vastaan voidaan nostaa kanne siinä EU-maassa, missä tämän kotipaikka on, tai jos kanteen nostaa vakuutuksenottaja, vakuutettu tai edunsaaja, sen EU-maan tuomioistuimessa, missä kantajan kotipaikka on. Edelleen oikeuskäytännössä on vakiintuneesti katsottu, että ammattimaisen palveluntarjoajan vastuu palvelujenkäyttäjien turvallisuudesta on ankarampaa kuin normaali tuottamusvastuu. Asian vastuun kartoittamisessa ei ole merkitystä sillä, onko palveluntarjoaja lähtökohtaisesti hoitanut tilojen puhtaanapidon asianmukaisesti. Tarkoituksena on selvittää ensinnäkin, miten yleisten oppien mukainen laiminlyöntivastuu ja tuottamusvastuu konstruoidaan työturvallisuusrikoksissa, ja mitä erityispiirteitä sekä ongelmakohtia niihin liittyy. Tutkielmassa ei käsitellä tahallisuutta, koska työturvallisuusrikokset ovat vain harvoin tahallisia.


Pääsääntöisesti vahingonkärsijän on näytettävä toteen tuottamus ja aiheutunut vahinko. Sopimuksessa on usein näytettävä toteen myös huolellisuus. Kuljetusoikeudellista vastuuta ulkopuolista kohtaan Vastuuta määrittelee mm. Saattaa osoittautua ongelmalliseksi. Käyttöehdot CANON OY PYYTÄÄ, ETTÄ LUET TÄMÄN ASIAKIRJAN, ENNEN KUIN MENET CANON OY:N WWW-SIVUILLE.


Kun menet Canonin www-sivuille, sitoudut noudattamaan näitä ehtoja. Eronnut pääministeri Juha Sipilä vaalitilaisuudessa Riihimäen Prismassa 8. Tuottamusvastuu vai ankara vastuu? Kolmen eri hallituksen toimikaudella runsaat toistakymmentä vuotta valmisteltu sosiaali- ja maakuntauudistus eli Sote kaatui tälläkin kertaa ryminällä ja vieläpä aivan aivan kalkkiviivoilla.


Julkisen vallan käytön tilanteissa julkisyhteisön tuottamusvastuu ja siten korvausvastuun edellytykset ovat käytännössä korkeammalla kuin yksityisten välisessä toiminnassa. Pieni virhe tai poikkeama ei perusta korvausvastuuta. Välillisten vahinkojen osalta ostaja menettää vastaavan oikeuden, jos myyjän puolella ei ole huolimattomuutta ( tuottamusvastuu ). Myyjällä on todistustaakka siitä, että vastuu vahingosta ei hänelle synny virheellisen ta-varan johdosta. Varmaankin tuo listalla heti ekana oleva kohta tulisi tässä kyseeseen. Presumptoitu tuottamusvastuu , eli ekskulpaatiovastuu, jonka mukaan rahdinkuljettajan tulee osoittaa, se miltä osin vahingot eivät ole aiheutuneet hänen puolellaan olevasta virheestä tai laiminlyönnistä.


Rahdinkuljettaja vastaa vahingoista, joihin liittyy huolimattomuutta hänen puolellaan. Suunniteltu putki- tai julkisivuremontti on vihdoin nuijittu taloyhtiökokouksessa alkavaksi. Moni asuntoa myyvä miettii, kannattaako asunto myydä ennen remonttia vai saako kodistaan lainaosuuden tai enemmänkin remontin valmistuttua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit