maanantai 5. joulukuuta 2016

Testamentin moittiminen lakiosa

Saadakseen lakiosansa perillisen tulee vedota testamentin tehottomuuteen ja ilmoittaa oma lakiosavaateensa. Vaatimus tulee tehdä testamentin saajalle haastemiehen välityksellä tai muulla todistettavalla tavalla. Määräaika vaatimuksen tekemiselle on kuusi kuukautta siitä, kun testamentti on annettu tiedoksi perilliselle.


Testamentin moittiminen Miten testamenttia moititaan? Jos perillinen tahtoo moittia testamenttia, hänen on nostettava kanne kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun hänelle annettiin testamentti tiedoksi. Perillisellä ei kuitenkaan ole moiteoikeutta, jos hän on hyväksynyt testamentin tai muulla todistettavalla tavalla luopunut moiteoikeudestaan. Vaikka moitekanteen voi tehdä itse, on prosessi usein sen verran monimutkainen, että suosittelemme turvautumaan lakimiehen apuun.


Virhe voi tulla kuitenkin kalliiksi. Jos lakiosailmoitus ei ole todisteellinen, testamentinsaaja saa omaisuuden testamentin mukaisesti, vaikka se loukkaisi lakiosaperillistä. Lakiosan vaatiminen ei edellytä välttämättä oikeudenkäyntiä niin kuin testamentin moittiminen edellyttää.


Kanne on nostettava kuuden kuukauden kuluessa testamentin todisteellisesta tiedoksiannosta. Moittiminen tapahtuu siten, että testamentinsaajaa vastaan nostetaan kanne käräjäoikeudessa. Jos omaisuus on kuitenkin testamentilla määrätty jollekin muulle henkilölle kuin rintaperilliselle, rintaperillinen on joka tapauksessa oikeutettu lakiosaansa. Perillisen on vedottava testamentin tehottomuuteen ilmoittamalla lakiosaa koskeva vaatimuksensa testamentin saajalle haastemiehen välityksellä tai muutoin todistettavasti kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun testamentti on annettu luvun §:n momentissa säädetyllä tavalla tiedoksi perilliselle. Vastuu testamentin tiedoksiantamisesta on testamentin saajalla.


Samalla kyseinen saaja ilmaisee ottavansa testamentin vastaan. Riittää kuitenkin, että yksi saaja antaa testamentin tiedoksi ja muut mahdolliset saajat sitten ilmaisevat omalta osaltaan vain joko ottavansa testamentin vastaan tai luopuvansa siitä. Lisäksi jokaisella perillisellä on itsenäinen moiteoikeus. Tämä tarkoittaa sitä, että jos moitekanne menestyy, on testamentti pätemätön vain siltä osin kuin se estää moittijaa saamasta perintöosaansa. Lapsilla on kuitenkin oikeus lakiosaan ensin kuolleen vanhemman jälkeen.


Lakiosa tulee maksaa lapsille, jos he sitä vaativat. Yleistestamentilla testaattori eli testamentin tekijä luovuttaa saajalle koko omaisuuden, määräosan omaisuudesta tai sen mitä muiden määräysten täyttämisen jälkeen on jäljellä. Perintökaaren mukaan rintaperillisille, eli lapsille tai lapsenlapsille kuuluu lakiosa eli puolet perinnöstä. Muun osan voi testamentata haluamallaan tavalla. Paikalla on oltava kaksi todistajaa, jotka vahvistavat testamentin allekirjoituksillaan.


Kenen toimesta testamentin tiedoksianto suoritetaan ja kenelle? Jollei testamenttia anneta tiedoksi, ei testamenttia voida laillisesti panna täytäntöön. Useimmiten se on täysin tarpeeton.


Suomi24:ssäkin mainostetaan halpaa testamenttia, kunhan testamentissa samalla määrätään sen kirjoittaja testamentin toimeenpanijaksi. Halpaa testamentin tekijälle (testaattorille), mutta kallista testamentin saajalle. Sinä päätät, haluatko tehdä testamentin , kenen hyväksi haluat testamentin tehdä tai mitä omai-suutta haluat testamenttiin sisällyttää.


Voit myös milloin tahansa peruuttaa tekemäsi testamentin. Mutta puolisoilla keskinäinen testamentti, muilla perillisillä on kuitenkin oikeus lakiosaansa. Aloitevalta testamentin moittimiseksi on ainoastaan perillisillä ja moitekanne voidaan nostaa vasta testamentin tekijän kuoltua.


Isäni kuoleman jälkeen aloitimme neuvottelut perinnönjaosta. Keskustelu testamentin moittiminen. MOT:n toimitukseen saapuu juttuvinkki testamenteista. Kaikkein yleisin syy testamentin moitteelle on se, että henkilön.


Milloin testamentti kannattaa riitauttaa tai oikeuksiaan penätä käräjillä? Hoidamme myös kaikenlaisia perintöoikeuteen liittyviä oikeusprosesseja. Näitä voivat olla esim. Kuoleman jälkeen hoidettavaksi tulevat mm. Tuomiosta kuitenkin on luettavissa, ettei vaasalainen ollut tehnyt biologista ja juridista tytärtään perinnöttömäksi.


Oletko sinä joutunut keskelle vaikeaa perintöriitaa, jota on puitu kenties oikeudessa asti? Jos testamentin saaja päättää ottaa testamentin vastaan, hänen pitää antaa testamentti tiedoksi muille perillisille. Jokaisen perillisen on allekirjoitettava testamentin virallinen tiedonanto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit