tiistai 4. huhtikuuta 2017

Salassapitosopimus kohtuuton

Vaikka salassapitosopimuksesta ei ole määräyksiä laissa, käytännössä sakon määrään soveltunevat kilpailukieltosopimusta koskevat rajoitukset, eli se voi lähtökohtaisesti olla maksimissaan kuuden kuukauden palkkaa vastaava määrä. Salassapitosopimus ei saa olla työntekijän kannalta kohtuuton. Suhtaudun itsekin kuluttajasopimuksiin aika huolettomasti.


Luotan siihen, että jos sopimus on kannaltani kohtuuton , vastapuoli tuskin menestyy. Toisin sanottuna en esimerkiksi ole tankannut Applen lisenssisopimuksia, vaikka ne aina rutiininomaisesti hyväksynkin. Velvoiteoikeus kuuluu puolestaan yksityisoikeuden piiriin. Sopimussuhteessa vastuut määräytyvät sopimusvastuunormien mukaan. Työntekijällä voi olla työsuhteensa perusteella salassapitovelvollisuus.


Työnantaja ja työntekijä voivat solmia salassapitosopimuksen, jolla ulotetaan työntekijän salassapitovelvoitteet myös työsuhteen jälkeiseen aikaan sekä täsmennetään työsuhteen voimassaolon aikaista salassapitovelvoitetta. Lisäongelmia seuraa siitä, että kilpailukieltosopimus kuuluu nii-hin harvinaisiin työsopimuksen osiin, jotka jatkuvat työsuhteen päättymisen jälkeen. Sen on hyvä sisältää ainakin tiedot sopimuksen osapuolista, sopimuksen kattaman luottamuksellisen tiedon määritelmä, maininta salassapitovelvoitteesta ja siitä, mihin tietoa saadaan tai ei saada käyttää. Oikeustoimen ehdon ollessa kohtuuton tai mikäli sen soveltaminen johtaisi kohtuuttomuuteen, ehtoa voidaan joko sovitella tai jättää se huomioon ottamatta.


Kohtuuttomuutta arvosteltaessa otetaan huomioon sopimuksen koko sisältö, osapuolten asema, oikeustointa tehtäessä ja sen jälkeen vallinneet olosuhteet sekä muut seikat. Näillä voidaan täsmentää ja tarkentaa lakisääteistä salassapitovelvollisuutta sekä sopia esimerkiksi työsuhteen jälkeen noudatettavasta salassapidosta. Pallo haltuun sopimusasioissa!


Asianajotoimisto Torato Juridik neuvoo yrityksiä sopimusasioissa. Laadimme yritysasiakkaidemme toimeksiannosta erilaisia sopimuksia ja arvioimme toisten tekemiä sopimusluonnoksia asiakkaidemme näkökulmasta. OikTL 36§ ”ehto on kohtuuton tai sen soveltaminen johtaisi kohtuuttomuuteen, ehtoa voidaan joko sovitella tai jättää se huomioonottamatta.


This video is unavailable. Vaikka K Oy oli selvästi C Oy:tä pienempi toimija, C Oy oli sen merkittävä kilpailija. Asiassa ei ollut perusteita sovitella sopimussakkoa. Ennen kuin kukaan pääsee tekemään vapaaehtoistyötä Suomen haaratoimistossa, hänen on allekirjoitettava 2-sivuinen paperi, missä määritellään tarkasti informaation käytöstä ja sen salassapitämisestä. Vapaavuori on teoksessaan pohtinut salas - sapitosopimuksen ja –sitoumuksen juridista eroa.


Kuinka käy, jos yksittäinen yrittäjä tekee ketjussa vain tappiota? Voiko ketjusta lähteä kävelemään, jos sen kanssa on kirjoittanut määräaikaisen sopimuksen? Vastaavasti salassapitosopimus voi tehdä tarpeettomaksi erillisen kilpailukieltosopimuksen erityisesti,. Koska työntekijällä ei ollut paljoakaan ennestään alan työkokemusta ja koska työsuhde oli kestänyt vähemmän aikaa kuin oli alkujaan sovittu, hovioikeus ratkaisi, että kilpailukieltoehto oli kohtuuton.


Jos oikeustoimen ehto on kohtuuton tai sen soveltaminen johtaisi kohtuuttomuuteen, ehtoa voidaan joko sovitella tai jättää se huomioon ottamatta. Kilpailukiellon kestoksi oli sovittu kaksi vuotta. Voutilaisen mukaan salassapitosopimus on yleinen tapa esimerkiksi Yhdysvalloissa, mutta sopii huonosti suomalaiseen oikeuskäytäntöön. Epäilyttävää toimintaa Voutilaisen mukaan avoimesti verkosta saatavan tiedon lataamisesta ei voi olla vastuussa lataaja vaan se, joka tietoa levittää.


Oikeastaan täysin kohtuuton tilanne, ettei tähänkään ole selviä pelisääntöjä. Jos teknisen alan inssien soppareista sisältää tällaisia, on täysin selvää, että yritykset taas kerran väärinkäyttävät lakia oman etunsa, vaikkakin miten vähäisen, ajamiseen. Oliskos täällä yhtään laiskaa koodaria ? Siis joko a) niin, ettet jaksaisi koodata tai sitten b) niin, että koodaat kyllä, mutta haluaisit palkkaa 2:sta paikasta yhtäaikaa. Tosin onhan niitä tätäkin.


Kiitos täsmennyksestä. Tässä menee välillä ajat sekaisin kun on. Jos jokin sopimusehto on kuluttajalle kohtuuton , se voidaan jättää huomiotta tai ehtoa voidaan sovitella.


Jos ehto on tehty siten, että kuluttajalla ei ole ollut ennen sen laatimista mahdollisuutta vaikuttaa sen sisältöön ja sen merkityksestä syntyy epätietoisuutta, tulkitaan ehtoa kuluttajan eduksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit