torstai 1. syyskuuta 2016

Hallintaoikeustestamentti perunkirjoitus

Hallintaoikeustestamentti perunkirjoitus

Hallintaoikeustestamentti rajoittaa pesän osakkaita mm. Omistajilla on eräänlainen ”odotusoikeus”, eli he eivät saa luopua omaisuudesta taikka pantata sitä ilman käyttöoikeuden haltijan suostumusta. Poiketen omistusoikeustestamentista, hallintaoikeustestamentilla testamentinsaaja saa ainoastaan oikeuden hallita ja käyttää omaisuutta. Tällöin hänen oikeuttaan luovuttaa omaisuus eteenpäin on rajoitettu.


Hallintaoikeustestamentti perunkirjoitus

Testamentin moitteella tarkoitetaan perillisen väitettä, että testamentti on. Lesken oikeus asuntoon menee rintaperillisten lakiosavaatimuksen edelle. Lakiosaoikeus tarkoittaa sitä, että rintaperillisellä on oikeus saada lakiosansa vapaana rasitteista. Jokaisessa kuolinpesässä tulee tehdä perunkirjoitus.


Perukirjasta ilmenee myös itse perunkirjoitustoimitusta koskevat tiedot. Perukirja auttaa pesänselvittämisessä, perinnönjaossa sekä perintöverotuksessa. Perintöverolaskurilla voit alustavasti laskea, paljonko sinun pitää maksaa perintöveroa. Laskurin tulos perustuu merkitsemääsi summaan.


Hallintaoikeustestamentti perunkirjoitus

Mikä on testamentti? Sen tarkoituksena on määrätä omaisuudesta henkilön kuoleman jälkeen. Avainsana: hallintaoikeustestamentti Asiantuntijat auttavat testamenttaamisen pykäläviidakossa Kuinka paljon testamentista kuuluu lapsille, ja mitä eroa on hallinta- ja omistusoikeudella? Keskinäinen käyttöoikeustestamentti tarkoittaa samaa kuin keskinäinen hallintaoikeustestamentti. Tämä on hyvä instrumentti perintöveron minimoimiseksi.


Ensiksi kuolleen puolison omaisuuden omistusoikeus siirtyy suoraan lapsille, mutta leski saa omaisuuteen käyttö- eli hallintaoikeuden. Aviopuolisoiden keskinäinen testamentti voi olla omistusoikeustestamentti tai hallintaoikeustestamentti. Omistusoikeustestamentissa omaisuuden omistusoikeus siirtyy. Kuolinpesä voidaan jättää tässä vaiheessa – kun leski on elossa – myös jakamatta tai se jaetaan osittain, esimerkiksi pankkitilillä olevat varat.


Ennen perinnönjakoa on maksettava mahdolliset velat. Kun annat lahjaksi omaisuutta – esimerkiksi kesämökin tai asunnon – voit halutessasi pidättää omaisuuteen hallintaoikeuden. Perunkirjoitus on pakollinen kuoleman jälkeen, mutta perinnönjaolla ei ole määräaikaa. Lahjansaaja ilmoittaa lahjaveroilmoituksessa siitä, että lahjaan on pidätetty hallintaoikeus.


Testamentti on ennalta määritelty oikeustoimi kuoleman varalta. Myös käyttöoikeus- eli hallintaoikeustestamentti on erityistestamentti. Kun testamentin tekijä testamenttaa kaiken omaisuutensa tietylle henkilölle, kyseessä on yleistestamentti.


Tässä esimerkiksi malli hallintaoikeudella, mutta nämähän ovat tapauskohtaisia Kannattaa varmistaa juristilta onko millainen testamentti ko. Ainoas-taan yleistestamentinsaaja on testamentin perusteella kuolinpesän osakas. Erityistestamentilla saa tietyn esineen tai osuuden siitä. Yleistestamentti määrää tietylle henkilölle koko omai-suuden tai osuuden siitä. Entä jos puolisosi kuolee?


Nämä asiaa jokaisen kannattaa miettiä etukäteen. Moni suomalainen on varautunut puolisonsa kuolemaan huonosti tai ei ollenkaan. Kun avioliitto on purkautunut toisen puolison kuoleman vuoksi ja kuolleelta puolisolta on jäänyt rintaperillisiä (lapsia tai näiden jälkeläisiä), voivat leski tai perilliset vaatia toimitettavaksi omaisuuden jakoa eli ositusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit