maanantai 5. syyskuuta 2016

Salassapitosopimus työsuhteen jälkeen

Useita lainatarjouksia, vain yksi hakemus. Salassapitosopimus työsuhteen jälkeen laajentaa työntekijän salassapitovelvollisuutta. Sen avulla sovitaan siitä, ettei työntekijä saa ilmaista liike- ja ammattisalaisuuksia työsuhteen päättymisen jälkeenkään, vaikka hän olisi saanut tiedot asianmukaisesti työssään.


Rikoslain mukaan liike- ja ammattisalaisuuden rikkominen on kiellettyä työsuhteen aikana ja kahden vuoden ajan sen päättymisen jälkeen. Rikoslain kielto koskee kuitenkin vain tilanteita, joissa henkilö luovuttaa tiedot hankkiakseen itselleen tai toiselle taloudellista hyötyä tai toista vahingoittaakseen. Maantieteellisesti sopimus voi koskea kaikkia maita.


Ellei salassapitosopimus sisällä sopimussakkoa, voi kysymykseen tulla vain vahingonkorvaus. Vaikka työsopimuslain liikesalaisuuksia koskevat rajoitukset ovat voimassa vain työsuhteen aikana on niiden ilmaiseminen kuitenkin kielletty rikoslaissa kahden vuoden ajan työsuhteen päättymisestä. Lisäongelmia seuraa siitä, että kilpailukieltosopimus kuuluu nii-hin harvinaisiin työsopimuksen osiin, jotka jatkuvat työsuhteen päättymisen jälkeen. Rikoslaki antaa kuitenkin suojaa yrityssalaisuuksille kaksi (2) vuotta työsuhteen päättymisen jälkeen. Tämän jälkeen lainsäädäntö ei estä yrityssalaisuuksien paljastamista ja hyödyntämistä.


Rajoitus voi koskea työntekijän oikeutta tehdä työsuhteen lakattua uusi työsopimus sellaisen yrityksen kanssa, joka harjoittaa aikaisemman työnantajan kanssa kilpailevaa toimintaa. Sopimuksella voidaan rajoittaa myös työntekijän oikeutta työsuhteen päätyttyä harjoittaa kilpailevaa toimintaa omaan lukuun aikaisemman työnantajan kanssa. Työsuhteen päättymisen jälkeen työntekijä voidaan tuomita yrityssalaisuuden rikkomisesta (rikoslain luvun §) tai yrityssalaisuuden väärinkäyttämisestä (rikoslain luvun §) rangaistukseen. Työnantaja ja työntekijä voivat sopia, että salassapitovelvollisuus jatkuu työsuhteen päättymisen jälkeenkin. Jokaisessa työsopimuksessa on sovittu salassapidosta, joka on voimassa ilman aikarajoitusta myös työsopimuksen päättymisen jälkeen.


Jos työntekijä on hankkinut tiedot oikeudettomasti, kielto jatkuu myös työsuhteen päättymisen jälkeen. Säännöksen tarkoituksena on työnantajan liikesalaisuuksien turvaaminen. Tällä hetkellä joka kolmannella yrityksessä työskentelevällä TEKin jäsenellä on työsuhteen päättymisen jälkeen voimassa oleva kilpailukieltosopimus, mikä rajoittaa huomattavasti mahdollisuuksia työpaikan valintaan. Lisäksi TEKin jäsenistä prosentilla on liikesalaisuuksia koskeva salassapitosopimus. Kilpailukieltosopimuksen pätevyydelle on työsopimuslaissa säädetty tietyt vaatimukset.


Työnantaja saattaa velvoittaa työntekijän tekemään vielä erillisen salassapitosopimuksen työsuhteen alkaessa (asiasta sovittava, ei pakko suostua). Työnantajalla saattaa olla tarve rajoittaa työntekijän mahdollisuuksia ilmaista työnantajan salassa pidettäviä tietoja myös työsuhteen jälkeen esimerkiksi seuraavalla työnantajalleen. Laissa säädetty lähtökohta on, että työntekijän irtisanomisaika on päivää – yli vuotta kestäneissä työsuhteissa yksi kuukausi. Työsuhteen osapuolet voivat sopia työsopimuksessa tietyin reunaehdoin toisinkin. Irtisanomisaika voidaan sopia enintään kuuden kuukauden pituiseksi.


Ilmoitus työsuhteen päättämisestä (pdf) Ilmoitus työsuhteen päättämisestä 2päivää jatkuneen lomautuksen jälkeen (pdf) L. Laissa on määriteltävä reunaehdot salassapitoehtojen ja -sopimusten käytöstä. Esitämme että salassapitoehdot ja -sopimukset voisivat olla voimassa vain kuusi kuukautta työsuhteen päättymisen jälkeen ja niiden rikkomiseen voisi liittää enimmillään kuuden kuukauden palkkaa vastaavan sopimussakon. Työsuhteeseen liittyy myös salassapitovelvoite, jota voidaan niin ikään jatkaa työsuhteen jälkeen salassapitosopimuksella. Ajankohtaista Työ- ja. Työsuhteen päättämissopimuksessa ei ole kyse kummankaan osapuolen yksipuolisesta työsuhteen päättämisestä, joten työsopimuslain mukaista irtisanomis- tai purkamisperustetta ei edellytetä.


Työntekijällä on työsuhteen aikana kilpailevan toiminnan kielto. Sopimus sopii hyvin tilanteisiin, joissa yhteistyön jatkaminen nähdään molemmin puolin vaikeaksi tai työnantajalla on yleinen tarve vähentää työvoimaa. Työnantajan toimintaan tai työsuhteeseen liittyvästä erityisen painavasta syystä voidaan työsuhteen alkaessa tai sen aikana tehtävällä sopimuksella (kilpailukieltosopimus) rajoittaa työntekijän oikeutta tehdä työsopimus työsuhteen päättymisen jälkeen alkavasta työstä sellaisen työnantajan kanssa, joka harjoittaa ensiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit