keskiviikko 5. lokakuuta 2016

Tuotteen vaatimusmäärittely

Myöhemmin määrittelyyn palataan joustavasti, kun suunnittelun kulussa saadaan uutta tietoa. Tuotteen yleiskuvaus. Laatu = vaatimustenmukaisuus. Priorisointi Asian tärkeysjärjestykseen asettaminen Rajapinta Standardin mukainen käytäntö tai yhtymäkohta, joka mahdollistaa tietojen siirron laitteiden, ohjelmien tai käyttäjän välillä.


Vaatimusmäärittely on projektia edeltävä ikävä ja hyödytön välivaihe. Perinteinen ajatus vaatimusmäärittelystä kulkee siten, että vaatimusmäärittelyn aikana selvitetään kaikki tarpeet ja. Käyttötapaukset vs. Hyöty selviää kuitenkin kaikille osapuolille melko pian, kun huomataan, että puhutaan samaa kieltä ja luodaan yksiselitteisiä vaatimuksia. Tässä työssä vaatimusmäärittely on vaatimustenhallinnan yksi osa-alue.


Vaatimustenhallinta on siis tuotteen tai projektin kaikissa elinkaaren vaiheissa mukana. Conceptual requirements engineering) = Yleisellä tasolla tehty vaatimusmäärittely , joka kokoaa yhteen tuotekehityksen alkuvaiheeseen liittyvät tiedot ja luo näin ollen pohjan tuotteen suunnittelulle ja yksityiskohtaiselle määrittelylle. Tehokas vaatimusmäärittely –kurssilla paneudutaan sopivien vaatimusten kuvaustapojen ja tarkkuustasojen löytämiseen eri tilanteissa. Kouluttaja Kouluttajana toimii Tarja Raussi, kokonaisarkkitehti ja konsultti Coalasta. Hänellä on yli vuoden kokemus käsitemalleista ja tietoarkkitehtuurin kehittämisestä eri ympäristöissä.


Mikä nyt neuvoksi, pohtii yrittäjä. Vastaus mitä varmemmin piilee vaatimusmäärittelyn laatimisessa eli tuotteen , sille asetettujen reunaehtojen ja toimintatapojen dokumentoinnissa. Kuvaus tuotteen ominaisuuksista. Vaikka aiemmissa luvuissa on painotettu asiakaslähtöisyyttä tuotelähtöisyyden sijaan, totuus on, että tuotteen ainutlaatuiset ominaisuudet ovat ne, jotka hyödyntävät asiakasta.


Saattaa olla, että jokin yksittäinen ominaisuus onkin asiakkaan ostopäätöksen takana. Asiakas- ja markkinatarpeiden ymmärtäminen ja kommunikointi tuotekehitykselle on ehkä kaikista tärkein tuotepäällikön tehtävä. Se on tietysti pakko tehdä ja sen lisäksi tehdä vieläpä hyvin.


Tarpeiden ja toiveiden keräämisen lisäksi ne pitää vielä osata priorisoida: Mitkä ominaisuudet ovat käyttäjien kannalta kaikkein kriittisimmät, minkä ominaisuuksien varaan oman tuotteen kilpailuetu ja markkina-asema rakennetaan sekä mikä. Intranetin vaatimusmäärittely on tekstipainotteinen dokumentti, joka antaa kokonaiskuvan siitä, millainen palvelu halutaan ostaa ja millaista lopputulosta odotetaan. Hänen vastuullaan on kerätä liiketoiminnan vaatimukset, viedä ne Product Backlogiin eli tuotteen kehitysjonoon ja priorisoida ne. Kunkin sprintin eli kehityskierroksen alussa valitaan kehitysjonosta joukko kärjessä olevia vaatimuksia, jotka tarkennetaan sille tasolle, että kehittäjät ymmärtävät ne ja osaavat niiden pohjalta toteuttaa.


Ilmoittautuminen on sitova. Mikäli ilmoittautuja ei pääse kurssille, voi hänen sijastaan tulla toinen henkilö. Tavoitehintamalli ei varsinaisesti ota kantaa käytettävään projektimenetelmään, jolloin esimerkiksi ketterien menetelmien käyttö sopii hyvin. Hyvin tehty vaatimusmäärittely toimii suoraan syötteenä ketterille menetelmille, jolloin esimerkiksi Scrumia käyttävät tiimit voivat kääntää dokumentista suoraan tuotteen kehitysjonon.


ReliDesi Oy:n pakkaussuunnitteluosastolla teemme jatkuvasti erilaisia projekteja, joten omissa projekteissamme perusasiat muistamme kysyä alussa ja pidemmässä projektissa työn edetessä, mutta silti yllätyksiä tulee. Joko asioita ei tiedetä, tai niistä ei muisteta kertoa. Tavallisin unohdus on tuotteen mukaan tulevat lisäosat.


Hankkeessa käytetty tuotteistusmenetelmä on toimivaksi todettu kymmenissä vaativissa suurten ja pienten yritysten palvelujen kehitysprojekteissa. Kustakin vaatimuksesta kirjataan vähintään seuraavat tiedot: nimi, kuvaus (mitä asiakas haluaa), lähde, päiväys, hyväksymiskriteeri (miten voidaan todeta vaatimuksen toteutuneen) ja prioriteetti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit