tiistai 6. joulukuuta 2016

Asuntoosakeyhtiön purkaminen

Suuren valikoima kirjakauppa. Tutustu valikoimaan ja tilaa heti. Meillä viihtyvät niin perheet kuin vanhukset. Kunnassa on uima-allas ja keilarata.


Tontit ovat suuria ja porvoonjokimaisema lumoaa. Löydä sinäkin onnesi Pukkilasta! Tämän jälkeen selvitysmies maksaa asunto-osakeyhtiön kaikki tiedossa olevat velat. Asunto-osakeyhtiön purkaminen. Yhtiöoikeudessa osakeyhtiön purkautumisella tarkoitetaan yleensä tilannetta, jossa osakeyhtiö puretaan osakeyhtiölain (jäljempänä OYL) luvun mukaisesti selvitysmenettelyn kautta.


Tyypillisesti purkaminen aloitetaan vapaaehtoisesta yhtiön selvitystilaan asettamisesta, josta yhtiökokous päättää määräenemmistöllä. Muutokset ilmoittamiseen 2. Jos ostaa yhtiömuotoisen kiinteistön (kokonaan omaan käyttöön), mutta ei halua pyörittää sitä hankalana asunto-osakeyhtiönä kirjanpitoineen, vaan haluaa purkaa asunto-osakeyhtiön heti, miten se onnistuu? Purkaminen aloitetaan siten, että yhtiökokous yksimielisesti päättää yhtiön asettamisesta selvitystilaan. Toinen osakkeiden omistaja ei ole vielä rakentanut.


Selvitysmenettelyn tarkoituksena on mm. Yhtiömuodon purun seurauksena aiheutuu yleensä veroseuraamuksia niin yhtiölle kuin sen osakkaille. Toisaalta selvitys osoittaa, että yhtiöiden päätöksenteon helpottamisen lisäksi suuri merkitys olisi käytännössä myös toimivien toteutus- ja yhteistyömallien luomisella.


Onko ostaja sidottu osakkeenomistajien tekemiin sopimuksiin, mitä ei ole kirjattu yhtiöjärjestykseen? Kiinteistökaupan purkaminen. Ostajan selonottovelvollisuus? Yhtiö voidaan purkaa asunto-osakeyhtiölain luvun määräämin ehdoin. Purettavalle osakeyhtiölle helposti verotettavaa tuloa.


Osakeyhtiön purkaminen ei käy kädenkäänteessä. Juha Pekka Huovinen. Mekin yritimme muutama vuosi sitten ottaa selvää samasta asiasta, mutta ei tuntunut kukaan oikein tietävän miten se tehdään. Uudisrakennus- ja perusparannusmenot merkitään asunto-osakeyhtiön taseeseen rakennuksen arvoon ja niiden poistaminen kirjanpidossa ja verotuksessa tapahtuu rakennuksen poistojen yhteydessä. Virhe myyjän asunnossa.


Tällaisia ovat voitot, jotka henkilö on saanut Suomessa olevan kiinteistön tai suomalaisen asunto-osakeyhtiön taikka sellaisen muun osakeyhtiön tai osuuskunnan, jonka kokonaisvaroista enemmän kuin prosenttia muodostuu yhdestä tai useammasta täällä olevasta kiinteistöstä, osakkeiden tai osuuksien luovutuksesta (TVL §). Myyjä ei vastaa asunnon ikään ja kuntoon verrattuna tavanomaisesta huoneiston pinnoitteiden tai kalusteiden kulumisesta tai virheistä, kauppaan kuuluvien laitteiden toiminnasta tai asunto-osakeyhtiön myöhemmin päättämien vuosikorjausten tai parannusten kustannuksista. Keskeinen ja usein esiintyvä kysymys asuntoyhtiöissä on kiinteistön ja rakennusten kunnossapitovastuun jakautuminen yhtiön ja sen osakkaina olevien asukkaiden kesken. Taloudellisen virheen osalta on oikeuskirjallisuudessa todettu, että erilaiset asunto-osakeyhtiön vastuulle kuuluvat asuntojen puutteet ja niiden korjaamisesta johtuvat kustannukset kuuluvat osakeomistukseen liittyviin normaaleihin riskeihin, jotka kaupan jälkeen kuuluvat ostajalle.


Kun rakennukset eivät kuitenkaan ole ikuisia, niin millainen on asunto-osakeyhtiön asema ja ”voima” oikeussubjektina sen rakennusten elinkaaren loppupuolella ja päättyessä? Kaikki ei aina suju odotetulla tavalla ja kohdetta voi rasittaa esimerkiksi kosteusvaurio, homevaurio tai rakenteellinen virhe, joka vaikuttaa sekä myyjän että ostajan asemaan – myyjän vastuu ja ostajan vastuu määrittyvät juridista lähtökohdista. Molemmat ovat keskeisiä ja tärkeitä asunto-osakeyhtiön asioiden hoidossa ja toimivat läheisessä yhteistyössä keskenään.


Meneekö varallisuus viemäristä alas, kun kalliilla ostettu asunto on niin huonossa kunnossa, että ainoa vaihtoehto on purkaminen ? On puhuttu jopa laajasta purkutarpeesta. Lue miten asunnonomistajan käy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit