torstai 28. joulukuuta 2017

Avioero ositus

Luotettava asianajotoimisto Uudellamaalla. Puolisot voivat sopia omaisuutensa jaosta keskenään. Jos puolisot eivät pääse osituksesta sopimukseen, käräjäoikeus määrää hakemuksesta pesänjakajan suorittamaan omaisuuden osituksen. Omaisuuden ositus ja avioero.


Ensimmäisen vaiheen hakemus käynnistää kuuden kuukauden harkinta-ajan.

Hakemuksen aviopuolisot voivat tehdä käräjäoikeudelle joko yksin tai yhdessä. Jos eroa on haettu yhdessä. Ositus voidaan suorittaa heti avioerohakemuksen vireille jättämisen jälkeen. Puolisoiden ei siis tarvitse jäädä odottamaan, että käräjäoikeus tuomitsee avioeron lopullisesti voimaan. Pääsääntöisesti osituksessa jaetaan kaikki puolisoilla oleva omaisuus tasan puolisoiden kesken.


Jos kummallakaan puolisolla ei ole avio-oikeutta toistensa omaisuuteen, on omaisuuden osituksen sijaan toimitettava ainoastaan puolisoiden omaisuuden ns. Ositussopimuksen ja siinä käytettyjen sanojen oikeudelliset vaikutukset on syytä tuntea tarkasti.

Avio-oikeudesta säädetään avioliittolaissa ja Suomen lain mukaan aviopuolisoilla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen, ellei muuta ole määrätty. Kun avioliitto purkautuu puolisoiden eron johdosta, on toimitettava omaisuuden ositus. Pysyväksi aiottu erilleen muuttaminen voidaan todeta esimerkiksi avioerosta. Jos avioero on vasta vireillä (harkinta-aika), todellinen erillään asuminen on edellytys sille, että puolisosuhteen voidaan verotuksessa katsoa lakanneen. Erillään asuminen käy ilmi osoitteenmuutoksista.


Mikä se on ja milloin se tehdään? Mitä tietoja sitä varten tarvitaan. Minulle ja puolisolleni on tulossa avioero. Milloin voimme toimittaa omaisuuden osituksen? Riitaisissa tapauksissa on haettava pesänjakaja.


Mikäli puolisot ovat yksimielisiä osituksen lopputuloksesta, asia hoituu sopimuksin. Vastaus Eksyykö kyselijä tieltä? Miten menee avioerossa omaisuuden ja lainojen ositus jos ei ole avioehtoa. Ositus tarkoittaa, että puolisoiden omaisuus jaetaan pääsäännön mukaan tasan.


Puolisoiden netto-omaisuuksia verrataan toisiinsa ja enemmän avio-oikeuden alaista omaisuutta omistava aviopuoliso joutuu luovuttamaan tasinkoa vähemmän omistavalle.

Avioehto ja omaisuuden ositus. Viimeistään ositus tai omaisuuden erottelu tulee tehtäväksi, kun jompi kumpi ex-puolisoista kuolee. Ennen kun vainajan omaisuutta voidaan ryhtyä jakamaan, tulee tehdä ositus tai omaisuuden erottelu pahimmillaan sekä vanhan avioliiton puolison että uuden avioliiton lesken kanssa. Usein on myös tilanteita, joissa ositus on todellisuudessa toteutettu ja omaisuus jaettu, mutta varsinaista osituskirjaa ei ole laadittu.


Tämä on usein tilanne silloin kun molempien koko omaisuus on yhdessä hankittua ja yhteisesti omistettua, omaisuus joko myydään ja varat jaetaan omistusosuuksien mukaisesti tai toinen ”maksetaan ulos”. Asumuseroon perustuva avioero. Jos puolisot, jotka ennen tämän lain voimaantuloa on tuomittu asumuseroon, ovat asumuseron saatuaan asuneet erillään yhden vuoden palaamatta sen jälkeenkään yhteiselämään, on puolisoilla oikeus saada avioero ilman harkinta-aikaa siten kuin tässä laissa säädetään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit