torstai 28. joulukuuta 2017

Koeajan pituus 2018

Jos työsuhteessa noudatettavassa työehtosopimuksessa on määrätty koeajan enimmäispituudeksi esimerkiksi neljä kuukautta, ei tätä pidemmästä koeajasta voida sopia. Koeajan pituus vaihtelee. Vuotta lyhyemmissä määräaikaisissa virka- ja työsuhteissa koeaika voi olla enintään puolet virka- tai työsuhteen kestosta.


Tarkasta omasta työehtosopimuksestasi koeajan pituus. Työehtosopimukset löydät täältä.

Työsopimuksen purkaminen koeaikana. Työnantajalla on oikeus pidentää koeaikaa, jos työntekijä on ollut sen aikana työkyvyttömänä tai perhevapaalla vähintään kalenteripäivää. Monesti noudatetaan lakiin perustuvia enimmäisaikoja, mutta lyhyemmästäkin koeajasta voidaan sopia. Jos työnantajaa sitovassa työehtosopimuksessa on määräys koeajasta, työnantajan on työsopimuslain mukaan ilmoitettava sen soveltamisesta työsopimusta solmittaessa. Hyvinvointialan liiton työehtosopimusaloilla.


Aiemmin koeajan enimmäispituus vaihteli sovellettavasta työehtosopimuksesta riippuen. Jos työntekijä on koeaikana ollut työkyvyttömyyden tai perhevapaan vuoksi poissa työstä, työnantajalla on oikeus pidentää koeaikaa kuukaudella kutakin työkyvyttömyys- tai perhevapaajaksoihin sisältyvää kalenteripäivää kohden. Osassa työehtosopimuksista onkin sovittu koeajan pituudesta erikseen, jolloin työsopimuslain muutos ei pidennä koeaikaa kuukauteen.

Jos sovellettavassa työehtosopimuksessa on koeaikaa koskevia määräyksiä, työnantajan on kerrottava niistä työntekijälle työsopimusta solmittaessa. Työnantajan on ilmoitettava työntekijälle koeajan pidentämisestä ennen koeajan päättymistä. Määräaikaisissa suhteissa koeaika saa pidennyksineen olla korkeintaan puolet työsopimuksen kestosta.


Varsinaisen työsopimuslain mukaan se voi kuitenkin olla korkeintaan kuukautta. Pidempi koeaika tarkoittaa vaan sitä että työnantajalla on pidempi aika potkaista työntekijä hevon kuuseen, jos haluaa. Sillä otetaan luulot pois.


Lakimuutoksen jälkeen ei enää edellytetä työnantajan järjestämää työhön liittyvää erityistä koulutusta kuuden kuukauden koeajan sopimiseksi, vaan kuuden kuukauden koeaika voidaan sopia aina. MAASEUDUN TYÖNANTAJALIITON JA TEOLLISUUSLIITON VÄLINEN MAASEUTUELINKEINOJEN TYÖEHTOSOPIMUS 1. Säännöllisen työajan pituus. PAMin tärkein tehtävä on neuvotella palvelualoille työehtosopimukset.


Niissä sovitaan työssä noudatettavista vähimmäisehdoista, kuten palkasta, työajasta, sairausajanpalkasta, arkipyhäkorvauksista jne. Tällöin lakkaa työsuhde sen työpäivän päät-tyessä, jonka aikana ilmoitus purkamisesta tehtiin. Tällöin ei siis noudateta normaaleja irtisanomisaikoja. Opiskelija ja työnantaja solmivat oppisopimuksen koulutuksen järjestäjän kanssa.


Määräaikaisessa työsopimuksessa koeajan pituus voi olla korkeintaan puolet määräaikaisuuden pituudesta ja korkeintaan kuukautta. Sopimuksessa ilmenevät voimassaoloaika, työsuhteen koeajan pituus , suoritettava tutkinto, opiskelijan palkkauksen perusteet ja työnantajalle mahdollisesti maksettava koulutuskorvauksen määrä.

Lainsäädännössä karenssista käytetään termiä korvaukseton määräaika. Karenssin pituus vaihtelee päivästä päivään sen perusteesta riippuen. Tältä sivulta löydät tietoa yleisimmistä karenssin syistä.


Huomaa, että karenssi on eri kuin omavastuuaika. Voit myös ottaa yhteyttä työoikeuteen erikoistuneeseen lakimieheen, jos sinulla on työoikeuteen liittyvä toimeksianto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit