keskiviikko 27. joulukuuta 2017

Remontti ilman rakennuslupaa

Jo suunnittelun alkuvaiheessa on tärkeää selvittää peruskorjaukselta vaadittava lupamenettely. Remontoinnissakin täytyy välillä hakea rakennuslupa, vaikka suurimman osan remonteista saa tehdä ilman minkäänlaista rakennusvalvontaviraston myöntämää rakennuslupaa tai toimenpidelupaa. Palo-osastoinnit kuuluvat myös sellaisiin rakenteisiin, joihin ei ilman lupaa saa koskea. Ennen laajamittaisten remonttisuunnitelmien käynnistämistä on hyvä selvittää oman kuntansa rakennusvalvonnasta, vaatiiko suunniteltu korjaustoimenpide rakennuslupaa.


Tavallisemmin rakennuslupa tarvitaan, kun puututaan kantaviin rakenteisiin tai halutaan rakentaa kokonaan uusi tai laajentaa jo olemassa.

Muistathan, että oikean hinnan remontillesi saat vain pyytämällä useamman tarjouksen. Jätä remontti -ilmoitus niin paikalliset luotettavat ammattilaiset ottavat yhteyttä. Aloita yläkerran rakentaminen löytämällä luotettava urakoitsija. Remontti -ilmoituksen jättäminen ei maksa mitään, eikä sido sinua remontin tilaamiseen.


Eräs,ei aivan naapuri,vihoitteli siitä. Rakensin savusaunan ilman lupaa. Edes matkassani ollut asemakaava piirosta ei tarvinnut.

Jos massiivinen remontti arveluttaa, Lindh-Hormia muistuttaa, että kevyempiä uusia tilaratkaisuja voi luoda esimerkiksi kaapistoseinillä tai verhoilla. Ne rajaavat tilaa, mutta antavat ilman kiertää. Edelleen on koko joukko tuiki tavallisia ja pienimuotoisia kunnostustöitä, joista ei tarvitse ilmoittaa.


Kuivien tilojen pintaremontit kuten maalaus, tapetointi ja lattiamateriaalin vaihto samaan materiaaliin eivät vaadi ilmoitusta. Myös listojen ja kynnysten uusiminen on sallittua ilman taloyhtiön lupaa. Vuodenvaihteessa voimaan tullut uusi asbestilaki pitkittää vanhojen asuntojen remontteja, koska lain vaatimukset ovat tiukat. Lain piirissä olevissa kodeissa asuu lähes miljoonaa suomalaista.


Asbestipöly aiheuttaa. Mieheni rakennutti noin vuotta sitten jalasmökin Kittilään kaveriperheen maalle, minkä kunta salli ilman rakennuslupaa. Maapohjasta ei tehty vuokrasopimusta.


Maanomistajalla on ollut mökkiin avain, ja hän on käyttänyt mökkiä. Omin luvin saa rakentaa: ranta-alueille korkeintaan 4-neliöisen rakennelman, esimerkiksi leikkimökin tai viemäröimättömän huussin. Nämäkään rakennelmat eivät silti saa olla haitaksi naapureille, eivätkä ne saa rumentaa ympäristöä. Pääsuunnittelija voi olla rakennussuunnittelija tai arkkitehti.


Luonnosvaiheessa on hyvä käydä erilaisia mahdollisuuksia läpi oman rakennusprojektinsa tiimoilta.

Suunnittelun ollessa hyvässä vauhdissa ja pääpiirustusten valmistuessa tulee aika hakea rakennuslupaa. Lupa on myös tarpeen, jos yleiskaavassa niin määrätään. Tällöin lupakynnys ylittyy. Kesämökin käyttötarkoituksen muuttaminen asuinrakennukseksi vaatii rakennusluvan kuten myös rakennuksen sisätilojen käyttötarkoituksen muutos.


Jos toimenpide ei edellytä rakennuslupaa , se voi silti edellyttää toimenpideluvan hakemista. Yksinkertaiset korjaustoimet, esimerkiksi vesikatteen vaihtaminen uuteen samanlaiseen, onnistuvat yleensä ilman rakennuslupaa. Kun remontti lähestyy luonteeltaan uudisrakentamista tai kun on kyse suuremmista peruskorjauksista, vaaditaan yleensä rakennuslupa tai vähintäänkin toimenpidelupa. Useimmat kattoremontit voimme suorittaa ilman rakennuslupaa. Palosta selvittiin ilman henkilövahinkoja, mutta taloudellinen vahinko on suuri.


Remontti ja kiinteistö yhteensä tekevät lähes miljoona euroa. Tuomas Kulhua – Laskeskelimme juuri, että remontti ja kiinteistö yhteensä tekevät lähes miljoona euroa, sanoo kiinteistönomistaja Tuomas Kulhua. Mistä tietää tarvitaanko kattoremontin tekemiseen toimenpidelupa tai rakennuslupa? Lue lisää ja pyydä tarjous kattoremontista.


Sellaisen asemakaavan alueella, joka on ollut voimassa yli vuotta ja joka merkittävältä osalta on edelleen toteuttamatta, rakennuslupaa ei saa myöntää sellaisen uuden rakennuksen rakentamiseen, jolla on alueiden käytön tai ympäristökuvan kannalta olennaista merkitystä, ennen kuin kunta on arvioinut asemakaavan ajanmukaisuuden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit