perjantai 22. joulukuuta 2017

Kiinteä toimipaikka ulkomailla

Ulkomailla toimivalle yritykselle katsotaan muodostuvan kiinteä toimipaikka Suomeen yleensä, jos yrityksen johto ja hallinto hoidetaan Suomessa kiinteästä liikepaikasta käsin. Yrityksen johtopaikaksi katsotaan paikka, jossa tehdään merkittävät päätökset, kuten operatiiviset ja strategiset päätökset koskien yrityksen liiketoimintaa. Lisäksi kiinteä toimipaikka voi muodostua kaivoksesta, louhoksesta, turpeenottopaikasta tai muusta sellaisesta. Tila voi sijaita myös toisen yrityksen liiketiloissa.


Suomella on tuloverotusta koskeva verosopimus noin valtion kanssa. Yrityksen verotuskohtelu kannattaakin selvittää paikallisilta veroviranomaisilta hyvissä ajoin ennen toiminnan aloittamista ulkomailla. Toisen valtion verotusoikeus riippuu yleensä siitä, muodostuuko suomalaiselle yritykselle kiinteä toimipaikka tuohon valtioon. Yritysten kansainvälistymiseen liittyviä kysymyksiä – kiinteä toimipaikka ulkomailla. Pysyvästä liikepaikasta harjoitettavan toiminnan ei tarvitse olla keskeytymätöntä, kunhan se on säännöllistä.


Lisäksi hyvitys-menetelmää sovellettaessa Suomessa voidaan yrityksen verotuksessa vähentää ulkomailla olevan kiinteän toimipaikan tappiot. Oletusarvo on se, että yritys maksaa veronsa siihen maahan, johon se on rekisteröity. Kiinteä toimipaikka. Yritykselle voi kuitenkin muodostua toiseen maahan kiinteä toimipaikka , joka aiheuttaa sille verovelvollisuuden myös tämän maan näkökulmasta. Käytännöt ja tulkinnat toimipaikan muodostumisesta vaihtelevat maasta toiseen.


Pääsääntö kuitenkin on, että jos kiinteä toimipaikka syntyy, tuohon kiinteään toimipaikkaan kuuluvat voitot verotetaan sen sijaintivaltiossa, aivan kuin sinne olisi perustettu erillinen yhtiö. Suomessa vakinaisesti asuva henkilö voi tietyin edellytyksin käyttää ulkomailla rekisteröityä työsuhdeajoneuvoa väliaikaisesti ilman autoveron maksua. Väliaikaisen verottoman käytön edellytyksenä on, että henkilö työskentelee sellaisen työnantajan palveluksessa, jolla on kiinteä toimipaikka ulkomailla. Jos asiakkaana on yritys, palvelut ovat verotettavia maassa, joka on yrityksen liiketoiminnan kotipaikka tai jossa sillä on kiinteä toimipaikka , jossa se vastaanottaa palveluja.


Ei-verovelvolliset asiakkaat. Tässä asiassa on näyttöharkinnassa ja oikeudellisessa harkinnassa päädytty siihen, että yhtiölle on katsottava muodostuneen kiinteä toimipaikka Suomeen täällä olevan johtopaikan perusteella. Toiminnan ajallista pysyvyyttä osoittaa, että A on tekoaikaan asunut vakituisesti Suomessa matkustaen ulkomailla vuosittain noin sata päivää. Erityisesti saatiin kattava selvitys siitä, kuinka ulkomailla sijaitseva kiinteä toimipaikka vaikuttaa yrityksen arvonlisäverotukseen, palkkahallintoon, tuloverotukseen ja kirjanpitoon, suomen lainsäädännön näkökulmasta.


Verottoman käytön edellytyksenä on, että henkilö työskentelee sellaisen työnantajan palveluksessa, jolla on kiinteä toimipaikka ulkomailla. Ajoneuvon tulee olla työnantajan omistuksessa tai hallinnassa ja sen on oltava rekisterissä siinä maassa, johon työnantaja on sijoittunut. Jos yritykselläsi on sivuliike ulkomailla , sinun on maksettava Suomeen veroa sekä Suomesta että ulkomailta saamastasi tulosta. Ulkomailta saamaasi tuloon sovelletaan Suomen verolakeja ja kirjanpitoon Suomen kirjanpitolakia. Jos sivuliikkeelläsi on kiinteä toimipaikka ulkomailla , sen tulot verotetaan kohdemaan verosäännösten mukaan.


Jos sulautumisen, jakautumisen tai liiketoimintasiirron yhteydessä toisessa Euroopan unionin jäsenvaltiossa asuvan yhtiön Suomessa sijaitsevasta kiinteästä toimipaikasta muodostuu tässä toisessa tai kolmannessa Euroopan unionin jäsenvaltiossa asuvan toisen yhtiön kiinteä toimipaikka , tähän kiinteään toimipaikkaan kohdistuvat. On kuitenkin hyvä huomata, että mikäli yritykselle muodostuu kiinteä toimipaikka ulkomaille, aiheuttaa se lähestulkoon aina yritykselle tuloverovelvollisuuden ulkomailla. Huomionarvoista on, että kiinteä toimipaikka voi syntyä, vaikka yritys ei itse sitä haluaisi tai toiminta kohdemaassa olisi hyvin pientä. Tärkein tunnusmerkki on, missä maassa myynti tapahtuu. Jos yrityksellesi muodostuu tuloverotuksen kannalta kiinteä toimipaikka , sen on maksettava liiketulostaan tuloveroa Suomeen.


Jos taas yrityksellesi muodostuu arvonlisäverotuksen kannalta kiinteä toimipaikka , sen on ilmoittauduttava arvonlisäverovelvollisten rekisteriin ja maksettava myynneistään arvonlisäveroa Suomeen. Työntekijän työskentely ulkomailla voi muodostaa kiinteän toimipaikan suomalaiselle työnantajayritykselle, vaikka henkilö olisi ainut yrityksen työntekijä kyseisessä maassa. OECD:n BEPS-projektista johtuen. Mikäli kiinteän toimipaikan katsotaan muodostuvan yleissäännön perusteella, ei ole lähtökohtaista tarvetta tutkia edustajalausekkeen soveltumista.


Jos kuitenkin on todettavissa, että kiinteä toimipaikka ei tule muodostumaan yleissäännön nojalla, tulisi epäitsenäisen edustajan normiston soveltuminen selvittää. Nopeasti Juha lähti, kollega Heikki Kinnunen sanoo. He tapasivat viimeisen kerran joulukuussa, jolloin Juha Muje oli niin kuin ennenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit