torstai 28. joulukuuta 2017

Vakituisen työsuhteen irtisanominen

Kun työnantaja irtisanoo työsuhteen , hän sanoo, että työntekijän työ loppuu. Työnantajan on aina perusteltava irtisanominen. Työnantaja voi irtisanoa työsuhteen vain asiallisen ja painavan syyn takia. Lain mukaan syyt voivat olla lähtöisin työntekijästä tai tuotannollisista ja taloudellisista syistä. Työsopimuksen purkamiseen työnantajalla on oikeus vain erittäin painavasta syystä, esimerkiksi jos työntekijä on välinpitämättömyyttään vaarantanut vakavasti työturvallisuuden.


Toistaiseksi voimassa oleva työsopimus päättyy usein vain irtisanomisen ja vain harvoin työsuhteen purkamisen kautta. Työsopimusta ei voi irtisanoa tai purkaa ilman laissa hyväksyttyä syytä. Työsopimuksesi voi olla myös määräaikainen, mutta silloin siinä on mainittava määräaikaisuuden syy ja työsuhteen kesto. Valmennus tai koulutus on järjestettävä irtisanomisajan päättymisen jälkeen kahden kuukauden kuluessa. Painavasta syystä valmennus tai koulutus saadaan toteuttaa myöhemminkin.


Valmennuksen tai koulutuksen toteutumisaika tai arvioitu aika on kuitenkin oltava työntekijän tiedossa työsuhteen päättymishetkellä. Irtisanominen on tällöin mahdollista vain, jos moitittava menettely toistuu. Tuotannolliset ja taloudelliset syyt. Taloudelliset ja tuotannolliset irtisanomisperusteet.


Työnantaja saa irtisanoa työsopimuksen silloin, kun tarjolla oleva työ on taloudellisista, tuotannollisista tai työnantajan toiminnan uudelleenjärjestelyistä johtuvista syistä vähentynyt olennaisesti ja pysyvästi. Irtisanomista ei kuitenkaan saa toimittaa matkapuhelimeen tekstiviestinä, koska viesti saatetaan poistaa teleoperaattorin sanomanvälityskeskuksesta ennen kuin vastaanottaja on ehtinyt sen lukea. Kirjeitse tai sähköisesti lähetetty irtisanominen katsotaan toimitetuksi seitsemäntenä päivänä siitä, kun ilmoitus on lähetetty.


Lopputili pitää maksaa viimeisenä työpäivänä, ellei ole sovittu toisin. Edellä oleva ilmoitus on tänään annettu tiedoksi. Määräaikainen työsopimus päättyy määräajan päättyessä tai sovitun työn valmistuessa.


Tässä vaiheessa on vielä hyvä todeta, että Suomessa työsuhdetta ei voida oikeudessa tuomita jatkettavaksi. Työsuhde voi päättyä monesta eri syystä. Myös irtisanomisperusteiden vastaisesti tehty irtisanominen on pätevä, ja se aiheuttaa työsuhteen lakkaamisen.


Näissä tilanteissa kuitenkin irtisanomissääntöjä rikkonut osapuoli on vahingonkorvausvelvollinen. Mikäli työntekijä haluaa pitää vuosilomaa ennen työsuhteen päättymistä, on asiasta sovittava työnantajan kanssa. Lomakorvaus ja lomaraha.


Työntekijällä ei ole oikeutta määrätä vuosiloman ajankohtaa. Kun työsuhde on irtisanomisen johdosta päättynyt, vuosilomaa ei voida enää antaa. Joskus työsuhteen voi myös purkaa. Se tarkoittaa, että silloin ei ole irtisanomisaikaa vaan työ loppuu heti. Purkamiseen täytyy olla erittäin hyvä syy.


Syyn pitää olla niin vakava, että työnantaja ei enää voi luottaa työntekijään. Kumpikaan osapuoli ei voi irtisanoa määräaikaista työsopimusta, ellei irtisanomisen mahdollisuudesta ole erikseen työsopimuksessa sovittu. TYÖSUHTEEN PÄÄTTÄMINEN TIEDOKSIANTO.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit