torstai 7. joulukuuta 2017

Henkilötunnus väärinkäyttö

Henkilötunnus on valtion antama, ihmisen yksilöivä tunniste. Kun rikollinen käyttää toisen ihmisen henkilötunnusta huijaukseen, virheeseen syyllistyy huijattu yritys. Voit halutessasi katkaista verkkoyhteyden ennen lomakkeen käyttöä. Halutessasi jätä loppuosa eli viimeistä merkkiä antamatta. Silloin saat vähemmän tietoa.


Pelkän henkilötunnuksen antaminen ei ole tietoturvariski, vaikka tunnus joutuisikin ulkopuolisille: väärinkäyttö ei onnistu ilman nimi- tai muita henkilötietoja. Henkilötietojen väärinkäyttö on päivittäistä – varovainen repii mainospostinkin. Paperinkeräykseen laitettava mainosposti kannattaa tuhota osoitetietojen kohdalta tarkkaan.


Myös ne voivat riittää siihen, että nimelläsi tilataan tavaraa ilman suostumustasi. Mitä teen jos henkilötunnus on vuotanut? Kuka nyt juuri minun tietoja käyttäisi? Keinotekoinen henkilötunnus eli keinotunnus on henkilötunnus , jonka loppuosa alkaa numerolla 9. Keinotunnusta tarvitaan, jos henkilöllä ei ole virallista henkilötunnusta tai tunnus ei ole tiedossa. Oikean henkilötunnuksen yksilönumero vaihtelee välillä 002–899.


Jos suomalaista henkilötunnusta ei ole, ilmoitetaan syntymäaika. Ulkomailla asuvista henkilöistä ilmoitetaan kotikunnan sijasta kotiosoite. Lisäksi kaupparekisteriin ilmoitetaan henkilötietona esimerkiksi rooli yrityksessä, kuten hallituksen jäsen ja toimitusjohtaja. Lisäksi henkilötunnus on kirjattuna monen verkkopalvelun asiakastietoihin, joihin pääsee kirjautumaan esimerkiksi kanta-asiakaskortista löytyvällä asiakasnumerolla.


Lauantaina Kouvolan Sanomat (siirryt toiseen palveluun) uutisoi naisesta, jonka nimellä identiteettivaras oli muun muassa kirjautunut synnytyssairaalaan. Tietoturvaloukkaukset Mikä on henkilötietojen tietoturvaloukkaus? Y-tunnuksen hankkiminen kuuluu myös hankkeen palvelupakettiin. Syitä voivat olla esimerkiksi todistajansuojeluohjelma, vainoamisen ja uhkailun kohteeksi joutuminen ja henkilötunnuksen jatkuva väärinkäyttö. Virka-aseman väärinkäyttämisestä säädetään rikoslaissa.


Sen lisäksi, mitä henkilötunnuksen käsittelystä ja momentissa säädetään, henkilötunnuksen saa luovuttaa osoitetietojen päivittämiseksi tai moninkertaisten postilähetysten välttämiseksi suoritettavaa tietojenkäsittelyä varten, jos henkilötunnus jo on luovutuksensaajan käytettävissä. Tietosuojavaltuutetun toimisto valvoo henkilötietojen käsittelyn lainmukaisuutta ja ihmisten tietosuojaoikeuksien toteutumista. Reijo Aarnio on toiminut tietosuojavaltuutettuna 1. Vaihtamiseen pitää olla painavat syyt. Asiakas kuitenkin on tosiaan sitoutunut palauttamaan kortin pankin vaatimuksesta ja jos kauppa toimii pankin antamien ohjeiden mukaan, kyse on nimenomaan siitä, että kortti otetaan pankin vaatimuksesta pois.


Suojausmerkintää voi hakea vapaamuotoisella kirjeellä, josta käy ilmi hakijan nimi, osoite ja henkilötunnus. Hakemus allekirjoitetaan omakätisesti. Postin Osoitepalveluiden yhteystiedot pyynnön lähettämiseksi löytyvät täältä. Kun merkintä on tehty Postin osoitetietojärjestelmään saat siitä vahvistuskirjeen.


Pyyntöön mukaan tulee liittää henkilötunnus , kotiosoite, omakätinen allekirjoitus ja nimenselvennys sekä selkeä kopio henkilöllisyystodistuksesta, jossa on allekirjoitus. Mikäli haluat vastauksen sähköpostitse, muista liittää pyyntöön voimassa oleva sähköpostiosoitteesi. Identiteettitiedot ovat henkilötietoja, tunnistamistietoja tai muuta vastaavaa yksilöivää tietoa, joita yhdessä muiden saatavilla olevien tietojen kanssa voidaan käyttää esim. Niitä ovat esimerkiksi henkilötunnus , eri palvelujen käyttäjätunnukset ja pääsykoodit, pankkitunnukset tai IP-osoite.


Voimme luovuttaa yhteystietoja voimassaolevan lainsäädännön velvoittamissa rajoissa yhteistyökumppaneillemme. Oma luottokielto: Suojaa luottotietosi petosten varalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit