keskiviikko 6. joulukuuta 2017

Yksityisotto osakeyhtiö

Yksityinen elinkeinonharjoittaja eli toiminimiyrittäjä ei ole itsenäinen verovelvollinen samaan tapaan kuin esimerkiksi osakeyhtiö. Tämä tarkoittaa sitä, että kun tienaat jotain toiminimelläsi, nämä rahat ovat samalla sinun henkilökohtaisia varojasi – toiminimi olet sinä itse. Yksityisotot eivät ole mahdollisia osakeyhtiössä. Yrittäjä voi saada yhtiöstä varoja itselleen palkkana tai osinkona.


Palkka on osakkaalle verotettavaa ansiotuloa ja yhtiölle puolestaan verotuksessa vähennyskelpoinen meno. Merkittävä ero yksityisen elinkeinonharjoittajan ja osakeyhtiön välillä on se, että osakeyhtiö on erillinen oikeushenkilö. Joskus yrittäjälle harmaita hiuksia tuottaa kysymykset rahan liikuttamisesta oman tilin ja yrityksen tilin välillä.


Osakeyhtiö koostuu osakkeista, joiden mukaan yhtiön omistus jakaantuu. Sen sijaan hän tekee yksityisottoja. Toiminimiyrittäjä saa tehdä yksityisottoja niin usein kuin haluaa. Avoimen ja kommandiittiyhtiön verotus ja voitonjako.


Henkilöyhtiön tulos jaetaan yhtiömiesten tulona verotettavaksi niiden osuuksien mukaan, jotka heillä on henkilöyhtiön tuloon (ns. suora osakasverotus). Elinkeinonharjoittajan verotus. Yritystulon jakaminen ansio- ja pääomatuloon.


Tavaranäytteenä tai tavanomaisena mainoslahjana annetut luovutukset ovat verottomia. Vähäinen oma käyttö on verotonta. Tavaran tai palvelun omaan käyttöön ottamisesta ei mene veroa, jos yrittäjä ottaa vähäisen määrän tavaroita ja palveluita omaan tai perheensä yksityiseen kulutukseen. Monelle yrittäjälle on varsinkin yritystoiminnan alkuvaiheessa helpompaa toimia toiminimellä. Ja kyllähän se on aivan totta, että toiminimi on simppelimpi, kun rahavirta on pientä ja epäsäännöllistä.


Tämän simppeliyden suurin taustavaikuttaja on sellainen promoottori kuin yksityisotto. Tämä tarkoittaa, että kun tienaat jotain toiminimelläsi, nämä rahat ovat sinun henkilökohtaisia varojasi - toiminimi olet sinä itse. Pääomatuloa on määrä, joka vastaa tuottoa osakkaan osuudelle nettovarallisuudesta, johon on lisätty verovuoden päättymistä edeltäneiden kuukauden aikana maksetuista palkoista. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Kommandiittiyhtiön tilikausi määrittää sen verovuoden jolloin tulo-osuus yhtiöstä verotetaan yhtiömiehen tulona.


Osakasta verotetaan siis sen verovuoden mukaisesti, jonka aikana kommandiittiyhtiön tilikausi päättyy. Yrityksen lopettaminen – vertailussa toiminimi ja osakeyhtiö Miten yritys lopetetaan? Yrittämiseen liittyvien riskien punnitseminen ja vastoinkäymisiin varautuminen on asia, jota jokaisen aloittelevan yrittäjän tulisi käydä mielessään läpi. Tämän kirjoituksen tarkoitus on kertoa sinulle kommandiittiyhtiöstä ja sen perustamisesta mahdollisimman maanläheisesti ja ymmärrettävästi.


Tyypillistä on myös yhtiömuodon vaihtaminen eli toiminimi lopetetaan ja tilalle perustetaan osakeyhtiö. Yksinkertaisimmillaan yritystoiminnan lopettamisen voi kiteyttää siihen, että yritys on hoitanut kaikki sitoumuksensa. Asiantuntijat antavat kahdeksan käytännön vinkkiä siihen, mitä on hyvä ottaa huomioon. Kirjautumiseen tarvitset henkilökohtaisen Otavamedia-tilin, jonka tunnuksilla pääset kirjautumaan palveluun.


Otavamedia-tilin tunnuksilla voit käyttää kaikkia Otavamedian digipalveluita sekä tarkastella yhteys- ja tilaustietojasi Otavamedia. Tietopaketti toiminimen verotuksesta: mitä kuluja voi vähentää verotuksesta? Miten arvonlisävero tilitetään ja mikä on alv-huojennus? Entä onko verotettava tulo pääomatuloa vai ansiotuloa?


Kerromme myös siitä miten tulos lasketaan ja voiko yrittäjä maksaa itselleen tai perheelleen palkkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit