torstai 7. joulukuuta 2017

Franchising maksut

Yksi franchising -antajan perusvelvoitteita mm. Franchising -ottaja suorittaa franchising -antajalle ns. Minkälaisen ja kuinka perusteellisen koulutuksen yrittäjät saavat? Liikkeen perustaminen Minkälaista tukea franchising -antaja antaa yrittäjälle uutta pistettä avattaessa?


Varsinaiseksi jäseneksi yritys voi hakea oltuaan vähintään yhden vuoden ehdokasjäsen.

Lisäksi yrittäjä maksaa franchising -antajalle maksuja, kuten kiinteän liittymismaksun sekä erilaisia jatkuvia maksuja, mm. Maksut voivat olla sidotut liikevaihtoon. Toimitusjohtajan mukaan Opteamin ketju- ja markkinointimaksut ovat niin ikään maltilliset. Yleensä franchising -alalla maksut vaihtelevat 5-prosentin välillä liikevaihdosta. Koulutamme yrittäjiämme jatkuvasti ja meillä on muun muassa yrittäjäpäivät neljä kertaa vuodessa.


Muistakaa, että liikevaihto voi olla vaikka yli miljoonan euron, mutta kate ja siitä tehtävä tulos voi olla vaikka miinusmerkkinen! Ei liikevaihto kerro kaikkea. R-kauppiaana kaksi vuotta ja liikevaihto melkoinen (n. milj. €) , mutta fanchisingmaksut (otetaan myynnistä ei katteista) ym muut maksut syövät paljon,.

Sitä paitsi hoksottimet eivät aina ole hyväksi franchisetoimintaan mukaan tuleville. Siinä voi helposti siirtyä harkitsemaan jotain muuta yrittämismuotoa. Oli ketjun sopimus tarkistettu tai ei, on jokaisen franchisingyrittäjäksi aikovan tärkeä käydä läpi sopimus franchisingasiantuntijan kanssa ennen sopimuksen allekirjoittamista. Tekemällä sopimuksen hän pääsee franchisingketjun jäseneksi ja saa käyttöönsä valmiiksi kehitetyn, markkinoilla jo testatun ja menestyneen liiketoimintamallin eli konseptin. Lausunnoissa rajanvetona on pidetty vain sitä, ovatko liittymismaksut palautuskelpoisia vai eivät, sen sijaan siirtokelpoisuuteen ei ole kiinnitetty huomiota.


Elinkeinoverolain (EVL) 6. Vastaavasti tällainen liittymismaksu ei ole maksajalle vähennyskelpoista menoa (EVL § kohta). Yritykset eivät ole missään omistussuhteessa toisiinsa nähden. Näin ollen molemmat nauttivat omista voitoistaan- ja tappioistaan. Selvitä siis tarvittaessa vaikka asiantuntijan avulla, mitä franchising-maksut sisältävät ja mitä ne eivät sisällä sekä mitä vastuita ja velvollisuuksia kyseisen ketjun yrittäjyyteen liittyy. Vaikka puitteet tulevat annettuna, menestys luodaan omalla työllä.


Specsavers-yhtymä on brittiläisessä perheomistuksessa oleva yritys. Suomalaiset Specsavers Optikko-liikkeistä suurin osa on suomalaisten paikallisyrittäjien omistuksessa ketjun franchising -liiketoimintamallin mukaisesti. Voit lukea lisää Specsaversista tästä linkistä.


Burger King ansaitsee prosenttia rojalteja myynnistä verrattuna perinteisempään : iin. Edullinen - Tämä on superketjujen halvin kallis ja vaikka se voi silti päästä korkeisiin numeroihin, ystävällinen Burger King tekee sinusta ainakin tuntuu, että sinulla on siihen varaa. Se soveltuu hyvin esimerkiksi aloittavalle yrittävälle, sillä liikeidea on todettu toimivaksi ja ketju tarjoaa tukea moniin yrittäjyyden haasteisiin.

Ra-vintola-alalla useat ketjut toimivat franchising -periaatteella ja heillä on lukuisia yrittäjiä ketjun toimipisteissä. A Oy kuuluu valtakunnalliseen B kiinteistövälitysketjuun ja toimii franchising -periaatteen mukaisesti. Yhtiö on suunnitellut ulkoistavansa osittain kiinteistövälitystoimintansa itsenäisen ammatinharjoittajan C:n hoidettavaksi.


S-Pankki on S-ryhmän oma pankki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit