torstai 21. joulukuuta 2017

Terassin rakentaminen mökille lupa

Meillä viihtyvät niin perheet kuin vanhukset. Kunnassa on uima-allas ja keilarata. Tontit ovat suuria ja porvoonjokimaisema lumoaa. Löydä sinäkin onnesi Pukkilasta!


Mitä omalla pihalla saa rakentaa ilman lupaa?

Palju ja leikkimökki käy, terassin kate ei. Oma piha ja talo ei läheskään aina tarkoita, että voisit tehdä pihallasi mitä vain. Todella moni asia vaatii luvan tai ainakin ilmoituksen kunnan rakennusvalvontaan. Ennen rakennusprojektin aloittamista on kuitenkin hyvä varmistaa, tarvitseeko rakennelmaa varten hakea kaupungilta lupa.


Kattamattoman matalan terassin , alle viiden neliön erillisellä katoksella varustetun terassin , alle viiden neliön kokoisen kevyen kasvihuoneen, vajan tai leikkimökin saa rakentaa ilman erillistä lupaa, jos rakennelma. Kaiteen korkeus on oltava metri ja kaide on varustettava suojaosalla, mikäli putoamiskorkeus on yli cm. Suojaosan tarkoitus on estää leikkivien pikkulasten putoaminen kaiteen käsijohteen alapuolelta.


Sellaiset pihamaan rakenteet ja laitteet, jotka eivät edellytä lupa - tai ilmoitusmenettelyä, on kuitenkin rakennettava säädösten ja määräysten mukaiselle etäisyydelle naapurin rajasta ja rakennuksista, niiden on sopeuduttava ympäristöön eikä niistä saa aiheutua naapurille kohtuutonta haittaa.

Teksti Kyösti Suolanen Piirros Leif Qvist Muutokset talossa tai tontilla vaikuttavat usein ympäristöön ja sen kehittymiseen. Ne koskettavat oman perheen lisäksi muitakin lähialueen asukkaita, erityisesti mahdollisia rajanaapureita. Uuden rakennuksen tai julkisivumuutoksen pitää sopia jo rakennettuun maisemaan. Rakennuttajan on otettava huomioon monen eri tahon intressit ja pyrittävä. Lasitusten tulee olla puitteettomia, kirkkaita ja avattavia.


Katetun terassirakenteen syvyys tulee jäädä alle m. Lue ja selvitä, kuinka paljon sinun terassin rakentaminen maksaa. Kuinka paljon maksaa terassin rakentaminen , terassin perustus tai katetun terassin rakentaminen ? Esimerkiksi näin: Jos mökin kerrosala on enintään neliötä, rantaviivaan on oltava vähintään metriä. Vain metrin päähän rannasta saa rakentaa aitan, avoimen katetun neliön terassin tai rantasaunan, kun kerrosala on enintään neliötä. Routimattoman maan perustukseksi riittää pilariharkkoperustus.


Katso Meidän Talon selkeät ohjeet ja rakenna terassi itse! Joissain paikoissa myös koolla on väliä, pienen saa rakentaa, isoa ei ilman lupaa (esim. joissain neliötä on se raja). Sehän pitää käyttää hyväkseen mahdollisimman hyvin.


Alkuun tietenkin pitää kysyä rajanaapurilta lupa , onnistuuko terassin rakentaminen kiinni rajaan. Nyrkkisääntönä on, että saat rakentaa kyhäelmän rajasta mitattuna omalle.

Jos tarkoitus on rakentaa kesällä, aloita hankkeen valmistelu edellisenä syksynä, hae lupaa talvella jolloin rakentaminen voidaan aloittaa lumien sulaessa. Parhaat lupahakemukset tulevat hakijoilta jotka luottavat ammattisuunnittelijaansa ja antavat hänen hoitaa lupaprosessin heidän puolestaan. Uuden terassin rakentaminen mökille tai vanhan terassin korjaaminen on kohtuullisen iso työprojekti useimmalle, vaikka kätevät kädet ja oikeat työkalut omaisikin. Suunnitteletko suurempaa terassia?


Katso tästä oppaamme terassin mitoitukseen. Sen avulla voit suunnitella terassisi mitat ja tukirakenteet. Näin varmistat, että terassista tulee tukeva. Ohje auttaa sinua laskemaan terassirungossa tarvittavien tukipalkkien ja perustusten määrät, sekä niiden etäisyydet toisistaan.


Hintaa yksinkertaiselle pihaterassille tulee n. Vertaile niitä hintoja! Lumon hoitaa lupa -asiat lasiterassia varten puolestasi. Tavanomaiset terassilasitukset olemassa olevaan rakennukseen käsitellään yleensä joko toimenpidelupana tai -ilmoituksena.


Jos kyseessä on kokonaan uusi terassi, jossa toteutetaan kantavia rakenteita, voi lupa olla joko toimenpide- tai rakennuslupa. Se joutuu kestämään 30-asteiset hellepäivät, rankat sateet ja lumen sekä jään. Keväisin lumen alta paljastuva terassi voi talven kovien olosuhteiden jälkeen olla melko lohduton näky. Puuterassi saattaa olla kauttaaltaan vihreän levän peitossa tai muuten vain kärsinyt.


Näin saat terassilasitusprojektin aluilleen Tiesitkö, että lasitetun terassin ei tarvitse olla pelkästään omakotitaloasumisen luksusta? Terassi joutuu koville ympäri vuoden. Lasitettu terassi tuo lisää viihtyvyyttä ja asumismukavuutta myös rivitaloasuntoon tai mökille. Mutta miten lähteä liikkeelle, kun haaveissa on terassilasitus?


Smilen asiakkailla on paljon avoimia mielenkiintoisia töitä tarjolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit