keskiviikko 6. joulukuuta 2017

Pts suunnitelma pohja

Taloyhtiössä tuleviin korjauksiin tulee varautua ja valmistautua hyvissä ajoin niin teknisesti kuin taloudellisesti. Se toimii pohjana taloyhtiön kunnossapitotarveselvitykselle. Taloyhtiön rakenteiden ja järjestelmien kuntoarvio korjaustarpeiden määrittämiseksi. Kunnossapitoselvitys, korjausohjelma, PTS , kunnossapitosuunnitelma - Yksi ja sama asia?


Asunto-osakeyhtiölain mukaan varsinaisessa yhtiökokouksessa on esitettävä hallituksen kirjallinen selvitys tarpeesta sellaiseen yhtiön rakennusten ja kiinteistöjen kunnossapitoon yhtiökokousta seuraavan viiden vuoden aikana, joka vaikuttaa olennaisesti osakehuoneiston käyttämiseen. PTS päivitetään vuosittain. Oikea ajankohta PTS :n läpikäymiselle on varhain syksyllä. Silloin tulevan vuoden korjaushankkeiden valmisteluille jää riittävästi aikaa.


Erityistä huomiota kiinnitetään ensimmäisten 1–vuoden korjaustarvesuunnitelmiin ja niiden paikkansapitävyyteen. Kunnossapitosuunnitelmaehdotus ( PTS ) on kuntoarvion laatijan te-kemä suunnitelmaehdotus, jota tarvittaessa täydennetään kuntotutki-musten tuloksilla. Korjaussuunnitelmasta PTS -suunnitelmaksi.


Rakenneosien korjaustarpeen ajoittaminen kannattaa toteuttaa kuntoarvion avulla. Isännöitsijän vastaus oli että pts suunnitelma ei ole pakollinen vaan suositeltava, ja että yhtiöllämme on olemassa hallituksen 5v suunnitelma. Em suunnitelma ei kuitenkaan perustu mihinkään tutkimukseen tai kuntoarvioon vaan se on vaan suunnitelma jossa hallitus on päättänyt mitä seuraavan 5v aikana korjataan. Ammattilaisella teetetty PTS - suunnitelma on yleisesti laadittu 5–vuodelle.


Taloyhtiön hallituksella on lakisääteinen velvollisuus laatia taloyhtiölle pitkän ajan korjaussuunnitelma. Asunto-osakeyhtiölain mukaan taloyhtiön on varsinaisessa yhtiökokouksessa käsiteltävä hallituksen kirjallinen selvitys seuraavien viiden vuoden aikana kiinteistöön kohdistuvasta kunnossapitotarpeesta. PTS :n tai korjaustarveselvityksen voi laatia taloyhtiön hallitus, isännöitsijä tai asiantuntija. PTS , eli pitkän tähtäimen suunnitelma on monille taloyhtiöille pakollinen paha, koska se on jossain muodossa nykyään pakko laatia. Lomake on ostettavissa ja täytettävissä myös sähköise.


Suunnittelukulut eivät sisälly arviohintoihin. PTS on olennainen osa kiinteistön kunnossapidon ja korjausrakentamisen suunnittelua ja hallintastrategiaa. PTS -taulukon lisäksi tavoitteena ollut toimintamallin luominen onnistui myös ja PTS -taulukon tueksi saatiin kolme toimintamallia korjausten kiireellisyyden mukaan. Kohteen julkisivuja, piharakenteita ja piha-alueita käsittelevät osiot on käsitelty molemmille asunnoille yhteisissä kohdissa.


Tämän vuoksi WSP Finland Oy, VTS, Tampereen kaupunkiympäristön kehittäminen, Taitokaari Oy ja Arkkitehtitoimisto Neva Oy kytkettiin yhteiseen suunnitteluprosessiin. Kiinteistön kunnossapitotutkimuksen pohjalta laadittu rakennustekniikan tekninen PTS - suunnitelma vuodelle, kustannusarvioineen, on nähtävissä liitteessä 2. On tärkeää, että taloyhtiössä kiinnitetään huomiota yhtiön elinkaaren. Kunnossapitopalvelu sisältää vuosittain asiantuntijan laatimat muokattavat pohjat asunto-osakeyhtiölain mukaisiin hallitusten kunnossapitotarveselvityksiin. Kiinteistön korjaustarpeiden arviointi käynnistyy PTS :n päivityksellä, mahdollisilla osakaskyselyillä ja kuntotutkimuksilla.


Kuntoarvio ja PTS antavat taloyhtiön. Vuoden viimeinen neljännes Osakkaita on hyvä tiedottaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa taloyhtiön taloudellisesta tilanteesta ja mahdollisen ylimääräisen vastikkeen keräystarpeesta. Huoltokirjan luovutuksen yhteydessä siirtyy myös vastuu huoltokirjan mukaisen hoidon ja huollon käynnistämisestä ja ylläpitämisestä sekä huoltokirjan käytöstä ja ylläpidosta kiinteistön-omistajalle ja ylläpito-organisaatiolle. Täytettävät lomakkeet.


Sopimuslomake Net -palvelussa voi esikatsella täytettäviä lomakkeita veloituksetta. Lomakkeen tallentaminen edellyttää rekisteröitymistä palveluun. Asunto-osakeyhtiö on osakeyhtiö, jonka yhtiöjärjestyksessä määrätty tarkoitus on omistaa ja hallita vähintään yhtä sellaista rakennusta tai sen osaa, jossa olevan huoneiston tai huoneistojen yhteenlasketusta lattiapinta-alasta yli puolet on yhtiöjärjestyksessä määrätty osakkeenomistajien hallinnassa oleviksi asuinhuoneistoiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit