keskiviikko 20. joulukuuta 2017

Koeaika äitiysloma

Jos työntekijä on koeaikana ollut työkyvyttömyyden tai perhevapaan vuoksi poissa työstä, työnantajalla on oikeus pidentää koeaikaa kuukaudella kutakin työkyvyttömyys- tai perhevapaajaksoihin sisältyvää kalenteripäivää kohden. Katsotaan näitä seuraavaksi. Voit myös katsoa lisää vaihtoehtoja sivuston arkistoista.


Irtisanomisaika koeajalla. Työsopimukseen voidaan kirjata koeaika tai siitä voidaan sopia suullisesti. Kun olet sen 6kk tehnyt töitä. Siis koeaika on aikaa jolloin olet koeajalla :D Jos näytät kyntesi niin saat työpaikan, jos et, saat monoa perseeseen (älä ajattele seksuaalisesti.) Et sinä kynsiäsi näytä äitiyslomalla vaan siellä sorvin ääressä.


Useissa PAMin työehtosopimuksissa se on enintään kuukautta. Sipilän hallitus teki työsopimuslakiin muutoksen, joka pidensi koeajan enimmäispituutta kuukauteen ja sen mukaisesti joillain PAMin aloilla noudatetaan sitä. Koeaika ei kuitenkaan voi määräaikaisissa työsuhteissa olla enempää kuin puolet työsuhteen pituudesta. Kela tukee lapsiperheitä useilla etuuksilla. Pikaoppaan avulla saat selkeän kuvan, mitkä etuudet ovat sinulle ajankohtaisia.


Perhe-etuudet ja hakuohjeet on listattu tiiviisti aikajärjestykseen. Työntekijällä on työsopimuslain mukaan oikeus saada vapaaksi aika, jolta hän voi saada äitiys-, erityisäitiys-, isyys- tai vanhempainrahaa. Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta noudatetaan työntekijöihin, jotka tekevät töitä sosiaalialan palveluyksiköissä.


Työehtosopimus on yleissitova, joten myös järjestäytymättömät alalla toimivat työnantajat ovat velvollisia noudattamaan sen määräyksiä. Olin sairauslomalla työtapaturman takia 1päivää, sen jälkeen pävää osapalkkasairauslomalla kesä-heinäkuussa. Heinäkuussa olin osapalkkasairauslomalla päivää ja päivää. Alle kuukauden määräaikaisessa työsuhteessa koeaika saa olla enintään puolet työsopimuksen kestosta.


Toistaiseksi voimassa oleva työsopimus on ensisijainen työsopimuksen muoto. Määräaikainen työsopimus saadaan tehdä vain silloin, kun siihen on perusteltu syy kuten työn luonne, sijaisuus tai muu näihin verrattava sekä muu yrityksen toimintaan tai tehtävään työhön liittyvä peruste. Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ry. Työnantaja, jonka on noudatettava työehtosopimusta työsopimuslain luvun §:n nojalla, ja työehtosopimuksessa tarkoitettu luottamusmies tai, jollei tällaista ole valittu, työsopimuslain luvun §:ssä tarkoitettu luottamusvaltuutettu tai muu henkilöstön valtuuttama edustaja tai, jollei tällaista ole valittu, henkilöstö tai henkilöstöryhmä yhdessä, voivat sopia. Avainta sopii toimialallaan noudatettavat ala- ja jäsenyhteisökohtaiset työehtosopimukset.


Sopijaosapuolina Avaintan työehtosopimuksessa ovat Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry, Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto JYTY ry, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry, Opetusalan ammattijärjestö OAJ ry ja Tekniikka ja terveys KTN ry. Työantaja ei kuitenkaan voi äitiysvapaan aikana palkata määräaikaista sijaista pidemmäksi aikaa kuin äitiysloma kestää. Kahdeksaa kuukautta lyhyemmässä määräaikaisessa työsuhteessa koeaika saa olla enintään puolet työsopimuksen kestosta. Työnantaja ja työntekijä voivat sopia työnteon aloittamisesta alkavasta, enintään kuuden kuukauden pituisesta koeajasta. Koeaikana sopimus voidaan puolin ja toisin purkaa päättymään ilman.


Työnantajalla on velvollisuus järjestää ehkäisevä työterveyshuolto työsopimus- ja virkasuhteessa oleville työntekijöilleen. Lisäksi työnantaja voi järjestää yleislääkäritasoista sairaanhoitoa. Työnantaja voi hankkia työterveyshuollon palvelut esimerkiksi terveyskeskuksesta tai yksityiseltä lääkärikeskukselta. Palvelujen laajuuden ja sisällön voi tarkistaa.


KT Kuntatyönantajat on työnantajakeskusjärjestö, joka edustaa kuntia ja kuntayhtymiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit