perjantai 1. kesäkuuta 2018

Työmarkkinatuki puolison tulot

Työmarkkinatuessa on päivän omavastuuaika. Tuen saamiseen ja määrään vaikuttavat hakijan tulojen lisäksi hakijan ikä, huollettavien tai samassa taloudessa asuvien puolison lasten määrä ja joskus myös vanhempien tulot. Puolison tulojen vaikutus työmarkkinatukeen poistuu ensi vuoden alussa. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan puolison tulojen vaikutuksen poistuminen korostaa etuuksien yksilökohtaisuutta ja purkaa työttömyysturvaan liittyviä kannustinongelmia. Jos tuet on aiemmin kokonaan hylätty puolison tulojen takia, kannattaisi uusi hakemus tehdä mieluiten jo joulukuun puolella, neuvotaan Kelasta.


Ainoastaan puolison saama kotihoidon tuki voidaan vähentää siitä, jos puoliso ei itse hoida lasta. Sijoituksista tulisi ilmoittaa työttömyysajanilmoituksessa niin niiden vaikutus työmarkkinatukeen voidaan tutkia tarkemmin. Tuen suuruuteen vaikuttavat omat tulosi esimerkiksi osa-aikatyöstä sekä vanhempiesi tulot , jos asut heidän kanssaan. Naimisissa olevien työttömyysturvan ulkopuolelle jääneiden työttömien toimeentulo oli siten aviopuolison elatusvelvollisuuden varassa. Näitä ovat paitsi ansiotulot myös pääomatulot ja tietyt sosiaalietuudet.


Puolison ansio- tai pääomatuloilla ei ole vaikutusta sinun työttömyysetuuteesi. Ei ole merkitystä myöskään sillä onko maksussa Kelan työmarkkinatuki vai peruspäiväraha. Asiasta on syntynyt yksimielisyys sosiaaliturvan remonttia valmistelevassa Sata-komiteassa. Myös vanhempien tulojen vaikutus on pohdinnassa, kertoo valtiosihteeri Terttu Savolainen (kesk.) sosiaali- ja terveysministeriöstä. Jos puolison tulot ovat estäneet työmarkkinatuen saamisen, Kela kehottaa tekemään uuden hakemuksen jo joulukuun puolella.


Vierailija: Vaikuttaako puolison tulot työmarkkinatukeen jos työssäoloehto täyttyy? Niiltä työttömiltä työnhakijoilta, joilta työmarkkinatuki tai kotoutumistuki on hylätty puolison tulojen vuoksi tai eivät ole sitä edes. Jos vaikuttaa, niin pitää kait muuttaa erilleen. Jos työssäoloehto täyttyy saat peruspäivärahaa et työmarkkinatukea. Omat ja puolison momentissa tarkoitetut tulot vahvistetaan käyttäen hyväksi verotuksessa todettuja tuloja.


Nyt puolison tulojen vaikutus työttömän saamaan työmarkkinatukeen on jälleen noussut tapetille, kun joukko suomalaisia vaikuttajia on julkaissut kannanoton puolison tulot huomioivan tarveharkinnan poistamiseksi työmarkkinatuesta. Uusi työttömyyskorvauksen peruspäivärahan osittain korvaava työmarkkinatuki otetaan käyttöön vuoden alusta. Sillon kaikki 5euroa kuukaudessa ylittävä puolison tienesti vähentää 2euron kokoista työmarkkinatukea. Hän joutuu elämään vaimonsa palkalla. Työllistymisesi on päätoimista, jos yritystoimintasi tai oman työsi vaatima työmäärä on niin suuri, että et voi vastaanottaa kokoaikatyötä.


Ratkaisevaa päätoimisuuden arvioinnissa on vain toiminnan vaatima työmäärä, ei yritystoiminnasta tai omasta työstä saatavat tulot tai voitto. Tutkimuksen kohteena on tarveharkinta puolison tulojen perusteella Suomen työttömyysturvassa. Tarveharkintaisia työttömyysetuuksia ovat työmarkkinatuki ja kotoutumistuki, joita saa noin puolet työttömyysturvan saajista. Toinen puoli työttömistä saa työttömyyspäivärahaa, johon puolison tulot eivät vaikuta. Työttömän peruspäiväraha ja työmarkkinatuki nousevat vuodenvaihteessa noin euroon.


Samanaikaisesti asumistuen tulorajoja nostetaan 1eurolla, joten täyttä peruspäivärahaa saava yksineläjä saa vastedeskin tulojensa puolesta täyttä asumistukea. Myös kansaneläke on pienempi avo- tai avioliitossa sekä rekisteröityneessä parisuhteessa elävillä. Mitä karenssi tarkoittaa?


Karenssi tarkoittaa, että työnhakija menettää työttömyysetuuden määräaikaisesti, koska on menetellyt työvoimapoliittisesti moitittavalla tavalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit