maanantai 4. kesäkuuta 2018

Kauppalaki yksityisten välinen kauppa

Vastaus ebstek Myin puhelimen joka oli täysin toimiva ja vastasi myynti-ilmoitusta. Myyjä nouti puhelimen ja testasi paikanpäällä ja hyväksyi sen ja maksoi. Nyt kaksi päivää myöhemmin valittaa jos jonkinmoisesta. Ostaja ei saa virheen vuoksi purkaa kauppaa, ellei hän ilmoita purkamisesta myyjälle kohtuullisessa ajassa siitä, kun hän on havainnut virheen tai hänen olisi pitänyt se havaita, taikka sen ajan päättymisestä, joka myyjällä saattaa §:n mukaan olla käytettävissään virheen korjaamista tai uutta toimitusta varten.


Koska kahden yksityisen henkilön välinen kauppa ei kuulu kuluttajansuojalain piiriin, ostaja ei voi turvautua kuluttajaneuvonnan apuun. Ostajan kannattaa tehdä virheestä ensin valitus myyjälle. Jos valitus ei johda tulokseen, ostaja voi viedä asian käräjäoikeuteen.


Jos tavara on ostettu yritykseltä tai muulta elinkeinonharjoittajalta, kauppaan sovelletaan kuluttajansuojalakia. Jos taas tavara on ostettu yksityiseltä henkilöltä eli kyseessä on kahden yksityisen henkilön välinen kauppa , kauppaan sovelletaan kauppalakia. Kauppalain säännökset vastaavat pitkälti kuluttajansuojalain säännöksiä. Yksityinen kauppa yksityiselle on aina sikaa säkissä ostamaista. Vaikka kuluttajansuojalaki ei päde yksityishenkilöiden välisessä kaupassa niin kauppalaki suojaa kyllä.


Poliisi sanoin asian täyttävän petoksen merkit. Tässä on kyse yksityisten välisestä kaupasta , ei kuluttajakaupasta. Myyjällä ei käsitykseni mukaan ole mitään laillista velvoitetta lunastaa tavaraa takaisin, jos kyseessä on kahden yksityisen välinen kauppatapahtuma! Yritysten katsotaan olevan tasavertaisessa asemassa ollessaan sopimusten osapuolia. Toisin on tilanteissa, joissa toinen kaupan osapuoli on yksityinen kuluttaja.


Yritysten välinen kauppa voidaan tehdä joko suullisesti tai kirjallisesti, mutta yleisestikin on järkevää aina tehdä kirjallinen sopimus. Käytetyn tavaran kauppa – kun kohde ei vastaa sovittua. Kuluttajakauppaa koskeva sääntely ei kuitenkaan näissä tilanteissa suojaa ostajaa. Autokaupasta ostava säästyy paperisodalta lähes kokonaan, sillä työt hoitavat automyyjä ja -liike. YKSITYISHENKILÖIDEN VÄLINEN KAUPPA.


Kun kaupan osapuolet ovat kumpainenkin yksityishenkilöitä – tai vaihtoehtoisesti kumpikin elinkeinonharjoittajia – ei kuluttajansuojalaki ulotu heidän tekemäänsä kauppasopimukseen. Sovellettavaksi tulee silloin kauppalaki. Tällöin ostajalla on oikeis perua kauppa , koska tuote poikkeaa oleellisesti siitä minä se myytiin. Yksityisten välisessä kaupassa tuote myydään sellaisena kuin se on. Jos tuote on lähtenyt virheettömänä myyjältä, ei ostajalla ole mitään oikeuksia vaatia kaupan purkua.


Niin kutsuttu ”perävalotakuu” on varsin yleinen olettama yksityisten välisessä autokaupassa. Tosin sanoen vastuu autosta katoaa samalla, kun auton perävalot katoavat näköpiiristä. Asia ei ole ihan näin yksiselitteinen, koska myös auton ostoa yksityiseltä säännellään. Kauppalaki yksityishenkilöiden välisissä autokaupoissa. No yksityiseltä ostetussa käytetyssä nyt yleensä on ns.


Hintahan on juuri siksi halvempi kuin liikkeessä. Mitään kauppakirjaakaan tuskin on allekirjoitettu ja sitäpaitsi yksityisten välisessä kauppakirjassakin on lisäksi yleensä maininta, että ostaja ostaa tavaran siinä kunnossa, kuin se ostohetkellä on. Liiketoimintakaupassa taas kauppa tapahtuu yritysten välillä,. Kiinteistökaupassa on yleensä välittäjän ja myyjän välillä molempia sitova välityssopimus Kun purat kaupan, syyllistyt sopimusrikkomukseen, Se saattaa olla jotain 4- välillä, tarkista niistä sopimusehdoista.


Jos myyjä ottaa tavaran takaisin tai jos kauppa muutoin puretaan myyjän ja kuluttajan välisin sopimuksin, kuluttaja voi vedota takaisinotosta toimitettuun tilitykseen tai kaupan purkuun myös kaupan rahoittanutta luotonantajaa kohtaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit