Toimitusjaolla tarkoitetaan oikeuden määräämän pesänjakajan toimittamaa perinnönjakoa. Toimitusjako tehdään, jos pesän osakkaat eivät pääse yksimielisyyteen ja joku heistä sitä vaatii. Pesänjakajan ensisijaisena tavoitteena on ratkaista pattitilanne niin, että osakkaat pääsevät sopuun. Miten perinnönjako etenee? Ennen perinnönjakoa kirjoitetaan perunkirja ja tehdään ositus, jos vainaja oli naimisissa eikä lesken avio-oikeutta ole suljettu pois avioehtosopimuksella.
Pesän velat maksetaan pois ja ulkopuolisille tahoille testamentattu omaisuus luovutetaan. Perillisten suhteelliset ja arvomääräiset jako-osuudet. Omaisuus voi olla laadultaan sellaista, ettei sitä voi jakaa myymättä. Digi- ja väestötietoviraston lupa tarvitaan silloin, jos osakkaisiin kuuluu alaikäisiä tai osakkaalla on muusta syystä edunvalvoja.
Kun omaisuus on realisoitu, on rahavarat helppo jakaa osakkaiden kesken oikean suuruisiin osuuksiin. Pesänjakaja ei ole sidottu osakkaiden vaatimuksiin siitä, miten omaisuus tulisi heidän kesken jakaa. Meillä on jakamaton kuolinpesä (isoäidin) kaikki kolme rintaperillistä kuollut. Meitä osakkaita on vainajien lapset, ja neljä jotka on luovuttanut osuuden kahdelle noista 7. Omaisuutena vanha huonossa kunnossa oleva talo tontteineen, arvoa ei juurikaan ole. Sen miten kauppa huomioidaan perinnönjaossa, perilliset voivat sopia keskenään.
Perillisenhän ei tarvitse ostaa itseltään, jolloin hän maksaa niin sanotussa lunastusjaossa vain muiden perillisten osuuden. Kun legaatilla saadaan omaisuutta, johon vaaditaan huojennusta, on perintöverotuksen toimittamista varten tärkeää selvittää, voidaanko legaatti täyttää sitä vahvempien oikeuksien estämättä. Jos tämä ei ole mahdollista, on tärkeää myös selvittää, miten legaattia vahvemmat oikeudet täytetään.
Jos tili on yhteisomistuksessa ja toinen tilinomistajista kuolee, vainajan sijasta toiseksi yhteisomistajaksi tulee kuolinpesä. Jos molemmilla tilinomistajilla on ollut itsenäisesti käyttöoikeus tileihin, on kuolinpesällä ja eloonjääneellä tilinomistajalla kummallakin oikeus erikseen käyttää tiliä kuoleman jälkeen. Pesässä on ollut vuosia jo pesänselvittäjä ja-jakaja (on sama henkilö), mutta täydennysperukirjaa ei ole tehty. Pesässä on jo jaettu vakuutukorvaukset toissijaisille perillisille ja jos ne kuuluvat omaiset nimikkeellä rintaperilliselle, niin verottajan tulee ottaa kantaa miten ne on verotettu ja onko ehkä verotus pyydettävä oikaisemaan.
Milloin eloonjääneen puolison kuollessa ensiksi kuolleen puolison isä, äiti, veli tai sisar tahi veljen tai sisaren jälkeläinen on elossa, saavat ne heistä, joilla silloin lähinnä on oikeus periä ensiksi kuollut puoliso, puolet eloonjääneen puolison pesästä, mikäli jäljempänä tässä luvussa ei toisin säädetä. Kun perunkirjoitus on toimitettu, voivat kuolinpesän osakkaat sopia siitä, miten perintö on jaettava. Perinnönjakosopimukseen vaaditaan kaikkien osakkaiden suostumus. Jos osakkaat eivät pääse yksimielisyyteen perinnönjaosta, voidaan kuolinpesään hankkia pesänjakaja, joka voi suorittaa jaon, vaikka joku tai jotkut osakkaat vastustaisivatkin jakoa. Mikäli perittävä oli kuollessaan naimisissa, on ennen perinnönjakoa toimitettava omaisuuden ositus.
Osituksella tarkoitetaan toimitusta, joka tehdään avio-oikeuden alaisen omaisuuden selvittämiseksi ja tasaamiseksi. Se tehdään riippumatta siitä, päättyykö avioliitto avioeroon vai toisen puolison kuolemaan. Aihe opinnäytetyöhön kypsyi harjoittelun aikana, jolloin tein useita perukirjoja.
Perunkirjoitus oli prosessina mielenkiintoinen ja harjoittelun aikana opin eniten juuri siltä oikeuden alalta. Jos oikeusapu on myönnetty perinnönjakoa tai ositusta koskevassa asiassa, lasketaan oikeusavun hakijan saama perintö tai tasinko asian päätyttyä hänen varoikseen ja vahvistetaan oikeusavun saajan lopullinen lisäomavastuu. Vastaus jesse Olen osakkaana jakamattomassa kuolinpesässä, jonka hallussa on mm.
Pesän ulkopuolinen henkilö, muiden osakkaiden sukulainen, haluaisi ostaa osuuteni ja minä olisin sen valmis. Perukirjassa on mainittava toimituksen aika ja paikka, vainajan täydellinen nimi, ammatti ja kotipaikka sekä syntymä- ja kuolinpäivä, osakkaiden ja muiden §:n mementissa tarkeitettujen henkilöiden nimet ja kotipalkat sekä lisäksi ilmoitettava alaikäisten osalta myös heidän syntymäpäivänsä ja perillisten kohdalta, miten he. Ositus tarkoittaa avioliiton päättyessä avioeroon tai toisen puolison kuolemaan tapahtuvaa avio-oikeuden alaisen omaisuuden selvittämistä ja tasaamista.
Osituksessa lasketaan, miten paljon tasinkoa joutuu enemmän omaisuutta omistava puoliso maksamaan toiselle puolisolle siten, että kummankin omaisuuden arvo tulee yhtä suureksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.