torstai 16. tammikuuta 2020

Miten hyväksyä ero

Tämä on ensimmäinen vaihe. Ero on odottamaton, luultavimmin ei-toivottu, ja tästä syystä se nostaa kiistämisen ja torjunnan tunteita. Entä sitten, jos sinulle valehdeltiin, sinua petettiin tai jos kumppanisi teki pahimmat mahdolliset asiat joita edes kuvitella saattaa?


Et sinä välitä niistä, ne ovat vain epäoleellisia sivuseikkoja. Voimakkaiden kipujen vallatessa mielen on tärkeää tiedostaa, mistä paha olo johtuu ja hyväksyä se. Hyväksyminen helpottaa eteenpäin kulkemista. Hyvä esimerkki löytyy ahdistuksen tunteen katkaisemisesta.


Miten hyväksyä ero. Paha olo ei silti tarkoita, että eropäätös olisi väärä. Yhtä lailla pitää hyväksyä ilon tunteet, koska niitäkin eroon kuuluu.


Itseni tarttisi vaan hyväksyä lopullinen ero , mutta kun en vaan pysty ja osaa. Asian hyväksyminen on ainoa tapa ymmärtää, että ero on peruuttamaton. Jos et hyväksy asiaa, mielesi tekee sinulle tepposet ja alat haaveilla, että ehkäpä sittenkin pystyisit tekemään jotain, jolla saisit hänet takaisin itsellesi.


Haaveilu saa sinut tulkitsemaan asiat omalla tavallaan ja kuulemaan eksäsi sanomisissa lupauksia tulevasta. Tunteiden kirjoa kuvaavat muun muassa pettymys, ahdistus, pelko, suru ja neuvottomuus, sekä toisaalta taas suuri syyllisyys ja häpeä. Vaikeinta oli sulattaa pettymys, etten pystynyt tarjoamaan lapsille yhtenäistä kotia, yksi kyselyyn vastanneista äideistä kertoo. Erosta on pian vuosi enkä mä osaa vieläkään kokonaan.


Jaksaminen on todella koetuksella, jos ero johtaa riitaan lasten huoltajuudesta, tapaamisista ja elatusmaksuista. Eroa seuraavissa tapahtumissa kaiken yhteisen jakaminen ja jopa kaveripiirin jakaminen tuntuvat pahoilta. Joka päivä voi kuitenkin miettiä, miten tänään voisin suojella lasten tunteita, omiani sekä lasteni toisen vanhemman tunteita. Asiallinen, hyvä ero on vaikea, mutta täysin mahdollinen. Onnistuneessa erossa.


Vanhempien ero muuttaa lasten elämää, mikä on aluksi vaikea hyväksyä. Lisäksi lapset ovat luonteeltaan konkreettisia ja haluavat asioiden säilyvän samanlaisina kuin ennenkin. Vanhempi vaistoaa tämän, minkä takia on ikään kuin helppoa asettaa toiselle vanhemmalle odotuksia ja vaatimuksia, mitä ei kuitenkaan tulisi tehdä, sillä ensisijaisesti kumpikin vanhempi vastaa itse omasta. Toisaalta jos riitoja ei ole ollut, on eroa vaikeampi hyväksyä. Tärkeää lapsille ja nuorille on se, että kriisitilanteessakin äiti ja isä säilyvät aikuisina ja lapsi saa olla lapsi.


Ahdistuneena ihminen voi värittää oman elämänsä virheellisesti. Yllättävän eron jälkeen voi tuntua, että koko elämä on perustunut valheelle. Ero voi aiheuttaa sen, että käsitys itsestä ja toisesta muuttuu. Ero on iso menetys sillekin osapuolelle, joka on valinnut eron. Surua tuntee myös se, joka on lähtenyt.


Sen jäljiltä on haastavaa, mutta mahdollista, rakentaa luottamisen kykyä uudelleen. Kuinka saisin omanarvontuntoni takaisin eron jälkeen? Luottamus on yksi vaikeimpia ihmiselämän oppiläksyjä.


Kuten sanoinkin, en tarvitse kauneusvinkkejä. En tarvitse silareita (mitä tekemistä rintojen koolla edes on rumuuden kanssa, häh?) ja osaan kyllä käyttää hoitoainetta. Huolehdin itsestäni mutta olen silti piirteiltäni ruma. Toivoisin, että joku aidosti ruma tulisi kertomaan, miten hän on saanut rumuudestaan henkisen yliotteen. Kiianmaan mielestä ensimmäinen asia on hyväksyä tilanne: olen nyt vihainen, se on luonnollinen ja hyväksyttävä tunne ison menetyksen jälkeen.


Asian ja tapahtuneen voi kertoa luotettavalle ihmiselle. Hän voi olla ystävä tai ammattilainen, joka kuuntelee ja ymmärtää. Ero narsistista ei ole koskaan lopullinen.


Entisen puolison uusi kumppani on vienyt häneltä puolison ja uusi kumppani mitätöidään, halvennetaan merkityksettömäksi. Voit jankuttaa ex-kumppanisi kanssa vaikka kuolemaan saakka, mutta viisaampaa olisi hyväksyä , että hänen käsityksensä suhteestanne ja erostanne voi olla hyvin erilainen kuin sinun, Stolbow sanoo. Hänelläkin on takanaan ”kamalan riitainen, ihan järkyttävä” ero.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit