perjantai 31. tammikuuta 2020

Takuueläke lapsikorotus

Tuloraja ja vähimmäiseläke jäävät kuitenkin tätä pienemmäksi, jos henkilö on varhennetulla vanhuuseläkkeellä. Lapsikorotus maksetaan jokaisesta omasta tai puolisosi alle 16-vuotiaasta lapsesta, joka elää Suomessa samassa taloudessa kanssasi. Takuueläke parantaa pienituloisimpien eläkeläisten toimeentuloa. Eläketulovähennyksen laskeminen aloitetaan kertomalla verovuoden täyden kansaneläkkeen määrä luvulla eli 7. Täyden takuueläkkeen (83euroa kuukaudessa) voi saada silloin, kun saajalla ei ole muita eläkkeitä.


Takuueläkkeestä vähennetään kaikki muut saajan eläketulot bruttomääräisinä eli veroja vähentämättä. Eläkkeensaajan kuntoutusraha määräytyy asiakkaalle maksettavien eläkkeiden lakisääteisten bruttomäärien perusteella, mukaan lukien Kelan maksama takuueläke ja lapsikorotus. Kuntoutusrahan määrä päivää kohden on kahdeskymmenesviidesosa asiakkaalle kuukausittain maksettavien eläkkeiden yhteismäärän kymmenesosasta. Lapsikorotus myönnetään, jos eläkkeensaajan tai hänen avio- tai avopuolisonsa vuotta nuorempi lapsi elää samassa taloudessa eläkkeensaajan kanssa tai jos eläkkeensaaja muutoin vastaa muualla asuvan alle 16-vuotiaan lapsensa toimeentulosta. Takuueläkkeen suuruuteen vaikuttavat kaikki muut eläkkeesi Suomesta ja ulkomailta.


Vanhuuseläkkeen ohella voit saada erilaisia tukia, lisiä ja korotuksia. Tämä kirjoitus käsittelee niistä yleisimpiä. Kansaneläkkeeseen voi saada erilaisia lisiä: rintamalisä, lapsikorotus , hoitotukia, ruokavaliokorvaus, ja siihen vaikuttaa perhesuhteet ja kuntaryhmä (~kuntakalleusluokka). Saamasi sosiaalietuus voi estää päivärahan maksamisen tai vähentää maksettavaa päivärahaa. Voi myös olla, ettei etuudella ole vaikutusta ansiopäivärahaan.


Lue, miten eri sosiaalietuudet ansiopäivärahaan vaikuttavat. Keva on Suomen suurin työeläkevakuuttaja. Kun julkisen alan työntekijät päättävät työuransa, me huolehdimme siitä, että heillä on ansaittu eläke odottamassa.


Pitää siis saada kansaneläkettä, työeläkettä tmv. Mikäli nykyiset eläkkeet jäävät alle 6euroa kuukaudessa bruttona, saa lisänä takuueläkkeen, jotta kokonaiseläketulo nousee tuohon 6euroon yhteensä. Eipä olekaan niin maan mainio - tuo takuueläke , joka on räätälöity kepulaisten maataloustuottajien puolisoille, joilla ei ole lainkaan työeläkkeitä - vaan he olisivat saaneet minimikansaneläkkeen. Nuorena työkyvyttömäksi tulleet säilyttävät oikeuden takuueläkkeeseen 36-vuotiaaksi, vaikka he olisivat työelämässä. Eläkettä tulee kuitenkin hakea ennen kuin on täyttänyt vuotta.


Tarkoituksena on, että takuueläke ja pelko sen menettämisestä eivät tulisi esteeksi työhön menemiselle. Sen suuruuteen vaikuttavat kaikki muut henkilön saamat eläkkeet. Sitä on haettava Kelasta. Perhesuhteet eivät vaikuta sen suuruuteen.


Mikäli kaikki muut eläkkeesi, esimerkiksi kansaneläke ja työeläke, jäävät alla tämän rahamäärän, takuueläke paikkaa puuttuvan osan. Laadi tiivistelmä seuraavista: Työeläke, kansaneläke ja takuueläke. Tietoa Kelan maksamista tuista eläkeläisille sekä hyödyllisiä vinkkejä arkeen. Näitä muita etuuksia ovat muun muassa vammaisetuudet, rintamalisät, työttömyysturvalain mukainen peruspäiväraha, työmarkkinatuki sekä lapsikorotus.


Sen sijaan takuueläkkeeseen tulee runsaan euron korotus. Yksinhuoltajien lapsilisään tulee heti tammikuun alussa vajaan viiden euron korotus. Jos henkilö saa Kel 12.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit