sunnuntai 26. tammikuuta 2020

Musertava yksinäisyys

Tutkija Anu Jansson itki, kun hän palasi kotiin palvelutalossa asuvien vanhusten luota. Joidenkin yksinäisyys oli niin syvää ja lohdutonta. Kuolemaansa toivonut 80-vuotias nainen ilmaisi hänelle lopulta yllättävän toiveen. Aamulehti julkaisee kolmeosaisen juttusarjan vanhusten yksinäisyydestä.


Tämä juttu on sarjan ensimmäinen osa. Vanhemmuuden kääntöpuoli - musertava yksinäisyys on yleistä 26. BBC kertoo tuoreesta tutkimuksesta, jonka mukaan jopa neljännes brittivanhemmista tuntee itsensä yksinäiseksi ja eristäytyneeksi. Yhden hengen taloudessa asuva Lea Suhonen myöntää, että toisinaan elämässä tulee eteen aikoja, jolloin yksinäisyys valtaa mielen. Haaveiletko jättäväsi kaiken ja lähteväsi yksin reissaamaan?


Totuus voi olla paljon haavekuvia karumpi. Jamie Bradley teki sen, mistä moni haaveilee. Jätti työnsä matkustellakseen yksin pikin maailmaa vuoden ajan. Unelmaloma tyssäsi kuitenkin lyhyeen. Nainen kertoo Insiderin haastattelussa odottaneensa pitkästä sooloreissusta elämää mullistavaa kokemusta, joka tuottaisi ihania.


Joulu eroaa muista juhlapyhistä siinä, että siihen liittyy usein suorituspaineita itselle ja läheisille ja ihmiset stressaantuvat jo ennen pyhiä. Kun odotukset ovat korkealla, pettymyksetkin tuntuvat kovemmilta. Musertava hellyydenkipeys ja yksinäisyys. Oon siis 18-vuotias poika, joka on pikkuhiljaa eristäytynyt muusta maailmasta, enkä oikeen oo enään kavereihin yhteydes. Yksinäisyys on musertava kokemus.


Päivystävä lääkäri ei voinut uskoa, että Kati oli kävellyt sairaalaan omin jaloin. Tulehdusarvot olivat 28 kun ne normaalisti ovat terveellä ihmisellä alle 10. Vaikka yksinäisyys voi olla musertava tunne, se on loppujen lopuksi vain tunne. Niin musertava , että joka neljäs yksinäinen olisi valmis alentamaan elintasoaan, jos saisi edes yhden ystävän.


Tunteemme saavat yleensä alkunsa ajatuksistamme, ja me voimme vaikuttaa siihen, mitä ajattelemme. Ole myös realistinen siinä, mitä odotat toisilta. Monelle ikäihmiselle yksinäisyys on niin musertava tunne, että se saatetaan jopa torjua.


Se saattaa sysätä alkuun ajatuskierteen, että välittääkö kukaan minusta, kelpaanko enää. Lopulta yksinäisyyttä ei haluta edes ajatella, olo tuntuu vain tyhjältä. Jotkut sanovatkin, että tätäkö se vanhuus on.


Seuraavat tunnit ennen nukkumaanmenoa kuluvat omassa rauhassa, yksin. Toisille kyseinen hetki on tervetullut hengähdystauko, kun toisille se puolestaan on musertava muistutus siitä, ettei kukaan tänäänkään aio viettää aikaa heidän kanssaan. Kaikki tietävät, että toiset tarvitsevat yksinäisyyttä enemmän kuin toiset, mutta.


Vaikka elämme keskellä muita ihmisiä, voi juuri tästäkin syystä yksinäisyyden kokemus olla musertava. Mutta se, että ajattelet olevasi huonompi kuin ne, jotka aloittavat seurustelun nopeasti eron jälkeen: ei sekään ihan hyvä asia ole. Uskollisuutta vannonutkin kieltää tuntenensa koko miestä. Jeesus jää aivan yksin. Ja vain hän on koko ajan tiennyt mitä tuleman pitää, vain hän on joutunut kantamaan sen harteillaan.


Kaiken musertava yksinäisyys. Joka viides suomalainen kärsii yksinäisyydestä ajoittain ja joka kymmenennellä yksinäisyys on pysyvä olotila. Vaikean eron jälkeen jätetyn maailma särkyy. Vieroitusvaiheessa yksinäisyys syventää surua ja kaipuuta. Sisäistämisen aikana yksinolosta voi tulla hylätylle kiistaton todiste siitä, että hän ei ansaitse rakkautta.


Niiden väliin jää sekä hiljaisuus että musertava yksinäisyys , joita Hiltunen käyttää kasvattaakseen railoa kuvaamiensa päähenkilöiden välille. Kun välimatkat ovat suunnattomat ja lämpötila huomattavasti alta nollan, pelkkä puhuminenkin tuntuu osuvasti selviytymistaistelulta. Olen ollut kolme viime joulua yksin tyttöystäväni kuoltua liikenneonnettomuudessa. Kaipasin häntä etenkin ensimmäisenä jouluna. Toisena jouluna yksinäisyys ei ollut enää niin raaka ja musertava.


Joulupäivä on tämän murheellisen onnettomuuden vuosipäivä. Luulen, että kaipuu tulee leimaamaan loppuelämäni jouluja. Jos joku näkisi miten elämäni tästä eteenpäin menee? Ajatukset niin mustia.


Hylätyksi tulemisen tunne oli myös musertava.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit